Hur Använder man Gängtejp Steg-för-steg

När du stöter på gör-det-själv-VVS-projekt kommer du troligen att ha stött på en tunn, vit tejp lindad runt gängorna av rör.

Rörmokartejpen, även känd som gängtejp, som det ibland kallas, fyller fler syften än enbart för dekoration. Att lära sig använda gängtejp – eller teflon – är avgörande i ett korrekt utfört VVS -projekt.

Enkelt uttryckt, att kalla det rörmokartejp är en lämplig beskrivning för dess användning och tillämpning. Den används för att skapa en vattentät tätning mellan rören och används också för att smörja anslutningen av lederna för att göra gängningen smidigare och lättare att demontera.

Om du upptäcker att ett rör läcker kan det bero på att tejpen har slitits ut eller att det inte finns någon tejp alls. Gängtejp hjälper mot detta problem, och sättet som du använder den på är ganska enkelt. När du har stängt av vattnet kopplar du bort röret från fogen. Ta bort eventuellt sliten tejp och applicera sedan ny tejp.

Du kommer att vilja linda tejpen runt gängorna i motsatt riktning från hur du skruvar tillbaka röret. Vik tejpen runt fogen cirka fyra till sex gånger, med början från den andra gängan från botten. Tejpen måste sitta bra med gängorna innan röret åter kopplas till fogen. Slå sedan på vattnet igen och testa för läckor.

För läckor som inte ligger vid fogarna är gängtejp inte idealisk. För sprickläckage vänder du dig istället till silikontejp. Denna tejp hjälper dig att skapa en tillfällig vattentät tätning medan du letar efter en mer permanent lösning.

När du hittar läckan och är säker på att du vet var den är, är det där du kommer att använda silikontejpen. Återigen, stäng av vattnet först och torka sedan området så gott du kan. Vik silikontejpen runt området med läckan, överlappande flera gånger och så tätt som möjligt. Du kan förlänga omslaget till rörets omgivande område för att försäkra dig om att området är förseglat.

Gängtejp kan hålla i flera år när den appliceras ordentligt, men kan behöva bytas ut efter att den har slitits eller när du märker läckage. Silikontejp är dock bara en tillfällig lösning. I den situationen kommer det bara att förhindra att en läcka blir värre och inte fixa läckan helt.

Att vara medveten om hur, när och var man ska använda gängtejp kommer att göra DIY -projekt runt ditt hus enklare och snabbare. Alla situationer kan inte fixas med tejp, och det är då du ska ta in proffsen. För all hjälp du behöver med ditt hems VVS-system, kontakta ett proffs.

Hur man använder gängtejp

Gängtejp används när man ansluter ett gängat rör med ett annat rör.

  • Rengör och se till att rörets gängor är fria från smuts eller skräp
  • Dra ut en liten bit tejp och lägg den på rörets gängade ände. Tejpens överkant ska ligga i linje med den andra tråden från slutet. Tejpen ska placeras rakt och ligga platt.
  • Vik tejpen i gängornas riktning (vanligtvis medurs). Håll tejpen tätt mot röret (men inte för hårt så att det rivs). Låt inte tejpen vika ihop sig eller gå över rörkanten.
  • Linda röret 4-6 gånger, rör dig neråt (och överlappa) så att hela det gängade området på röret är täckt.
  • När du är klar med inpackningen, skär eller kapa tejpen rent och dra tejpänden tätt i samma riktning som du lindade in. Änden ska hålla sig till den underliggande tejpen och skapa en slät finish.
  • För in röret i kopplingen och vrid för att dra åt. Om tejpen börjar gänga och skala av, lindade du in den i fel riktning.

När du handlar efter gängtejp märker du att den finns i några olika färger. Detta är inte för utseende – varje färg indikerar ett annat syfte.

  • Vit – För vattenledningar 3/8 tum eller mindre. Detta är den vanligaste typen för reparation av VVS hem.
  • Röd – Trippel densitet för rör ½ – 2 tum med större skarvar.
  • Gul – Dubbel densitet, för gas- och bränsleledningar.
  • Grön – Fett och oljefri, för rör som transporterar syre.

Kom ihåg att gängtejp är en användbar produkt, men den kan inte åtgärda eller undvika alla VVS -problem

Ta del av kampanjpriser på utvalda produkter hos Proffsmagasinet. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till den 8 december!
Ta del av kampanjpriser på utvalda produkter hos Proffsmagasinet. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till den 8 december!