Hur du Rengör dina Stuprännor på Hösten och Vintern

Rännor skyddar ditt hem genom att samla upp och tömma regnvatten, vilket förhindrar att det gör skada på din egendom. Ditt tak är byggt för att skydda huset under från dåligt väder, men för mycket exponering för vatten kan så småningom leda till att det läcker eller ruttnar.

Väggar, grunder och omgivande landskap är lika känsliga för stora mängder vatten, så funktionella rännor är avgörande för framgångsrikt underhåll av dessa områden. Lär dig hur du rengör dina hängrännor i höst och vinter genom att studera vår lista med säsongsbetonade tips nedan, så att du kan hålla din fastighet säker.

Renare takrännor i fem enkla steg: Våra bästa rekommendationer

Här är en översikt över vad som händer under städning av rännor, för dig som aldrig har gjort det förut: du måste komma åt dina rännor med en stege, sedan ta bort allt skräp som har samlats där för hand och kassera det på lämpligt sätt. Här är fem sätt du kan göra den här processen enklare och effektivare:

1. Använd en plastskopa!

Att plocka bort skräp ur dina rännor för hand är inte bara grovt, det är också ineffektivt. Det mesta av materialet som hamnar i dina hängrännor under hösten och vintern är sannolikt i form av döda löv och annat organiskt material som lätt bryts ned. Detta material kan stelna i dina rännor med tiden, speciellt när det har utsatts för vatten regelbundet eller under lång tid. Använd en enkel plastskopa för att göra jobbet enkelt och undvik att bli smutsiga på händerna.

2. Släng inte ditt skräp på gräsmattan!

Du kanske tror att eftersom majoriteten av materialet du rensar ur dina rännor är naturligt, så spelar det ingen roll om du bara lämnar det på din gräsmatta efter att du tagit bort det från själva rännorna. Men bara för att materialet är organiskt betyder det inte att det nödvändigtvis är bra för dina växter eller gräs. Det är mycket mer sannolikt att du kväver dem med slam än att du förser dem med värdefullt gödselmedel. Bred ut en presenning på gräsmattan och ös ner avfallet i den istället.

3. Skopa inte bara; spola!

Att ösa och skrapa skräp ur dina rännor tar bort de flesta större blockeringar, men om du vill att dina rännor ska vara riktigt rena bör du spola ut dem med vatten från en slang direkt efteråt för att få bort mindre partiklar också. Du kanske också vill överväga att uppgradera din rännan till sömlös.

4. Rännskydd kan göra ditt jobb enklare

Rännskydd förhindrar att material kan komma in i dina rännor och lägga sig där. De är ofta gjorda av skum, trådnät eller metallgaller som klämmer fast på dina befintliga rännor. Om du har råd med dessa tillägg kommer de att spara dig mycket manuellt arbete i framtiden.

5. Rengör dina rännor årligen för att undvika större blockeringar.

Rengör dem två gånger om året om dina rännor är under överhängande träd. Se dessutom till att välja en årstid då ditt arbete inte kommer att försvåras av extrema temperaturer eller is. Vi rekommenderar att du rengör dina hängrännor på hösten för komfort och säkerhet.

Renare takrännor = Bättre kvalitetshem

Att lära sig att ta hand om dina rännor bättre kommer att resultera i bättre skydd för ditt tak, dina väggar, grunden för ditt hem och landskapet som omger det. Se den här guiden ofta när du förbereder dig för din höst- och vinterrengöring av rännstenar så att du kan vara säker på att du gör ett grundligt jobb.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!