Hur du bygger en trappa – Guide

Att bygga en trappa är en viktig del av nybyggnation av hem, renovering av utomhusdäck, vindskonvertering och andra byggprojekt.

Många antar att detta är en av de mer komplexa och svåra bygguppgifterna, men det är inte alltid fallet. Att bygga en enkel rak trappa är faktiskt ett ganska enkelt projekt som de flesta husägare kan hantera på egen hand. Så här bygger du trappor i ditt hem:

Vilka verktyg och material behöver du för att bygga trappor?

Börja med att samla de verktyg och material du behöver för att slutföra detta projekt. För att bygga en trappa behöver du dessa verktyg:

Du behöver också dessa material:

  • Tryckbehandlat virke
  • Trappräcke
  • Bjälklagshängare
  • Träskruvar
  • Färdiggjort trappräcke

Alla dessa verktyg och material kan köpas i en lokal hemförbättringsbutik. Om du inte vill köpa en cirkelsåg, överväg att hyra det här verktyget från en heminredningsbutik istället.

Steg-för- Steg guide för att bygga trappor

Det finns fem steg du måste följa för att slutföra byggandet av en trappa i ditt hem. Dessa fem steg är:

  • Samla mått
  • Bestämma trapplutningen
  • Säkra trappstängerna
  • Installera trappstegen
  • Lägg till en ledstång

Samla mått

Använd ett måttband för att bestämma den totala stigningen av trappan. Den totala stigningen definieras som avståndet mellan golvet och toppen av den nya trappan. Det är med andra ord höjden på området där trappan kommer att installeras.

Glöm inte tjockleken på golvet när du mäter detta utrymme. Du måste justera ditt totala stigningsmått för att ta hänsyn till mattan, stoppning och undergolv, som kommer att tas bort före installationen av trappan.

Bestäm trapplutningen

Nästa steg är att beräkna lutningen på trappan. Du måste följa alla lokala byggregler angående lutningen på en ny trappa, så kontakta din stad eller ditt län för att lära dig mer om dessa regler.

Använd cirkelsågen för att kapa stigarna så att de har samma längd som slitbanorna. Fäst sedan stigarna på trappstängerna med träskruvar. När stegen är på plats installerar du motsvarande slitbana och fäster den på plats med träskruvar. Upprepa dessa steg tills alla stigare och slitbanor är installerade.

Lägg till en ledstång

Byggregler kräver vanligtvis tillägg av en ledstång på en trappa. Det finns några undantag från denna regel, men det är bäst att kontakta din stad eller ditt län för mer information.

Det enklaste sättet att lägga till en ledstång är att installera färdigtillverkat räcke som finns tillgängligt i en lokal hemförbättringsbutik. Dessa föremål finns i många olika former, storlekar och färger, så det borde inte vara svårt att hitta en som kompletterar din nya trappa.

Det är möjligt att bygga en säker och stabil trappuppsättning i ditt hem utan en professionells hjälp. Men om du känner dig obekväm med tanken på att gå uppför en gör-det-själv-trappa, är det bäst att kontakta en professionell istället för att ta itu med den här uppgiften på egen hand. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen, men det är viktigt att göra det du tycker är bäst för dig och din familj.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!