Hur AI-teknik har Förvandlat Smarta Hem

För bara tio år sedan skulle idén om att kunna fjärrstyra ditt hems belysning, temperatur och hemsäkerhetssystem från en mobiltelefon ha verkat som en science fiction-film.

Idén att ge dina hemkommandon med din röst skulle ha låtit som en avlägsen lyx, som bara möjligen skulle uppskattas av framtida generationer som också skulle tas till jobbet varje dag i självkörande bilar. Smarta hem är ett koncept som visionärer i årtionden har drömt om – till och med lansera mystiska prototyper under åren som skulle sluta bli prognoser för vad vi använder idag.

Det som verkade så avlägset är nu verklighet. Det är nu normalt att människor vi känner nu låser upp sina ytterdörrar, kontrollerar luftkonditioneringen, brygger sitt kaffe och aktiverar sina hemsäkerhetssystem från sin personliga smartphone.

Marknaden för anslutna eller “smarta” apparater ökade till 18,82 miljarder USD 2017 i USA. Populariteten för smarta hushållsapparater förväntas fortsätta växa snabbt.

Men uppkopplade prylar i hemmet är bara toppen av isberget när det kommer till smarta hemteknik, eftersom populariteten – och framtida utveckling – av detta fenomen verkligen drivs av artificiell intelligens (AI).

Artificiell intelligens och smarta hem

Skulle det vara lika populärt att ha temperaturkontroll, hemsäkerhet och dagliga apparater anslutna till Internet of Things (IoT) i dag om de bara beordrades via våra smartphones? Antagligen inte. Det som kanske har varit den största drivkraften bakom smarta hemteknikens växande popularitet är introduktionen av AI-drivna personliga assistenter.

Massmarknaden introducerades först för Siri redan 2011, och iPhone-ägare hade plötsligt ett röststyrt AI-system i fickan. 2013 introducerade Microsoft Cortana och Amazon debuterade med Alexa och Amazon Echo året därpå – som fortsätter att dominera marknaden för “smart box” än i dag.

Från ingenstans verkade det som om alla, från våra grannar till våra familjemedlemmar, hade en röststyrd högtalare i sina hem någonstans. Bara under 2018 hade 45,4 miljoner människor i USA att ha pratat med en smart högtalare. Genom att helt enkelt tala till den alltid lyssnande smarta lådan kan ett stort antal uppgifter utföras utan att lyfta ett mänskligt finger.

Det inkluderar integreringen av våra röststyrda AI-assistenter i vårt smarta hem: att slänga ut kommandon innebärr att rummet blir lite varmare eller att ljuset blir lite svagare. Sammankopplingen av våra favorit-AI-personligheter med de smarta enheter vi litar på i våra hem är det stadium av denna teknik som vi är mest bekanta med idag.

Men även om vi använder AI dagligen nu för tiden förlitar det nuvarande systemet mycket på mänskligt initiativ. Vi talar om för våra digitala assistenter vad de ska göra när vi vill att de ska göra det och schemalägger det manuellt för att väcka oss vid en viss tidpunkt eller utföra en viss åtgärd när vi kommer hem. De är väldigt användardrivna, men när blir de mer AI-drivna?

När kommer våra AI-assistenter att kunna ta över och börja fatta dessa beslut själva? Kommer vi att kunna förlita oss på dessa robotpersonligheter för att förutse våra behov och ställa frågor till oss så att vi inte behöver tänka på tråkiga dagliga uppgifter?

Det är här Machine Learning (ML) kommer in i bilden.

Nästa utvecklingen av artificiell intelligens för smarta hem

Vad är maskininlärning? ML är en applikation av AI som gör det möjligt för systemet att automatiskt lära sig och förbättra baserat på dess erfarenhet och data som det samlar in och analyserar.

Personliga assistenter, som Amazons Alexa, har funnits ett tag nu, spelat vår musik, kontrollerat våra enheter och svarat på våra frågor – men tänk om det AI-systemet kunde börja lära av oss, ha konversationer med oss ​​och göra våra liv bekvämare utan att vi behöver fråga?

Det är dit framtiden är på väg, och allt är tack vare framstegen inom ML-teknik. Dessa enheter kan för närvarande göra mycket för oss, men så småningom kommer de att ha förmågan att anpassa sig till våra behov och mål. De kommer snart att fungera som en extern hjärna i våra liv och aktivt hantera olika aspekter av våra dagliga liv.

Föreställ dig en värld där din AI-assistent ställer in ditt larm tidigare för din räkning eftersom den redan vet att du har ett tidigt möte imorgon. Vad sägs om om den automatiskt kunde brygga två koppar te till dig efter att den inser att du kör hem med en gäst i bilen istället för att köra ensam som du brukar?

AI:s nuvarande begränsningar håller denna avancerade anpassningsförmåga i schack för tillfället, men ML visar något extremt löfte – och vi kan förvänta oss att nästa steg i utvecklingen av smarta hemteknik kommer att involvera mycket mer förutsägande och analytisk förmåga.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!