Hur Använder man en Glasskärare? Så Gör Du!

När man tittar på erfarna glasskärare uppstår tanken ofrivilligt att det är väldigt enkelt att använda en glasskärare. Men efter att ha försökt att skära glaset själva kommer många upptäcka att det kanske ändå var svårare än de trott.

Glasskäraren är ett praktiskt och effektivt sätt att skära glas och ett verktyg som är praktiskt att ha i verktygslådan men också att kunna använda korrekt. Den goda nyheten är att använda det här verktyget är enkelt om du känner till några enkla skärfunktioner.

Typer av glasskärare

Först måste du bestämma korrekt vilken glasskärare som är lämplig för dina ändamål. Diamantverktyg är de mest betrodda

Dess fräs är placerad i en viss vinkel mot glasfräsens axel, vilket kräver fingerfärdighet vid användning. Det är fel att luta ett sådant verktyg och skärningen blir defekt.

En glasskärare med natursten kan skära glas vars tjocklek är 5-10 mm.

Det avfasade diamanthuvudet är mer lämpligt för nybörjare, eftersom det ligger på en rak linje med själva verktyget, vilket förenklar användningen avsevärt.

Dessutom är diamanthuvuden uppdelade i naturliga och syntetiska. Natursten kan skära glas med en tjocklek på 5 till 10 mm. Syntet används endast vid skärning av material med en tjocklek av högst 5 mm. Deras slitstyrka varierar också avsevärt.

Det vanligaste verktyget för hemmabruk är en rullglasskärare. De kostar mindre än diamant men uppfyller samtidigt perfekt hushållens behov och är mycket lättare att använda. För tjockt glas kan de inte skära, men eftersom det i vardagen sällan används för tjockt glas är denna glasskärare ganska lämplig för hemmabruk.

Glasskärningsteknik

Innan skärningen måste glaset förberedas. Glaset ska tvättas och torkas av. När allt kommer omkring kan eventuellt skräp i vägen för glasskäraren leda till både att glaset går sönder och skadar verktyget. Kom ihåg att skräpet kan vara svårt att upptäcka men samtidigt utgöra en risk för att glaset går sönder. Damm är inte heller det bästa sättet att påverka skärningens kvalitet.
Skärning av glas bör göras på en plan yta.

Ytan på vilken arbetet ska utföras måste vara plan. Förutom en glasskärare bör du markera skärlinjen med hjälp av en linjal.

Diamantskärare skär utan mycket ansträngning och trycker inte mer än en penna. Snittelementets riktning och dess lutningsvinkel kan bestämmas genom träning på dragmaterialet. När ett tunt, färglöst spår läggs, notera glasskärarens position och fortsätt att skära. Flytta verktyget jämnt längs linjalen utan att ändra tryck och luta.

Rullglasskäraren ska hållas vinkelrätt mot glasskivan. Nära kanterna gör de små linjer med en glasskärare, vilket gör det möjligt att minska trycket på dessa platser. Sedan, med en linjal från markeringen på bredden på glasskäraren, producera ett snitt. Börja från den bortre kanten av glasskäraren och led glasskäraren längst linjalen.

Trycket ska vara starkare än när man arbetar med ett diamantverktyg, men det ska också vara jämnt längs hela linjen, förutom kanterna.

Om instrumentet används korrekt kan du avgöra med dina öron. Ett stadigt väsande eller krasande indikerar att du gör allt rätt, om du hör ett gnisslande eller knakande har något gått fel. Antingen är ditt instrument trubbigt, eller så trycker du för löst. Små vita fragment på linjen visar att du tar i för mycket.

Skärning av hög kvalitet gör det enkelt att bryta glaset och få en jämn kant. En defekt linje eller för tjockt glas måste knäckas på baksidan. Flytta glaset till arbetsytans kant så att skärlinjen ligger 5 mm från kanten. Knäck längs linjen från ena änden till den andra. Det är lätt att bryta av en liten remsa med sidan på en glasskärare eller med tång, om det skulle behövas.

Tips för glasskärning

 • Diamantskärare kan användas utan tryck längs linjalen. Rullglasskärare kräver tryck.
 • Det är nödvändigt att mäta tryckkraften. Med för mycket tryck bildas ett alltför djupt spår vars kanter krossas och delas.
 • För 3-5 mm till kanten bör trycket minskas, vilket undviker att förstöra glaset samt skyddar verktyget från skador.
 • Du kan inte köra en glasskärare två gånger i en rad.
 • Glaset smörjs med en svamp blöt i dieselolja, olja eller paraffin. Detta görs innan du skär.
 • Knäcket måste göras omedelbart efter kapningen.
 • Skärremsan bör inte vara mindre än själva glasets tjocklek. Till exempel, om glastjockleken är 5 mm, skulle det vara mycket problematiskt att skära av 4 mm från kanten.
 • Vanligtvis behövs tunnt glas (mindre än 5 mm) inte knäckas.
 • Istället för att knacka kan du värma skärlinjen med en gasbrännare.
 • Glas kan brytas genom att placera en linjal som är minst 5 mm tjock under kanten.
 • Trots att det är ganska enkelt att använda en glasskärare rekommenderas personer utan erfarenhet att öva på glasbitar först. Detta gör att du kan välja rätt lutningsvinkel, tryckstyrka samt se möjliga fel och undvika dem i framtiden.
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!