Hur du Förbereder Dig för Översvämningar

Precis som alla andra naturkatastrofer kan översvämningar vara oförutsägbara och destruktiva. Även i regioner som aldrig har sett en droppe regn är risken för översvämningar inte så långt borta.

Översvämningar skapar enorm förstörelse såväl som offer och skador. De orsakar också att viktiga tjänster som vatten och elektricitet upphör, skadar stor infrastruktur och egendom och förstör försörjning. Ibland inser människor inte omfattningen av skadorna som deras hem har utsatts för en vattenöversvämning.

Om du har fått ditt hem översvämmat på grund av vattenskada kan du eventuellt göra en skadeanmälan mot ditt försäkringsbolag. Ett översvämningsförsäkringsbolag nekade till ett krav på en översvämmad fastighet genom att säga att orsaken till översvämningen var ett lokalt misslyckande. Försäkringsjusterbolagen kommer att se till att få det mesta av försäkringskravet.

Här är några säkerhetstips för att förbereda dig för det stigande vattnet, samt tips att följa när översvämningen har börjat svepa eller har svepat in ditt område:

Innan översvämningen slår till

Om du tror att det finns en överhängande risk för översvämning är det dags att vidta åtgärder. Du kanske vill förhindra att översvämningen kommer in i din fastighet helt och hållet genom att följa följande försiktighetsåtgärder:

Undvik att bygga strukturer i översvämningsslätten, särskilt nära floderna

Bygg barriärer för att förhindra att översvämningen kommer in i ditt hem eller din fastighet. Du kan överväga att använda vallar, balkar och översvämningsväggar för detta ändamål

Om ditt hem har en källare, skydda den genom att täta väggarna med tätskikt för att förhindra att vatten sipprar in. Vattenskador i källaren är en av de största obehagliga efterverkningarna av översvämningar.

Håll dig uppdaterad om vädernyheter och information, särskilt om du bor i ett översvämningsfarligt område. Kontrollera var ditt område hamnar i översvämningsriskzondiagrammet, men håll utkik efter oväntade risker i alla fall. Lyssna på radio, titta på tv eller uppdatera dig själv om väderleksrapporterna online.

När översvämningen är nära förestående

När du vet att översvämning är nära förestående och kan inträffa när som helst måste du få ihop dina förberedelser. Tänk på följande riktlinjer och följ dem så mycket som möjligt: ​​

Var förberedd och håll dig alert. Ha din väska eller överlevnadssats redo med viktiga föremål ifall du måste evakuera. Sådana föremål som definitivt borde vara i din väska inkluderar mediciner, viktiga dokument, oförgängliga livsmedel, kläder, tak över huvudet och verktyg. Kolla på nätet efter några praktiska tält, vattenreningstabletter, ficklampor och allt annat som kan hjälpa dig att överleva när det blir tufft.

 • Om du rekommenderas att lämna ditt hem, följ orderna och gör det direkt. Ha ett säkert område i åtanke i förväg, till exempel en väns hus som är på en högre nivå än ditt.
 • Se till att hela din familj vet vad man ska göra vid översvämningsvarning. Även barn bör veta tillräckligt för att följa order om situationen verkar farlig.

Om en översvämning är möjlig, flytta till en högre struktur eller högre mark omedelbart. Du kan också flytta dina möbler till övervåningen i ditt hus. Börja med de lättare föremålen och värdesakerna, se sedan om det finns tillräckligt med tid för resten.

Koppla ur elektriska apparater och vrid stänga av ditt hems huvudströmbrytare eller ventiler. Vattnet kan möjligen orsaka brist eller till och med kortslutning, vilket leder till risk för elstöt.

När översvämningen slår till

Det finns också vissa riktlinjer att följa när översvämningen äntligen slår till, kommer in i ditt hus eller arbetsplats. Om detta händer, tänk på följande:

Om möjligt, vada inte genom rörligt vatten. Även om vattnet bara har stigit 15 centimeter högt räcker det för att du ska snubbla eller falla. Du kanske inte skadar dig själv på hösten, men det kan leda till elstöt eller exponering för farliga kemikalier i vattnet.

Om du bara måste gå genom vatten när översvämningen börjar, se till att vattnet inte rinner. Du vet aldrig hur stark strömmen kan bli, slår dig omkull och gör det svårt att återfå balansen. För att testa fastheten i marken du måste gå på, använd en pinne.

Kör inte till varje pris i översvämmade områden. Om din bil börjar bli översvämmad, gå ur bilen och flytta omedelbart till en högre, säkrare plats om möjligt.

Rör inte elektrisk utrustning om du står i vatten eller om dina fötter är blöta.

Efter syndafloden

Även efter att översvämningen drar sig tillbaka, stannar eller torkar upp, finns det mycket arbete att göra och flera instruktioner att tänka på. Ditt område kanske fortfarande inte är utom fara, så överväg dessa förelägganden:

Håll dig uppdaterad om nyhetsrapporterna för att veta om vattenförsörjningen i ditt område är säker att dricka. Drick inte eller bada inte i översvämningsvatten, för de är troligen förorenade. Även hudkontakt kan leda till maginfektioner, hudsjukdomar och flera andra hälsoproblem.

 • Att dricka förorenat vatten kan möjligen vara dödlig, så se till att behandla ditt vatten och se till att det är säkert att dricka tills vattenförsörjningen förklaras klar.
 • Se till att du fortfarande undviker några typ av rörligt vatten tills ditt område förklaras säkert av myndigheterna.
 • Var medveten om de områden där översvämningsvattnet har avtagit, speciellt när du ska köra bil. Vägarna kan ha försvagats på grund av översvämningsvattnet och kan kollapsa under tyngden av fordon.
 • Undvik att gå på och runt nedbrutna kraftledningar, för de kan fortfarande vara strömförande. Anmäl till elföretaget om du ser några nedfallna kraftledningar, och varna alla andra för dem också.
 • Undvik att låta barn och äldre gå utan uppsikt utanför. Omgivningen kan fortfarande vara farlig med hala områden, strömförande ledningar och till och med farligt marint liv som kan ha kommit med översvämningen.
 • Överväg inte att stanna inne eventuella byggnader om de fortfarande är omgivna av översvämningsvatten.
 • Återvänd bara hem om myndigheterna ger allt klart.

Så snart som möjligt, adressera och fixa septiktankar, avloppsbrunnar, gropar och eventuellt skadat avloppssystem som kan vara hälsofarligt.

  • Lera som lämnas av översvämningsvattnet kan innehålla spår av avloppsvatten, bensin eller kemikalier, så det är ett måste att rengör och desinficera allt som har blivit blött. Se till att alla sängkläder och klädslar är rena och torra innan du börjar använda den till vardags.

Barriärer för översvämningsvatten

Om ditt område är i fara för översvämning kommer en barriär att hjälpa till att hålla översvämningen borta från ditt hem. Sandsäckar är det traditionella alternativet här, men få människor kan ha sandsäckar till hands hela tiden. Det är därför Sandbag Alternative från Watershed Innovations är en så fantastisk uppfinning.

Den här hydrabarriären är cirka sex fot lång och cirka fyra tum lång. Dessa är i grunden rör som används för vattenavledning som är återanvändbara, lätta och miljövänliga. Du kanske måste skaffa mer än en för att skydda gränserna för din egendom. Den finns på länken här:

När du har den här barriären kan du fylla den med din trädgårdsslang. Konstruktionen här är av vinylmaterial som har industriell styrka, så du behöver inte oroa dig för att det ska punktera eller läcka när som helst snart. När faran har passerat kan du helt enkelt tömma tuberna, torka dem och vika undan dem för en annan gång.

Slutsats

Att leva i rädsla för översvämningar är inte en särskilt trevlig situation, men det är möjligt att lugna dig med rätt förberedelser. Översvämningar är den vanligaste typen av naturkatastrof och ofta den mest destruktiva också. En flod eller damm som svämmar över, kraftiga regn eller någon annan orsak kan översvämma hela städer inom några dagar, så det är nödvändigt att hålla sig förberedd för vissa områden.

Att fylla på med överlevnadsutrustning och gå igenom övningar är alltid bra idéer. Dessa försiktighetsåtgärder och stegen som beskrivs ovan kan möjligen rädda liv och minska risken för skador, uttorkning etc. Se till att fylla på dina förnödenheter och se över säkerhetsprocedurerna regelbundet. På så sätt är du förberedd på översvämningar och flera andra obehagliga händelser.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!