Hållbara Energilösningar som Sparar Pengar

Värme- och kylräkningar är en del av de ekonomiska kostnaderna för att äga eller hyra en bostad eller lägenhet. Beroende på klimatet kan dessa månatliga kostnader skjuta i höjden och lämna ett djupt hack i budgeten.

Ingen av oss kan kontrollera Moder Naturs väderinfall; värmeböljor och köldknäppar inträffar. Däremot kan husägare (och hyresgäster) hitta sätt att sänka sin värme- och kylanvändning genom hållbara energilösningar som sparar pengar.

Här är 10 enkla sätt att hjälpa till att sänka både din energianvändning och de månatliga räkningarna:

Använd takfläktar

Takfläktar hjälper till att cirkulera luften i ett rum och hjälper till att upprätthålla en behaglig temperatur. De flesta antar dock att en fläkt bara kyler ner rummet.

Under kalla månader, vänd om fläktens riktning för att tillåta varm luft från ventilerna att cirkulera bättre. Sval luft faller men varm luft stiger och korrekt cirkulation i båda temperaturextrema är idealiskt för att maximera komforten och använda mindre energi!

Att installera takfläktar är ganska enkelt, och de flesta fläktar kan köpas för en nominell kostnad. Du behöver inte bli fancy med fans. Om du har en riktigt snäv budget, gå till en secondhandbutik och köp en enkel rumsfläkt som ansluts till ett eluttag.

Välj naturlig Gas istället för propan

All naturgas använder resurser och energi, men propan kan vara ett dyrare alternativ. Om möjligt, välj naturgas; Department of Energy noterar också att naturgas “är en rik resurs.”

Var ändå klok på din användning. Om du har en gasuppvärmningsenhet, håll termostaten låg för att undvika att använda mer gas än du behöver. Och alltid, alltid använd en kolmonoxiddetektor för att säkerställa att det inte finns några läckor. Kolmonoxid är en otroligt giftig luktfri och färglös gas, vilket gör den till en osynlig mördare.

Isolera vattenrör

Vattenanvändning står också för dyra månatliga räkningar. Varmvatten använder mer energi än kallare flöden. För att förhindra att värme kommer ut från dessa rör, använd rörisolering. Så varför sparar detta pengar? Tänk på att bunta ihop sig i kylan; din kappa och tröja låser in din kroppsvärme.

Isoleringen värmer upp rören och fångar värmen. Du kan sänka din vattentemperatur och spara pengar…allt tack vare en liten isoleringshylsa.

För gasvärmare rekommenderas att isoleringen behålls “minst sex tum från rökkanalen” och att glasfibermaterial bör användas om rökkanalen är 8 tum från röret.

Spara H2O

Att spara vatten innebär att använda mindre. Att spola toaletten slösar massor med vatten, och det gör också vardagliga kranflöden. Lågflödesalternativ är mycket mer hållbara och hjälper också till att sänka dina kostnader.

Grundläggande vaneförändringar kan också hjälpa dig att spara pengar och anamma en mer energieffektiv livsstil. Ställ in en timer för din dusch på morgonen för att säkerställa att du inte slösar med vatten. Och stäng av kranen när du borstar tänderna eller tvättar händerna.

Minska elektricitetanvändningen

Internet of Things (IoT) kan vara ytterligare en biljett till energibesparingar. Om ditt hem enbart drivs med el, ta ansvar för din användning genom att använda teknik för att sänka kostnaderna. Smarta kontakter och grenuttag låter dig styra dina lampor, tv och andra hushållsapparater med din surfplatta eller smartphone.

Inte tekniskt kunnig? Stäng av alla lampor när du lämnar rummet och håll apparaterna urkopplade. Anslut heller aldrig en grenuttag till en annan grenuttag; detta är en brandrisk!

Lys upp ditt hem med LED…Inte glödlampa. Om du använder glödlampor slösar du energi. Och du kanske ökar dina räkningar. Byt ut de gamla glödlamporna mot LED; de håller längre och avger inte den mängd värme som plågar vanliga glödlampor.

Omfamna naturligt ljus

När det är en ljus och solig dag, släck ljuset och öppna upp gardinerna. Naturligt ljus är gratis och använder ingen energi! Men under sommarmånaderna (och extrema temperaturer) kanske du vill välja dessa LED-lampor eftersom dagens hetta kan öka inomhustemperaturerna.

Köra apparater när elpriserna är som lägst

Beroende på ditt elbolag (och dess policy) kan användning av el under lågtrafik innebära en sänkning av priserna. Detta kan spara dig en anständig summa pengar under loppet av en månad, särskilt när de hetaste tempen hotar att spränga din budget.

Kontrollera din elleverantörs policy och se om det finns incitamentsprogram eller lägre priser för vissa timmar som kan hjälpa dig att spara.

Vattna försiktigt

Ja, en grön gräsmatta är underbar och kan hjälpa till att stävja ditt hem. Men om du bor i ett område av landet som är utsatt för torka, kanske sprinkler inte ens är ett alternativ … eller så kan de vara oöverkomliga. För dem som inte möter vattenbegränsningar är begränsning av sprinkleranvändning fortfarande ett smart drag.

Den bästa tiden att vattna din gräsmatta är på morgonen, när dagens hetta inte hotar avdunstning. Överdriv inte med att att inte vattna. Två gånger i veckan är perfekt.

Justera termostaten

Ditt hem behöver inte ha en enda temperatur 24/7. När du åker på semester, justera temperaturen till en varmare eller svalare temperatur (beroende på årstid). Du kanske också vill programmera din termostat för att justera under arbetstid/skola när ingen är hemma och kanske till och med under natten.

Oavsett vilken typ av VVS du har, kom alltid ihåg att byta luftfiltret minst var tredje månad. Vissa filter kan behöva bytas oftare. Även om det är lätt att glömma denna enkla uppgift, kan du komma ihåg att programmera en påminnelse för ett nytt filter i din telefon.

Vatten- och värme- och kylräkningar kan skjuta i höjden under vissa tider på året. Oförutsägbara räkningar kan drabba budgeten hårt, men husägare kan ta kontroll över dessa månatliga utgifter.

Enkla hållbara lösningar kan hjälpa till att sänka energianvändningen och pressa ner dessa räkningar. Medan vissa lösningar kan vara en investering, innebär andra att vi ändrar våra vardagliga vanor för att bli mer medvetna om vår energiproduktion (och avfall). Genom att vara medvetna om vår energianvändning kommer vi att sänka vårt koldioxidavtryck och våra räkningar – en win-win för miljön och vår plånbok!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!