Höjer Garage Värdet på Huset? Allt du Bör Veta

Även om det är svårt att sätta ett direkt monetärt belopp på hur ett garage påverkar värdet på ett hus är det korta svaret ja, ett garage ökar värdet på ditt hus och dess attraktivitet på marknaden.

Ett funktionellt garage för två bilar är en uppskttad funktion som många uppskattar, och kanske till och med letar efter när de köper ett hem. Men precis som för alla typer av hemfunktioner beror hur mycket ett garage ökar värdet på ett hem på en rad olika faktorer. Det är just det vi ska titta närmare på i denna artikel.

Ökar garage värdet på ditt hus?

Det generella svaret är att ett garage kommer att ha en positiv påverkan på värdet av ditt hus. Men hur mycket beror på. Och med det sagt är det dock inte säkert att värdeökningen överstiger kostnaden för att bygga ett.

Enligt en studie som gjordes i USA uppskattades det att enda bilgarage kan skapa ett värde av cirka 25 000 dollar/cirka 200 tusen kronor, medan ett dubbelbilsgarage kan vara dubbelt så högt, cirka 400.000kr. Med det sagt kan kostnaden för en tillbyggnation av ett garage vara högre än så, vilket är viktigt att ha i åtanke.

Om du primärt överväger att bygga ett garage för din egen användning och njutning är det en annan sak. I detta fall är det för din egen skull främst som du bygger ett garage, och sen blir det faktum att det också ökar värdet på ditt hus och gör det mer attraktivt sekundärt.

Ett garage är fördelaktigt i många avseenden: för att förvara dina redskap, extra utrymme för kreativa och reparationsprojekt, eller för att du helt enkelt vill ha en säker plats att förvara dina fordon – ett funktionellt garage kan skapa konkret värde för ditt hem på många sätt.

Fristående garage har funnits i decennier. De har en massa fördelar och några nackdelar jämfört med ett traditionellt garage som är fäst vid huset.

Kostnader för att bygga ett garage

I genomsnitt kostar ett garage cirka 300.000 till 500.000kr att bygga beroende på material, marken, och storleken.

Det uppskattas att du generellt kan räkna med att få tillbaks 81% avkastning på investeringen. Dessa kostnader kan naturligtvis minskas genom att planera bra, göra research och hitta rätt entreprenör. Om du har möjlighet att genomföra hela bygget själv kan du uppnå en avkastning på högre än 100%.

Sammantaget ses mervärdet för ditt hem mest när man överväger hur många fler potentiella köpare du kommer att locka.

Om din fastighet redan har ett garage – anslutet eller inte – finns det många sätt att öka försäljningsvärdet med mindre förbättringar. En uppgraderad garageport är ett av de mest uppenbara sätten att göra detta. Denna uppdatering är en bra tanke för att göra ditt hem mer inbjudande.

Förstå vad köparna vill ha

Fråga din fastighetsmäklare om insikt om vad köpare i ditt område letar efter. Vissa kanske vill ha ett garage för att ha ett utrymme att göra sina egna reparationsprojekt, och andra kanske vill ha den enkla säkerheten för lagringsutrymme. Det är många faktorer som spelar in.

Ytterligare bostadsyta

På dagens marknad vill många köpare ha mångsidighet. Detta är bara en av anledningarna till att ett bra garage kan hjälpa till att göra ditt hem mer attraktivt på marknaden. Oavsett om man vill ha extra utrymme för förvaring eller en plats där barnen kan utöva sina sporter under vintern kan ett garage vara ovärderligt.

Att ha ytterligare utrymme som enkelt kan tjäna flera syften är viktigt för många husköpare.

Förvaring

Förvaring är någonting som alltid är uppskattat hos husköpare. Med detta i åtanke är ett av de bästa sätten att öka värdet på ditt existerande garage genom att skapa optimala förvaringslösningar. Rätt skåp kan ha stor påverkan på att göra ditt garage mer attraktivt för potentiella köpare.

Med detta i åtanke, överväg estetik tillsammans med funktionalitet om du bestämmer dig för att gå denna väg. Öppna hyllor är också ett bra alternativ eftersom det är lite mer flexibelt för besvärliga former och stora lådor.

Var inte heller rädd för att bli kreativ med idéer om förvaring i garage. Att hänga dina cyklar eller annan utomhusutrustning, ha ett organiserat utrymme för verktyg eller till och med hitta den bästa platsen för ett extra kyl eller frys kan definitivt vara attraktivt för rätt köpare.

Säkerhet

Om man någonsin har fått inbrott i din bil uppskattar man att garaget håller den säker. Du kan skydda dig själv och din familj från denna stressiga och obekväma upplevelse genom att använda ett garage.

Dessutom, om du har andra värdesaker som kanske inte passar i din entré kan det vara praktiskt att ha ett garage att förvara dem i. Detta skapar sinnesro och mycket mer utrymme i ditt hus.

Vad är ett fristående garage?

Ett fristående garage är ett garage som är byggt separat från huset. Det är exakt samma som alla andra garage bara att det inte är anslutet till huset. Det är en helt fristående struktur med 4 ytterväggar.

Även om de flesta tänker på ett garage som ett stort rum där du parkerar bilar och förvarar saker, byggs fristående garage ofta för flera användningsområden. Eftersom de är avskilda från hemmet är det ett utmärkt tillfälle att lägga till funktioner som hemmet inte har. Några av de vanligaste tilläggsfunktionerna i ett fristående garage är:

 • Hemmagym
 • Arbetsyta
 • Hemmakontor
 • Hobbyrum
 • Loft
 • Spelrum

Hur ett fristående garage ger mervärde

Innan du börjar spendera pengar är det viktigt att du först undersöker och förstår hur ett fristående garage ger mervärde till ditt hem. Det finns många saker du kan göra för att öka en bostads återförsäljningspris och att bygga ett fristående garage är definitivt en av dem. Det finns en hel del faktorer du måste tänka på innan du börjar spendera pengar på att bygga ett garage.

Förutom fördelen med att hålla dina saker säkra, ger ett fristående garage värde för ditt hem på grund av de extra kvadratmeterna.

Ett fristående garage är ett mångsidigt utrymme. Du kan använda den för parkering, extra förvaring, ett gym, hemmakontor, verkstad, hobbyrum eller omvandla den till bostadsyta. Alternativen är nästan oändliga.

Det är också viktigt att notera att beroende på var ditt hus finns kan vissa potentiella köpare bortse från ett hem om det inte har ett garage. På vissa fastighetsmarknader är ett garage av något av ett måste.

Jämför priser på fastigheter

Först måste du förstå att allt som har med fastighetspriser att göra i ditt område. Du kan göra det själv genom att leta upp sålda objekt i ditt område på hemnet.se men även sådana som är ute till försäljning just nu.

Du kommer att märka att hus med garage kommer att sälja för en premie jämfört med liknande hus utan ett. Men hur mycket av en premie kommer att variera beroende på din plats, värdet på hemmet, storlek, stil och design av hemmet och fristående garage.

När ett hem inte har ett garage och alla andra bostäder i området har det kan tillbyggnad av garage vara en bra idé för att göra din fastighet mer attraktiv för potentiella köpare.

Tips vid byggnation av garage

 • Om du köper ett hus utan garage långt under marknadsvärdet, jämför priset med bostäder i området som har ett. Om spridningen är mindre än vad det kostar att bygga ett fristående garage är det en bra idé.
 • Rådfråga en mäklare. De kommer att känna till den lokala fastighetsmarknaden bättre än någon annan.
 • Överdriv inte. Om ditt hem är normalstort behöver du förmodligen inte ett garage för 4 bilar.
 • Skräddarsy din garagedesign till pris, stil, och storlek på hemmet.
 • Försök att inte vara det största och bästa huset i ditt område vid återförsäljning.

Mer tilltalande för potentiella köpare

Hus med fler bekvämligheter är mer tilltalande för potentiella köpare. Och eftersom fler kommer att vara intresserade av hemmet kommer priset att stiga. Det är grundläggande utbud och efterfrågan.

När du lägger till ett fristående garage till fastigheten ökar du husets förvaringsutrymme ganska mycket. Och det är sällan någon som klagar över att ha för mycket lagringsutrymme. Vissa köpare använder sitt garage för att parkera bilar och andra för att förvara sina saker.

Att bygga om ett existerande garage

Många husägare gör om sitt garage till bostadsutrymme. Detta är speciellt sant om garaget är ihopbyggt med ditt hus och inte fristående..

Det är vanligt att förvandla ett garage till ett sovrum, vardagsrum, kök, gym, hemmakontor eller liknande. Det är mycket billigare och lättare att göra detta eftersom det är en ombyggnad i ett befintligt rum och inte en hel nybyggnation. Nackdelen är dock att du förlorar ditt garage.

Den allra största värdeökningen får du generellt sett om du bygger om ett existerande garage som sitter ihop med ditt hus till ett rum eller liknande. Anledningen är att du då ökar ditt hems boyta vilket då ökar antalet kvadratmeter till ditt hus och därmed också ditt hems värdering.

Om du sedan behöver förvarings -och utrymmesmöjligheterna som du förlorade vid ombyggnationen kan du bygga ett fristående garage som ett ytterligare projekt. Och eftersom fristående garage vanligtvis är lättare och billigare än att bygga faktiska tillägg för bostadsyta så kommer du att kunna få allt du vill ha för mindre pengar.

Hur värdering av fristående garage fungerar


När en värderare räknar ut värdet på ditt hem tittar de på flera faktorer

 • Vilka priser liknande närliggande bostäder har sålt för nyligen kommer att ge mäklaren ett genomsnittligt pris per kvadratmeter.
 • Sedan tittar de på vilka funktioner de hemmen hade och hur de påverkar försäljningspriset. Till exempel kan de bestämma att ett fristående garage är värt 100kr per kvadratmeter baserat på byggnaden.
 • De kommer att överväga om ditt hem ligger i ett populärt område.
 • De analyserar ditt hem stil, skick, design och storlek.
 • Eventuella förbättringar och renovering du har gjort i ditt hem kommer att beaktas.
 • Ett fristående garage kan göra ditt hem mer attraktivt för ett större antal köpare. Värderare och mäklare kommer att ta hänsyn till detta och ta in ditt garage i ditt hems nuvarande marknadsvärde.

I vissa fall kommer tillägg av ett fristående garage att tillföra mer värde till hemmet än vad garaget kostar att bygga. Detta måste dock räknas ut hus för hus.

Är det värt att bygga fristående garage?

För att ta reda på om det är en bra investering att bygga ett fristående garage eller inte måste du räkna lite. Att lägga till ett garage kommer definitivt att öka värdet på hemmet, men är det värt det om man tänker på kostnaden för tillbyggnaden? Det är verkligen det som spelar roll när du förbättrar fastigheter. Det är lätt att säga att ett fristående garage kommer att tillföra 500.000 till värdet av ditt hem, men om det kostar 750.000 att bygga är det en bra investering?

Om du använder garaget i 10 år innan du säljer så kanske det är det. Men om du planerar att sälja ditt hem omgående så är det förmodligen inte det.

Gör din research och skräddarsy den fristående garagedesignen till fastigheten. Det är det bästa sättet att öka hemvärdet och maximera din avkastning.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!