Höststädning: Rengöring av Persienner!

Att se till att persiennerna är rena är inte bara en estetisk fråga, utan påverkar också komforten i rummet. Det damm som samlas mellan lamellerna kommer att föras in i inredningen, vilket är särskilt besvärligt för allergiker. Dessutom är rengöring av persiennerna det viktigaste underhållsarbetet – på så sätt ser de bra ut under lång tid. Vi föreslår hur du gör det på rätt sätt!

Hur rengör man persienner? Första steget: dammsugning

Innan du börjar våtrengöra dina persienner är det en bra idé att göra dig av med det kvarvarande lagret av damm. Du kanske upptäcker att det räcker med detta steg, särskilt om du fortsätter att vara regelbunden.

För torr rengöring av persienner kan du använda en kvast, en mikrofiberduk eller en dammsugare – kom ihåg att välja ett speciellt munstycke med en borste och att vara extra försiktig så att du inte böjer lamellerna.

För att dammsugningen ska bli effektiv ska du stänga persiennerna och först därefter rengöra dem och behandla varje lamell försiktigt. Rörelserna ska vara horisontella, längs lamellerna.

Rengöring av aluminiumpersienner – effektivt och säkert

Persiennerna har dammsugits. Nu kan du bedöma om rengöringen är klar eller om det har dykt upp smuts på lamellerna och dina aluminiumpersienner behöver uppfräschas med vatten.

När du väljer våtrengöring ska du komma ihåg att inte applicera vatten direkt på persiennerna. Detta kan leda till att de blir matta eller till och med – skadade. Ett mycket bättre sätt är att använda fuktiga trasor som är indränkta i vatten och lite milt rengöringsmedel. Du kan använda universalmedel eller diskmedel för att rengöra dina persienner.

Rengöring av persienner som tidigare har dammsugits bör inte orsaka några problem. Torka försiktigt av varje lamell med en fuktig bomulls- eller flanellduk och upprepa sedan processen på andra sidan av persiennen. Om du gör dig av med dammet i förväg slipper du problem med att det smetar av sig på aluminiumytan och skapar fula fläckar.

Hur rengör man metallpersienner på kort tid?

På första hand kan hela rengöringsprocessen tyckas vara extremt tråkig och tidskrävande. Men om du gör det till en vana att ta hand om dina persienner och fräschar upp dem regelbundet, kommer rengöringstiden att minska betydligt.

Regelbunden dammsugning, ungefär var fjortonde dag, räcker för att hålla persiennerna rena. Rengöring av persienner behöver inte göras så ofta, särskilt om det inte finns några fläckar eller smuts på dem. Kanske är höststädningen den perfekta tidpunkten för att starta din städrutin och ge dina persienner en grundlig uppfräschning?

Hos Sunlux24 webbutik finner du både Premium och Basic persienner: https://sunlux24.se/persienner.

Vi inbjuder dig att bekanta dig med erbjudandet på SunLux24.se webbplats!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!