Hur du Sparar Energi med Naturligt Ljus i ditt Hem

Ett hem som är fyllt med naturligt ljus ser mer varmt och inbjudande ut än ett hem som är mörkt och trist. Detta är dock inte den enda anledningen till varför husägare bör anamma naturligt ljus. Att dra nytta av naturligt ljus kan också minska energianvändningen och spara pengar på elräkningen.

Även om vissa hem är designade för att få mer naturligt ljus än andra, finns det dussintals sätt att öka det naturliga ljuset i ditt hem. Följ dessa tips:

Öppna gardinerna

Det enklaste sättet att släppa in mer naturligt ljus i ditt hem är att ta för vana att öppna gardinerna varje morgon. Beroende på vädret kan du bara öppna gardinerna för att ge dig tillräckligt med solljus för att lysa upp hela huset.

Häng speglar

Ett annat enkelt sätt att öka det naturliga ljuset i ditt hem är att hänga upp speglar på väggarna. Speglar reflekterar ljus, så allt naturligt ljus som kommer in i ditt hem kommer att förstoras, vilket gör hela rummet ljusare. Det är bäst att placera speglar på väggen som är vänd mot den naturliga ljuskällan. Det här är ett utmärkt sätt att maximera det naturliga ljuset som redan strömmar genom dina fönster. Klippa häckarna

Gå runt omkretsen av ditt hem för att se om det finns några häckar som täcker fönstren. Häckar placerade nära fönstren bör trimmas regelbundet så att de inte blockerar naturligt ljus från att komma in i ditt hem.

Ordna om möbler

Tro det eller ej, hur dina möbler är placerade kan påverka mängden naturligt ljus i ditt hem. Höga möbler som bokhyllor, nöjescentra eller byråer ska alltid vara vinkelräta till väggen med fönster. Om dessa höga bitar placeras i denna position kommer de inte att blockera naturligt ljus så att rummet kommer ser mycket ljusare och rymligare ut.

Måla väggarna

Om ditt hem har mörka väggar kan det vara dags för en förändring. Mörka färger absorberar naturligt ljus, medan ljusa färger reflekterar det. Att måla väggarna i en ljus färg kan därför öka det naturliga ljuset i rummet. Denna strategi är ännu mer effektiv om färgen har en blank yta, som är mer reflekterande än matt eller satin yta.Måla takfoten

Titta utanför ditt fönster för att se färgen på takfoten på ditt tak. Takfoten är den del av taket som hänger över sidan av ditt hus, och de spelar en viktig roll för att släppa in naturligt ljus. Om du målar takfoten vita kommer de att reflektera mer naturligt ljus tillbaka in i ditt hem. Oroa dig inte för hur målning av takfoten kommer att påverka det övergripande utseendet på ditt hems exteriör. Takfot är inte synligt från trottoarkanten, vilket betyder att målning av dem vita inte kommer att påverka hur ditt hems exteriör ser ut.

Använd glasplattor på kökets backsplash

Husägare kan omedelbart få köket att se mer öppet och inbjudande ut genom att använda glasplattor på baksidan. Glasplattor reflekterar nästan 100 % av ljuset som träffar dem, så att de lyser upp hela rummet. Glasplattor finns också i en mängd olika former, storlekar och färger, så du bör inte ha några problem med att hitta en design som kompletterar resten av köket.

Byt ut fönster och dörrar

Vissa hem är byggda med små fönster och massiva trädörrar, vilket kan begränsa mängden naturligt ljus som finns tillgängligt. Att installera större fönster och glasdörrar kommer att drastiskt öka det naturliga ljuset i ditt hem, men det kan bli kostsamt.

För att hålla kostnaderna låga, överväg att bara byta de fönster och dörrar som ger störst effekt. Till exempel får fönster som vetter mot söder vanligtvis mest solljus, medan fönster som vetter mot norr vanligtvis får minst. Därför skulle det vara klokt att endast byta ut de södervända fönstren och dörrarna om du arbetar med en begränsad budget.

Många husägare är tveksamma till att göra denna förändring eftersom de inte vill offra sin integritet. Detta bör dock inte vara ett problem. Om du vill skydda din integritet, överväg att installera dörrar eller fönster i frostat glas . Dessa dörrar och fönster kommer att släppa in naturligt ljus, men de är inte genomskinliga, vilket betyder att ingen kommer att kunna se inuti ditt hem.

Lägg till takfönster

Många hem har några fönsterlösa rum som enbart förlitar sig på artificiellt ljus. Om det inte är möjligt att lägga till ett eller två fönster i dessa rum, överväg att lägga till ett takfönster istället. Takfönster ger mycket mer naturligt ljus än traditionella fönster, så att lägga till ett takfönster kan översvämma hela rummet med solljus.

Genom att följa dessa tips kan husägare förbättra belysningen i sitt hem, spara energi och sänka sina elräkningar. Dessutom har forskning visat att naturligt ljus också ökar din kropps vitamin D-nivåer, hjälper dig att sova och förbättrar ditt humör. Låt det finnas ljus!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!