Hur Använder man Gängtejp Steg-för-steg

När du stöter på gör-det-själv-VVS-projekt kommer du troligen att ha stött på en tunn, vit tejp lindad runt gängorna av rör.

Rörmokartejpen, även känd som gängtejp, som det ibland kallas, fyller fler syften än enbart för dekoration. Att lära sig använda gängtejp – eller teflon – är avgörande i ett korrekt utfört VVS -projekt.

Enkelt uttryckt, att kalla det rörmokartejp är en lämplig beskrivning för dess användning och tillämpning. Den används för att skapa en vattentät tätning mellan rören och används också för att smörja anslutningen av lederna för att göra gängningen smidigare och lättare att demontera.

Om du upptäcker att ett rör läcker kan det bero på att tejpen har slitits ut eller att det inte finns någon tejp alls. Gängtejp hjälper mot detta problem, och sättet som du använder den på är ganska enkelt. När du har stängt av vattnet kopplar du bort röret från fogen. Ta bort eventuellt sliten tejp och applicera sedan ny tejp.

Du kommer att vilja linda tejpen runt gängorna i motsatt riktning från hur du skruvar tillbaka röret. Vik tejpen runt fogen cirka fyra till sex gånger, med början från den andra gängan från botten. Tejpen måste sitta bra med gängorna innan röret åter kopplas till fogen. Slå sedan på vattnet igen och testa för läckor.

För läckor som inte ligger vid fogarna är gängtejp inte idealisk. För sprickläckage vänder du dig istället till silikontejp. Denna tejp hjälper dig att skapa en tillfällig vattentät tätning medan du letar efter en mer permanent lösning.

När du hittar läckan och är säker på att du vet var den är, är det där du kommer att använda silikontejpen. Återigen, stäng av vattnet först och torka sedan området så gott du kan. Vik silikontejpen runt området med läckan, överlappande flera gånger och så tätt som möjligt. Du kan förlänga omslaget till rörets omgivande område för att försäkra dig om att området är förseglat.

Gängtejp kan hålla i flera år när den appliceras ordentligt, men kan behöva bytas ut efter att den har slitits eller när du märker läckage. Silikontejp är dock bara en tillfällig lösning. I den situationen kommer det bara att förhindra att en läcka blir värre och inte fixa läckan helt.

Att vara medveten om hur, när och var man ska använda gängtejp kommer att göra DIY -projekt runt ditt hus enklare och snabbare. Alla situationer kan inte fixas med tejp, och det är då du ska ta in proffsen. För all hjälp du behöver med ditt hems VVS-system, kontakta ett proffs.

 

 

Hur man använder gängtejp

Gängtejp används när man ansluter ett gängat rör med ett annat rör.

 • Rengör och se till att rörets gängor är fria från smuts eller skräp
 • Dra ut en liten bit tejp och lägg den på rörets gängade ände. Tejpens överkant ska ligga i linje med den andra tråden från slutet. Tejpen ska placeras rakt och ligga platt.
 • Vik tejpen i gängornas riktning (vanligtvis medurs). Håll tejpen tätt mot röret (men inte för hårt så att det rivs). Låt inte tejpen vika ihop sig eller gå över rörkanten.
 • Linda röret 4-6 gånger, rör dig neråt (och överlappa) så att hela det gängade området på röret är täckt.
 • När du är klar med inpackningen, skär eller kapa tejpen rent och dra tejpänden tätt i samma riktning som du lindade in. Änden ska hålla sig till den underliggande tejpen och skapa en slät finish.
 • För in röret i kopplingen och vrid för att dra åt. Om tejpen börjar gänga och skala av, lindade du in den i fel riktning.

När du handlar efter gängtejp märker du att den finns i några olika färger. Detta är inte för utseende – varje färg indikerar ett annat syfte.

 • Vit – För vattenledningar 3/8 tum eller mindre. Detta är den vanligaste typen för reparation av VVS hem.
 • Röd – Trippel densitet för rör ½ – 2 tum med större skarvar.
 • Gul – Dubbel densitet, för gas- och bränsleledningar.
 • Grön – Fett och oljefri, för rör som transporterar syre.

Kom ihåg att gängtejp är en användbar produkt, men den kan inte åtgärda eller undvika alla VVS -problem.

Vad är gängtejp?

Gängtejp, också känt som Teflon-tejp eller plåttejp, är en typ av tejp som används för att täta och förhindra läckage i gängade förbindningar. Det är en vit eller silverfärgad tejp som är gjord av PTFE (polytetrafluoreten), ett material som är motståndskraftigt mot värme, kemikalier och korrosion.

Gängtejp används ofta i vattensystem, rörledningar, gasledningar och elektriska installationer för att täta och förhindra läckage. Det är lätt att använda och applicera, och det kan också hjälpa till att förhindra lösa eller läckande gängade förbindningar.

Det är viktigt att använda rätt mängd gängtejp för att undvika övertejpning, det kan orsaka problem med att avlägsna tejpen vid senare tillfälle, eller skapa blockeringar. Det är också viktigt att använda rätt typ av gängtejp för det specifika materialet och den specifika förbindningen.

När ska man använda Gängtejp?

Gängtejp bör användas när det finns en gängad förbindning som ska tätas och förhindra läckage. Det är vanligtvis använt i vattensystem, rörledningar, gasledningar och elektriska installationer.

Några exempel på när man ska använda gängtejp är:

 1. Täta gängade förbindningar i vattenledningar: Gängtejp används ofta för att täta gängade förbindningar i vattenledningar för att förhindra läckage.
 2. Täta gängade förbindningar i gasledningar: Gängtejp används ofta för att täta gängade förbindningar i gasledningar för att förhindra läckage och minskar risken för läckage.
 3. Täta gängade förbindningar i elektriska installationer: Gängtejp används ofta för att täta gängade förbindningar i elektriska installationer för att förhindra korrosion och elektriska läckage.
 4. Täta gängade förbindningar i rörledningar: Gängtejp används ofta för att täta gängade förbindningar i rörledningar för att förhindra läckage och minskar risken för läckage.
 5. Täta gängade förbindningar i mekaniska installationer: Gängtejp används ofta för att täta gängade förbindningar i mekaniska installationer för att förhindra läckage och minskar risken för läckage.

Hur tätar man rörkopplingar?

Det finns flera metoder för att täta rörkopplingar, här är några vanliga metoder:

 1. Tätningsmedel: Använd ett tätningsmedel, som silikon eller akryl, för att täta rörkopplingen. Applicera tätningsmedlet runt kanten på röret och skruva fast rörkopplingen.
 2. Gängtejp: Använd gängtejp, också känd som Teflon-tejp eller plåttejp, för att täta rörkopplingen. Rulla tejpen runt gängorna på röret och skruva fast rörkopplingen.
 3. Packning: Använd en packning, som gummi eller teflon, för att täta rörkopplingen. Placera packningen mellan röret och rörkopplingen och skruva fast rörkopplingen.
 4. Kompression: Använd en kompressionskoppling för att täta rörkopplingen. Denna typ av koppling har en packning som komprimeras när kopplingen skruvas fast, tätande och hålla röret på plats.
 5. Svetsning: Använd svetsning för att täta rörkopplingen, det är en mer permanent lösning men kräver speciell utrustning och kunskap för att utföra.

Det är viktigt att använda rätt tätningsmetod för det specifika materialet och rörens diameter och tryckkrav. Och det är också viktigt att följa instruktionerna för att säkerställa att rörkopplingen är ordentligt tätad och att det inte finns några läckage. Det är också viktigt att kontrollera rörkopplingen regelbundet efter installationen för att säkerställa att den fortfarande är tät.

När det gäller svetsning, det är viktigt att använda rätt svetsmetod, såsom MIG, TIG eller stick svetsning, beroende på rörmaterialet och tillgängliga utrustning. Det är också viktigt att använda rätt skyddsutrustning och följa säkerhetsföreskrifter vid svetsning.

Det är också viktigt att känna till de lokala lagar och föreskrifter för rörinstallationer i ditt område och följa dem för att säkerställa att installationen är säker och uppfyller standarder.

 

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!