Hållbara Byggtrender Förändrar Byggbranschen

När den globala befolkningen fortsätter att skjuta i höjden kämpar byggbranschen för att hålla jämna steg med den ökande efterfrågan på infrastruktur. Det verkar inte som att detta kommer att ändras någon gång snart heller. Forskning förutspår att världens befolkning kommer att nå ungefär 9,7 miljarder år 2050.

Om byggbranschen fortsätter att använda icke-förnybara resurser och blunda för energiförbrukningen kommer klimatkrisen bara att bli värre och så småningom kommer vi få slut på grundläggande byggmaterial som stål, aluminium och timmer.

Lyckligtvis har det nyligen skett ett skifte till mer hållbara metoder inom både konstruktion och rivning. När dessa trender blir mer mainstream kommer de utan tvekan att förändra branschen till det bättre.

Nollenergibyggnader

Att uppnå nettonollenergi är ett ambitiöst mål, ett som har tagit fart på både nationell och global skala de senaste åren. Till och med USA har ett mål för alla kommersiella byggnader att uppnå nollenergi till 2050. För att faktiskt uppnå detta måste dessa byggnader producera lika mycket energi som de förbrukar – om inte mer – varje år.

Ofta handlar det om smarta och passiva konstruktioner, supertätning, förstklassig isolering och energieffektiva apparater och ventilationssystem. Alla dessa system och strategier är relativt nya i byggbranschen och hjälper entreprenörer och arkitekter att ompröva hur de designar och konstruerar byggnader.

Återanvändning

Rivningsprojekt genererar cirka 90 % av allt byggavfall. Ändå kan byggindustrin potentiellt återanvända mycket av det de anser vara avfall. Till exempel är material som aluminium, kopparledningar och timmer alla återanvändbara, vilket innebär att arbetare försiktigt kan rädda dem från en rivning och använda dem för att slutföra sitt nästa byggprojekt.

Återanvändning av dessa material på ett sådant sätt är otroligt viktigt eftersom de inte är förnybara. Om industrin fortsätter att helt enkelt slänga dem efter en enda användning, kommer de snart att helt tömma dessa resurser. Genom att minska förbrukningen nu kan industrin säkerställa att det finns tillräckligt med material för att fortsätta bygga in i framtiden.

Alternativa byggmaterial

Dessutom börjar många byggföretag att använda alternativa byggmaterial i stället för icke-förnybara resurser eller sådana som involverar gruvdrift eller avskogning för att skaffa. Till exempel har bambu nyligen blivit ett av de trendigaste och mest hållbara materialen inom byggandet. Växten kan växa 60 centimeter eller mer varje dag, så industrin kan skörda och använda den utan rädsla för överkonsumtion eller att ta slut.

Många industriledare använder också återvunnen plast, trä, metall , glas och andra material i byggprojekt. Forskare börjar till och med skapa betong med återvunnet material. Faktum är att denna nya clagcement är lika stark och hållbar som cement tillverkad av jungfruliga material så länge den består av 50 % återvinningsbart material och 50 % betong.

Vattenbesparing

Den genomsnittliga människan använder mellan 80 och 100 liter vatten varje dag. Samtidigt har 1,4 miljarder människor inte tillgång till rent dricksvatten. I ett försök att minska denna skillnad försöker många byggföretag att spara vatten genom design och inbyggda smarta system. Till exempel har nyare hem ofta vatteneffektiva apparater som lågflödes toaletter, duschmunstycken och tvättmaskiner.

Dubbla VVS- och gråvattensystem blir också allt populärare. Detta system återvinner avloppsvatten från handfat, badkar och duschar och omdirigerar det utanför för bevattningsändamål. Vissa gråvattensystem kan till och med återvinna vatten för att spola toaletter.

Förnybar energi

Varje år genererar energisektor enorma utslätt vilket ytterligare bidrar till den globala uppvärmningen och den växande oron för föroreningar. Samtidigt står förnybara resurser som sol, vind och geotermisk energi för en liten minoritet av elproduktionen, medan kol och naturgas fortfarande står för en stor andel.

Byggbranschen vill ändra denna statistik genom att införa fler förnybara energisystem. Strategin innefattar att använda solpaneler, vindkraft, vattenkraft och andra förnybara energikällor för att generera el till bostäder och kommersiella byggnader. Dessutom införlivar många företag energieffektiva apparater, LED-lampor och passiv design i hopp om att minska energiförbrukningen under de kommande åren.

Framtiden för hållbart byggande Trender

Byggbranschen blomstrar utan planer på att bromsa in. Därför är det helt avgörande att industrin fortsätter att testa och anta nya hållbara system och praxis när ny teknik dyker upp. Från 3D-utskrift till återvunnen cement, framtiden har mycket potential för hållbart byggande.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!