Hemgaranti: En Guide för Bostadsköpare | Byggtipsen.se

Om du har köpt ett hus eller letat efter ett kan du ha stött på termen “hemgaranti.” Vad är en hemgaranti? Skiljer det sig från hemförsäkring? Vad täcker det? Vad är fördelarna? Dessa frågor skulle besvaras här.

Vad är en hemgaranti?

En hemgaranti ger täckning för de viktigaste systemen och apparaterna i ditt hem som har gått sönder eller gått sönder på grund av normalt slitage. Det är ett alternativ för husägare som kan ge sinnesfrid närhelst ett system eller en apparat går sönder eller inte fungerar, och se till att dessa föremål alltid är i ett säkert och fungerande skick. System och apparater har begränsad livslängd, och en hemgaranti kan hjälpa till att underlätta kostnaderna för att betala för en reparation eller en helt ny ersättning.

Med hemgaranti behöver du inte leta efter en bra rörmokare, reparatör eller elektriker – Priorityhomewarranty-företaget gör det åt dig. De kommer att vara den som kommer att ringa en servicetekniker du behöver. När en lämplig tekniker har hittats kommer teknikern att ringa dig och boka tid och kommer till ditt hem för diagnos.

Han/hon kommer att ta ut en liten servicesamtalsavgift från dig. Teknikern kommer att ringa ditt hemgarantiföretag och få tillstånd för reparation eller utbyte för att säkerställa att det täcks av kontraktet. När det har godkänts av företaget kan teknikern börja reparera problemet. Om systemet eller apparaten inte kan repareras, kommer hemgarantiföretaget att betala för att ersätta och installera systemet eller apparaten med liknande funktioner. Ett av villkoren för en hemgarantiplan är att en husägare måste underhålla sin apparat och hemsystem.

Om ett hus inte täcks av en bostadsgaranti ännu, kan en ägare köpa det när som helst för vilket hus som helst, oavsett om det är en helt ny fastighet eller ett hus du har bott i i 30 år.

Vanligtvis ingår en bostadsgaranti i ett hus som är involverat i en fastighetsaffär. Om huset inte är inblandat i någon fastighetstransaktion och har ägts i mer än 30 dagar, kan en husägare som skulle köpa en bostadsgaranti behöva vänta i 30 dagar innan täckningen börjar.

Kostnaden för en hemgarantiplan kan variera mellan $300 och $600 per år, beroende på typ av hem, storlek på hemmet, bostadsort och önskad skyddsnivå. Det är bäst att lista de system och apparater som du vill ska omfattas först innan du använder en hemgarantiplan. Arbeta med en kundtjänstrepresentant och gå igenom dina behov och vill kontrollera om företaget kan tillhandahålla och hitta den plan som är bäst för ditt hem.

Skiljer sig hemgaranti från hemförsäkring?

En av de största missuppfattningarna om hemgarantin är att det är samma sak som hemförsäkring. Men nej, de är inte samma sak. Hemförsäkringen täcker själva huset – dess struktur och ägodelar inuti från bränder, översvämningar, stöld eller skador av andra orsaker. Hemförsäkring är obligatorisk enligt lag. I grund och botten täcker det saker som kan hända.

Under tiden täcker en hemgaranti de system och apparater som finns i huset. Hemförsäkringen kommer inte att kunna göra anspråk på om din diskmaskin började läcka eller om ditt elsystem misslyckas, men hemgarantin kan. Det är valfritt, vilket hjälper husägare med reparations- och utbyteskostnader. Den täcker saker som sannolikt kommer att hända på grund av slitage, som när vatten läcker, toaletten svämmar över och VVS slutar fungera.

Vad täcker hemgarantin?

Alla hemgarantier varierar. Det beror på garantiplanerna som används av kunden, kontraktet och den extra speciella täckning husägaren kan begära. Företag har olika planerbjudanden, och dyrare planer innebär mer täckning. De flesta grundläggande hemgarantier täcker dock dessa artiklar:

 • VVS-system
 • Elsystem
 • Värmesystem
 • Kylsystem
 • Vitvaror som ugn, diskmaskin, inbyggd mikrovågsugn, spis eller spishäll
 • Köksfläkt
 • Sophantering
 • Takfläktar
 • Garagedörröppnare
 • VVS-stopp
 • Bubbelbadkar

Beroende på täckningsnivån, garantier kan även täcka:

 • Var henne och torktumlare
 • Kylskåp
 • Vattenavhärdare
 • Ismaskiner

Ytterligare system och täckning kan inkludera:

 • Septisk system och septiktankpumpning
 • Centralvakuumsystem
 • Simbassänger, spa och badtunnor
 • Kvarnpumpar
 • Takläckagereparation
 • Brännpump
 • Sumppump
 • Fristående frys eller andra kylskåp

Du kan skräddarsy din hemgarantiplan så att den inkluderar täckning för artiklar som betyder mest för dig. Olika delar av dessa system kan täckas medan vissa kan uteslutas, beroende på planen. När du köper en plan, läs kontraktet noggrant för att undvika konflikter i framtiden. Tänk på att en hemgaranti i allmänhet täcker de mekaniska delarna av ett system eller en apparat – de som påverkar deras huvudfunktioner. Till exempel täcks ett trasigt ugnsdörrhandtag inte eftersom det inte påverkar hur ugnen lagar mat; men om ett värmeelement är trasigt ingår det i bostadsgarantin.

Vilka är fördelarna med en bostadsgaranti. ?

Förutom att kunna få en entreprenör eller tekniker åt dig, har en bostadsgaranti många fördelar. Först och främst kan det spara mycket pengar. Till exempel, för en AC-enhet som har en förväntad livslängd på 15 år, kan det kosta dig att få en hemgaranti bara minst $450 för att få den ersatt, jämfört med att spendera $4 000 till $6 000 om du gör det utan hemgaranti. Köper man bostadsgaranti för bostäder med äldre system och apparater ger det mer besparingar vid störningar.

Att ha en hemgaranti är också fördelaktigt för husägare som inte har expertis, tid eller tillgång till nödmedel ifall de måste hantera oväntade hemreparationer. Det hjälper också husägare som planerar att sälja sitt hem, eftersom hus som omfattas av en bostadsgarantiplan säljs snabbare för mer pengar än ett hus utan garantitäckning.

Vilka är undantagen från ett bostadsgarantiavtal?

Alla hemgarantierbjudanden har olika typer av undantag. De flesta hemgarantipremier är låga helt enkelt för att de inte kan täcka varje enskild reparation. Vissa hemgarantier sätter en gräns för vissa föremål där de kommer att betala för ett visst belopp eller utbyte och husägaren ska betala för resten. Vissa skulle täcka vad som helst på kontraktet upp till ett visst belopp, och de kommer inte längre att betala för reparationer eller byten när beloppet har använts helt.

För att ett hemgarantiföretag ska täcka din reparation måste du underhålla systemet och apparaterna i ditt hem. Täckta system och föremål måste gå sönder på grund av slitage och måste vara i gott skick vid tidpunkten för undertecknandet av kontraktet. Om du inte underhåller dina system och apparater kommer de inte att täckas av en hemgaranti om de skulle misslyckas.

Hemgarantier täcker kanske inte heller kända villkor. En hemgaranti täcker inte något som redan befunnits vara i dåligt skick. Vad som täcks och inte täcks av garantin står i kontraktet, så det är mycket viktigt att du tar dig tid att läsa igenom det, så att du inte blir ovetande.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!