Så Använder du en Cirkelsåg – Komplett Guide

En cirkelsåg är utmärkt för sågning av korta och raka eller längre sträckor i trä.

Cirkelsågar kan vara antingen höger- eller vänsterhänta, sladdade eller sladdlösa. Cirkelsågen är ett verktyg som alla bör ha i sin verktygslåda tack vare att den är så praktisk och mångsidig.

När du använder en cirkelsåg är det mycket viktigt att ha alla säkerhetsprotokoll i åtanke; binda tillbaka långt hår, ta bort hängande smycken, använda lämpliga kläder, använd lämpliga skor och att alltid använda alltid skyddsglasögon. Om du arbetar med en cirkelsåg under en längre tid kan hörselskydd också vara användbart.

I denna artikel går vi igenom hur du använder en cirkelsåg steg-för-steg.

Steg 1: Ställ in sågen

Innan du börjar såga, se till att ställa in sågklingans djup och skärets vinkel. Ta alltid bort sågen eller ta bort batteriet när du justerar inställningarna.

För att justera sågdjupet, vrid spaken på den motsatta sidan av batteriet och justera foten till rätt djup. Sågdjupet bör ställas in så att bladet når en bit under botten av ditt material. Detta kommer att säkerställa att du kan skära helt igenom ditt material, men också att det blir mindre friktion och exponerade tänder och flisor.

För att justera skärvinkeln för avfasade kanter, vrid ratten på foten vid sågens framsida moturs för att skruva loss den. Skjut vågen till den vinkel du försöker uppnå och dra åt ratten igen genom att vrida medurs.

Steg 2: Ställ in materialet

Se till att du har markerat ordentligt var du vill såga ditt material med en penna och kläm fast biten ordentligt till antingen en såghäst eller kanten på ett bord. Se till att biten är inställd så att du inte stöter på några hinder eller bordet med sågen när du sågar.

Steg 3: Gör din sågning

När din såg och ditt material har ställts in ordentligt, rikta sågbladet upp med den linje som du planerar att såga.

Börja inte skära med bladet på materialet; Håll avtryckaren på det bakre handtaget med bladet några centimeter från materialet, och när bladet har accelererat helt, tryck det långsamt framåt. Om du försöker börja såga innan sågen har accelererat helt, kan du uppleva att du slår tillbaka sågen.

När du börjar såga bör materialet naturligtvis tvinga bladskyddet uppåt. Om detta inte händer lätt kan du manuellt höja skyddet för att hålla det ur vägen. Detta kan vara mer nödvändigt när du gör vinklade snitt.

Håll bladet på avfallsidan av linjen när du skär, och se till att du tittar på bladet på ditt märke istället för styrningen på foten. Styrmärket på foten är mindre tillförlitligt så att titta på bladet är det bästa sättet att se till att du gör rätt snitt. Om din såg har ett främre handtag, använd den för att se till att du bibehåller ett jämnt tryck på foten när du sågar; detta hjälper till att göra raka snitt.

Se till att hålla hastigheten tills du har kommit hela vägen genom materialet. Låt bladet stanna helt innan du sätter ner sågen.

Vad används en cirkelsåg till?

Vi använder vår cirkelsåg mestadels när vi arbetar med ett projekt där vi snabbt behöver kunna såga till lite trä utan att behöva dra stycket tillbaka till verkstaden och ställa in bordssågen. Cirkelsågen är 100% bärbar och mycket lättare att släpa runt än en större såg skulle vara, så det är bra för mindre jobb eller saker där du bara snabbt behöver såga till några brädor.

11 Bästa Cirkelsågar – Bäst i Test [Lista & Guide]

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!