Hur Använder man en Cirkelsåg? Komplett Guide

En cirkelsåg är en såg med ett blad som rör sig i cirkulär riktning, därav namnet. En cirkelsåg kan vara en utmärkt ersättning för en geringssåg och kan göra raka snitt, vinkelskärningar och snedskärningar. Cirkelsågen är mindre, handhållen och billigare än många andra elektriska sågar på marknaden.

En cirkelsåg kan också göra raka eller fasade snitt i plåtvaror eller virke som annars är för brett för en geringssåg. Med det sagt är cirkelsågen ett måste för alla hantverkare och hemmafixare. Det är ett mångsidigt verktyg som har många användningsområden.

Säkerhet vid användande av en cirkelsåg

Säkerhet är mycket viktigt när du använder alla typer av elverktyg. Det är viktigt att inte enbart förstå bruksreglerna utan också “varför”. Detta går långt för att skydda dig själv och fatta smarta beslut när du använder dem.

En cirkelsåg kräver verkligen båda händerna och din fulla uppmärksamhet att använda på ett effektivt och säkert sätt. Så det är särskilt viktigt här att hålla allt fritt från bladets väg.

Om du har långa ärmar, rulla upp dem innan du börjar arbeta. Använd kläder som inte hänger ner och riskerar att fastna i bladet. Alla smycken som inte sitter ordentligt på plats (t.ex. ett hängande halsband eller ett löst armband) bör tas bort. Långt hår kan vara en fara om du inte är försiktig, så knyt upp håret för att hålla det ur ansiktet och borta från bladet. Stå aldrig bakom sågen när du skär på grund av bakslag. Stå alltid något åt ​​sidan.

Ett sågblad är mest under kontroll när det står stilla eller när det går i full hastighet. Några av de högsta riskerna är när bladet håller på att starta eller sakta ner. Vid halv hastighet är bladet inte tillräckligt kraftfullt för att skära genom trä, men det kan samtidigt knäcka eller fånga trä, elternativt leda till att cirkelsågen flyger iväg och eventuellt skapar risker. Se alltid till att använda skyddsglasögon för att skydda dina ögon.

Cirkelsågar kan vara extremt högljudda och kan skada din hörsel. Det är därför viktigt att skydda öronen med hörselskydd eller öronproppar. För att hålla sågbladet så mycket under din kontroll som möjligt, starta bladet bort från träet och ta inte kontakt med träet förrän bladet har nått full hastighet. Om du avslutar snittet i träet, låt bladet stoppa helt innan du lyfter upp det från träet. Håll båda händerna på sågen medan du skär.

Koppla alltid ur sågen när den inte används eller när du utför underhåll. Ta bort bladet när det inte används.

Mätning och skärning

Innan du använder en cirkelsåg, kläm fast det material du ska kapa ordentligt. Placera klämmorna så nära skäret som möjligt för stabilitet. Kläm alltid fast materialet med överhäng snarare än med två tryckpunkter på vardera sidan om snittet som gör att materialet spänns.

Markera vägen för cirkelsågbladet med en penna och styrning. Guiden på sågen blockerar flera centimeter framför bladet så därför måste pennlinjen förlängas utöver denna punkt för att följa den.

Placera sågens bas på träet som ligger i linje med guiden med pennlinjen, men håll sågen borta från träet. Starta sågen innan du kommer i kontakt med virket. Använd inte för mycket tryck när du skär. låt sågen göra jobbet. Genom att skära igenom maskeringstejp kan du förhindra ojämna kanter på ditt material. Var noga med att hålla en rak linje så att sågklingan inte binder (dvs. fastnar i träet). Om bindning inträffar, släpp avtryckaren så att bladet stannar helt. Arbeta löst bladet från träet och återgå till snittet.

Byte av blad

Byt blad när de blir trubbiga, när du arbetar med ett annat material eller när du behöver en finare (eller hårdare) skärning. Dra alltid ur sågen (eller ta ut batteriet) innan du justerar eller tar bort knivarna.

Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!