Hammarguide – Lista på Olika Typer av Hammare – Förklarade!

Välkommen till vår spännande utforskning av den fascinerande världen av hammare! Som vardagliga verktyg som används i olika yrken och hantverk, är hammare något vi ofta tar för givet. Men när vi tar oss tid att dyka djupare in i ämnet, upptäcker vi en mångfald av hammartyper som är utformade för specifika ändamål och behov.

I denna artikel kommer vi att utforska en mångfald av hammare och ge dig en professionell och ändå lättbegriplig förklaring av deras egenskaper och användningsområden. Från den klassiska snickarhammaren till specialiserade verktyg som används inom olika branscher, kommer vi att belysa deras unika egenskaper och varför de är oumbärliga för hantverkare och yrkesverksamma runt om i världen.

Häng med oss när vi tar en närmare titt på olika typer av hammare och upptäcker deras mångfaldiga användningsområden och fördjupar vår förståelse för varför rätt hammare kan göra all skillnad i världen när det gäller att slå, forma och konstruera. Låt oss börja vår resa och upptäcka de verktyg som banar väg för framgångsrika projekt och fantastiska hantverk!

Olika typer av hammare

NummerTyp av hammareFörklaring
1BlyhammareDenna hammare har ett huvud av bly och används med försiktighet på föremål där slagmärken inte kan tolereras.
2FanerhammareEn fanerhammare har en ban och används främst för att arbeta med fanér.
3GummihammareDenna hammare har ett huvud av gummi och används när arbetsstycket inte får skadas av slagmärken.
4KnosterEn knoster är en tung slägga som främst används för stenarbete. Det kan också referera till ett mothåll, vanligtvis inom plåtslageri.
5FallhammareEn fallhammare, även känd som “hejare”, använder gravitationskraften för att släppa ett tungt hammarhuvud mot arbetsstycket.
6KulhammareEn kulhammare har både en ban och en kula och används för olika ändamål, inklusive smide och metallbearbetning.
7KopparhammareKopparhammare har dubbla utbytbara banor och kan användas som en blyklubba.
8KrysshammareEn krysshammare är en variant av penhammare där penen är riktad parallellt med skaftet.
9LinjehammareLinjehammare
10LufthammareEn lufthammare drivs av tryckluft och används främst för att hantera tunga arbetsuppgifter eller för att slå loss material.
11MaskinhammareMaskinhammare används inom smidesarbete och ibland för koppar- och plåtarbeten.
12ManufakturhammareEn manufakturhammare, även kallad fjäderhammare, används för mindre smidesarbeten.
13MurarhammareEn murarhammare används främst för att knacka på mursten och kan även användas för att klyva mursten eller som en liten “skovel”.
14PenhammareEn penhammare har en ban och en kort pen som står vinkelrätt mot skaftet.
15PikhammareEn pikhammare liknar en klohammare, men en av klonerna är avbruten och spetsig, vilket gör att den kan användas för att slå upp hål i arbetsstycken.
16PlåtslagarhammareEn plåtslagarhammare har en ban och en lång pen, vilket gör den lämplig för plåtarbete.
17SkomakarhammareEn skomakarhammare har en ban och en extra bred och lång pen, vinklad ca 30° mot ett kort skaft.
18SläggaEn slägga är en tung hammare som används vid smide och stenbearbetning och har ett meterlångt skaft för att ge extra kraft.
19SlägghammareEn slägghammare är ett mellanting mellan hammare och slägga med ett huvud på några kilogram och två banor.
20SilversmedshammareEn silversmedshammare har två rundade och blankpolerade penar och används inom silversmide.
21SmideshammareEn smideshammare är en penhammare med en vikt på 0,7-2 kg och används inom smidesarbeten.
22SnickarhammareEn snickarhammare, även kallad klohammare, har en kraftig ban och en klo och används främst inom snickeri.
23StukhammareEn stukhammare används för att stuka ämnen.
24TapetserarhammareEn tapetserarhammare är en lätt hammare med en liten fyrkantig ban och pen som ligger i rät linje för att komma åt tätt intill lister och liknande.
25UrmakarhammareEn urmakarhammare är en liten hammare som används inom urmakeri och tillverkas av omagnetiskt material för att inte störa urets gång.
26DrivhammareEn drivhammare används tillsammans med en drivskål för att invändigt skåla plåt.
27GlidhammareEn glidhammare, även känd som draghammare, används för att dra ut bucklor, extrahera skruvar och demontera lager.
28KlyvhammareEn klyvhammare används för att klyva material och har en särskild utformning för detta ändamål.
29LäkthammareEn läkthammare liknar en klohammare, men det ena benet på klon är förlängt till en spets (pik) för att dra tillbaka trästycket.
30LäkthammareEn slöjdhammare är allsidig och användbar för mindre uppgifter, med en fyrkantig slagyta som gör den lätt att komma åt även i hörnen.
31BänkhammareEn bänkhammare används i smedens verkstad och kan vara en tung modell som alternativ till en klohammare.
32ElektrikerhammareEn elektrikerhammare har en utformning av slagytan som möjliggör spikning nära tak och hörn för att minska risken för slagmärken på omkringliggande ytor.
33GlasmästarhammareEn glasmästarhammare har vinklade sidor som underlättar att slå in stift eller spik längs glas och kan användas för andra typer av stift och spikar.
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!