Hur du Rengör din Tvättmaskin (och Håller den Ren)

Du kanske tänker, varför behöver jag att rengöra en apparat som är tänkt att rengöra saker? Tja, även tvättmaskiner behöver lite extra uppmärksamhet ibland, precis som din ugn eller diskmaskin. Ämnen kan byggas upp och du kan behöva lite extra hjälp med att få bort dem.

Lyckligtvis är det inte en tidskrävande process att lära sig att rengöra din tvättmaskin, och det kan enkelt göras med bara några enkla steg. Om du är nyfiken på hur du rengör din tvättmaskin, här är en snabbguide om hur du kommer igång. När du känner dig säker kan du göra det till en del av din rutin.

1. Använd vitvinsvinäger

Vitvinsvinäger är ett fantastiskt rengöringsmedel som är skickligt på att neutralisera lukter och döda bakterier. För att rengöra din tvättmaskin, använd 2 koppar vit vinäger istället för tvättmedel. Kör en tom tvätt på den hetaste och längsta inställningen. Vinägern hjälper till att bryta ner alla smutspartiklar eller hårt vatten som fortsätter att cirkulera i din tvättmaskin och är också bra på att deodorisera.

Medan blekmedel ibland föreslås för rengöring av din tvättmaskin är det en potent rengöringsmedel fullt av kemikalier som kan vara farliga. Vit vinäger är lika effektivt och mycket säkrare för dig och ditt hem.

2. Kör en tom cykel

Efter att ha kört en varm cykel med vit vinäger, kör tvättmaskinen igen på tom, utan att lägga till tvättmedel eller annat rengöringsmedel. Detta kommer att hjälpa till att rensa bort eventuella kvarvarande partiklar och neutralisera eventuella lukter.

Det finns ingen gräns på antalet tomma cykler du kan köra, så kör gärna två eller tre om du tycker att det är nödvändigt.

3. Lägg till bakpulver

Om du fortfarande är orolig över tillståndet för din tvättmaskin efter två rengöringscykler, överväg att köra en -tredje men tillsätt bakpulver.

Bakpulver är ett av de bästa medlen för att bekämpa tvålskum som finns. Att använda det efter att ha använt vit vinäger kan vara särskilt användbart om du har särskilt illaluktande innehåll, såsom kraftigt smutsiga kläder eller tygblöjor.

4. Rengör listen

Om du har en frontmatad tvättmaskin kan du upptäcka att den runda gummitätningen är en vanlig plats där den mögelaktiga, unkna doften kan uppså. Att rengöra gummitätningen med lite varmt vatten och vinäger är ett viktigt steg när du tar hand om din tvättmaskin.

Se till att låta den torka helt för att förhindra framtida mögeltillväxt. Om du använder din tvättmaskin regelbundet vill du förmodligen rengöra gummitätningen minst en gång i månaden, eller vid behov.

Om du har en toppmatad maskin tar du bort eventuella brickor eller behållare och använd en kombination av varmt vatten och vit vinäger för att torka av allt.

5. Ta ur rena kläder omedelbart

Nyckeln till att förhindra illaluktande lukter och partikeluppbyggnad i din tvättmaskin är att tömma den omedelbart. Att lämna rena kläder i tvättmaskinen eller hålla locket stängt mellan cyklerna möjliggör mögel vilket ger dina kläder en obehaglig lukt och gör det svårt för tvättmaskinen att rengöra saker ordentligt.

Se bara till att vara försiktig när du lämnar en tvättmaskinsdörr öppen om du har barn eller husdjur.

Hur du rengör din tvättmaskin ordentligt

Sanningen är att du förmodligen inte är det rengöra din tvättmaskin så ofta som du borde. Det är ok – de flesta gör det inte!

Men nu när du vet hemligheten till hur enkelt det kan vara, försök att rengöra din tvättmaskin minst en gång i månaden eller efter särskilt smutsiga laster. Detta kommer att hjälpa den att fungera mer effektivt och hålla dina kläder doftande fräscha, vilket förlänger apparatens livslängd under processen.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!