Hur du rengör ditt vattenfria köksredskap: En steg-för-steg-guide

Att rengöra en kastrull är en ganska vanlig uppgift i köket. På senare tid har det dock funnits en trend i hem-köksrörelsen mot kastruller och kastruller som inte kräver vatten för rengöring. Dessa kastruller och kastruller kallas vattenfria köksredskap och de har blivit allt populärare.

Tyvärr kan vissa av dessa kastruller och kastruller vara svåra att rengöra eftersom det inte finns något vatten – en viktig komponent i alla bra diskprocesser. Här är några tips för hur du får din kokkärl att se bäst ut med lite eller inget vatten.

Vad är Vattenlösa köksredskap?

Vattenfria kokkärl kan beskrivas som kokkärl som inte kräver något vatten, såsom nonstick eller emaljerat gjutjärnskokkärl, rostfritt stål eller köksredskap av aluminium. Istället behåller dessa kokkärl sina nonstick-egenskaper även när de är belagda med mat, och de är praktiskt taget oförstörbara. Som ett resultat kan vattenfria kokkärl användas för svåra och långvariga matlagningsuppgifter. Några vanliga uppgifter där vattenfria köksredskap kan användas inkluderar:

 • Grillning eller rökning
 • Stekning och fräs
 • Rostning
 • Kokning
 • Bakning

Men de höga nivåerna av hållbarhet och hållbarhet-kompatibilitet kan orsaka oro för hemmakockar som är nya för vattenfria köksredskap, särskilt de som lagar mat på daglig basis och ofta använder kokkärl i gjutjärn. Men dessa farhågor är ogrundade.

Fördelarna med vattenfria köksredskap

Det finns ett antal fördelar med att använda en vattenfri kokkärl. Denna typ av kokkärl är säker att använda med nonstick kokkärl och många pinnar och bakrecept. Det som gör vattenfria köksredskap så unika är att det inte finns något behov av att skölja eller desinficera din kokkärl efter tillagning. Vattenfria kokkärl har en högre tillagningstemperatur, så det hjälper dig att undvika överkokning av mat. Den nonstick-beläggningen av vattenfria kokkärl hjälper till att skrapa kastrullen och fästa vid kastruller, så att du kan undvika bränd mat och trasig mat och till och med mat som inte kan rengöras. Slutligen, vattenfria köksredskap fångar eller överför inte lukter, så det finns ingen lukt att rensa upp.

Hur du rengör ditt vattenfria köksredskap:

Innan du börjar, vill du se till att du tar bort all rost eller korrosion på utsidan av pannan. Slipa utsidan av pannan. När utsidan är ren, kommer du att vilja ge pannan en bra skrubb med en blandning av 1/2 kopp mild, grovmalen svartpeppar och 3 matskedar vit vinäger. Var noga med att vara försiktig när du skrubbar. Skölj kastrullen väl och låt den lufttorka ordentligt.

Den bästa metoden att rengöra vattenfria kastruller och kastruller är den klassiska metoden: använd en kopp vit vinäger för att blötlägga pannan i. Häll en blandning av 1/2 kopp vinäger och 1 kopp varmt vatten i en ren skål och blanda för att lösas upp skålen. Häll lösningen i botten av kastrullen och rör om. Låt det sitta i några minuter och häll sedan ut lösningen.

Nödvändig utrustning för rengöring:

Det första du bör komma ihåg när du rengör ditt vattenfria köksredskap är att du behöver specialutrustning. Till skillnad från traditionella kastruller och kastruller som har stora mellanrum mellan handtagen och kanten på grytan, har vattenfria kokkärl ofta inget handtag och ingen kant. Det finns ett antal verktyg som är speciellt utformade för att rengöra dessa typer av kastruller och kastruller.

  • Skedar i rostfritt stål, speciellt utformade för att rengöra vattenfria kastruller och stekpannor
  • Stora träskedar för att skrubba med styva borst, den hårdaste möjliga typen av borst du kan hitta
  • Flera trasor och rengöringsdukar för att säkerställa att du inte får slut på pappershanddukar
  • Rengöring av de fasta ämnena och smält bort fläckarna
  • Nästa sak du behöver veta är hur för att rengöra vattenfria köksredskap.

Stegen för att rensa din pott eller panna

För att få det vattenfria köksredskapet rent måste du ta bort något av de “otäcka” som var inbyggda i din gryta eller kastrull från huvuddiskmaskinens cykel. Och det innebär att torka av allt med lite vanlig gammal diskmedel och vatten. För det första rengöringssteget, placera en kastrull eller kastrull i diskhon eller baljan med vatten så att du kan skölja bort all tvål som kan ha byggts upp på den.

Medan det torkar kan du använda varmt vatten, men det rekommenderas att du bara kör det i 30 sekunder till en timme för att säkerställa att det inte skadar materialet i din kruka. Skölj sedan med varmt vatten.

För eventuell återstående mat eller andra sådana elaka som fastnar i din gryta, kan du använda bakpulver eller, om du har, citronsaft för att skrubba bort smutsen.

Slutsats

Om du behöver hålla ditt kokkärl rent, bör du överväga att investera i några vattenfria kokkärlalternativ. De är inte bara bättre för din plånbok, de får ditt kök att se ut och kännas som något du kan köpa i en köksbutik.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!