Hur du gör din Lägenhet mer Energieffektiv

Även om lägenheter kan variera i kvadratmeter är de flesta vanligtvis mindre än ett hem.

Denna mindre storlek kan innebära mindre energianvändning totalt sett, men lägenhetsbor kan fortfarande göra ändringar för att maximera besparingarna och minimera energipförbrukningen.

Så här gör du din lägenhet energieffektiv, utan att investera mycket pengar!

Justera din termostat

Att vrida upp eller ner termostaten – beroende på årstid – kan minska din energianvändning långt. Denna förändring kan också påverka dina elkostnader (eller gas!) också. Så hur högt eller lågt ska du programmera din termostat?

Det rekommenderas att man har 20 grader under kallare månader och 25 grader för de varmare månaderna. Denna temperaturförändring kan vara lite av en chock i början, men du kommer att anpassa dig till justeringarna! Om du upptäcker att du är för varm på natten, sätt på en fläkt för att ge en sval bris och bättre cirkulation. Eller ta av dig dina tyngre filtar och täcken.

Under vintern, ha några filtar på sofforna att ta tag i när du känner dig lite frussen. I sovrummet, använd en alternativ dun- eller duntäcke för extra värme.

Stäng av fantomenergiläckor

Du kan få för vana att låta enheter laddas under dagen eller att hålla datorn påslagen. Dessa dåliga vanor kan utan anledning öka dina elkostnader. Koppla ur enheter när de har laddats färdigt, och glöm inte att stänga av din dator.

Behöver du en vänlig påminnelse om att du inte kopplade ur? Använd smarta grenuttag och smarta kontakter som låter dig styra elflödet från din telefon. Att använda Internet of Things (eller IoT för kort) kan hjälpa dig att koppla ur även när du är utanför stan.

Använd kallt vatten när det är möjligt

Energy Star rekommenderar att du använder kallvatteninställningar för tvätt när det är möjligt. Kallt vatten sparar energi eftersom det inte använder din varmvattenberedare (som är antingen gas eller elektrisk). Enligt Energy Star-webbplatsen står “Varmvattenuppvärmning för cirka 90 procent av energin din maskin använder för att tvätta kläder — endast 10 procent går till el som används av tvättmotor.”

Slösa inte vatten

Det finns så många sätt vi slösar vatten på varje dag. Att låta kranen vara igång medan du borstar tänderna eller tvålar in händerna är ett slöseri med dyrbart vatten – och det är pengar du spolar ner i avloppet. Men Energy Star påpekar också att sköljning av disk är ett slöseri med vatten. Istället rekommenderar sajten att man helt enkelt skrapar disk. Låt din diskmaskin göra det smutsiga arbetet!

Du kommer också att slösa vatten genom att köra din diskmaskin eller tvätt till hälften. Välj full last varje gång!

Kontrollera Windows

Du kan inte riktigt byta fönstren om du hyr. Ring hyresvärden om du är orolig över ett trasigt eller gammalt fönster. Du kan eventuellt använda plastfönsterisolering för att hålla varm eller sval luft från att läcka utomhus. Innan du placerar något på fönstren, men ring din hyresvärd för att kontrollera att det är ok.

Använda dig av Solljus istället för glödlampor

Ja, LED-lampor använder mindre el. Den billigaste formen av ljus är dock solljus! Öppna gardinerna eller persiennerna och använd dagsljuset när det är möjligt. Dessutom kan solens strålar förbättra ditt humör också!

Under varma dagar kan dock de öppna fönstren få VVS att arbeta övertid. Använd sunt förnuft när du omfamnar naturligt ljus.

Takfläktar kan också sänka energin

Använd takfläktar för att värma eller kyla ett rum mer effektivt. Fläktar cirkulerar luften i hela rummet och kan hjälpa till att ta lite påfrestningar på din VVS. Men riktningen på din fläkt bör ändras säsongsmässigt. Under sommaren bör bladen rotera moturs; under kalla månader bör de vridas medurs.

Ta för vana att byta riktning på din fläkt när du justerar klockan för början och slutet av sommartid. Du bör hålla fläktarna i låg hastighet under vintern; Poängen är inte att skapa en bris, det är att bättre cirkulera den varma luften.

Ta en kortare dusch

Återigen, hyresgäster kan vanligtvis inte byta ut inventarier i sina lägenheter. Så ett lågflödesduschhuvud kan vara förbjudet (beroende på din hyresvärd). Ställ istället in en timer på din telefon eller använd en kökstimer för att se till att du håller duscharna till ett minimum. Om du inte redan har en smart högtalare i badrummet, överväg att skaffa en! Alexa kan ställa in en timer åt dig med ett enkelt röstkommando.

Att ta en kortare dusch använder mindre vatten och mindre energi. Det rekommenderas att sikta på en fem minuters dusch! I slutändan, ju längre du står under duschhuvudet, desto mer vatten slösar du bort.

Gör en energirevision i hemmet

Behöver du fler förslag på hur du kan spara energi? Genomför en energibesiktning i hemmet för att hitta dolda energiläckor. Ladda ner en energirevisionsapp, ta en bild av rummen i din lägenhet och låt appen visa dig alla sätt att spara!

Även om lägenheter kanske redan använder mindre energi än ett större hem, finns det många sätt som hyresgäster kan ytterligare minska sin energianvändning och spara pengar på. Enkla vanor som att använda en takfläkt, ta en kortare dusch, uppgradera till smarta kontakter och omfamna det naturliga solljuset kan hjälpa till att minska energislöseriet och kanske till och med spara pengar på de månatliga elräkningarna.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!