Hur du Väljer Bänkskiva till Ditt Kök [Lista & Tips]

Ett stort estetiskt övervägande i ditt kök är ditt val av bänkskiva. Valet av bänkskiva har stor betydelse för utseendet på dit kök men också funktionaliteten och hållbarheten på det. Med det sagt är det ett viktigt övervägande som du bör tänka igenom noga.

Det finns många alternativ att välja mellan, men oftast kommer det att komma ner till två avgörande faktorer: funktionalitet och kostnad.

I denna artikel ska vi kika närmare på allt du bör tänka på när du ska välja bänkskiva till ditt kök.

Funktionalitet

De olika aktiviteterna i ett kök kommer att avgöra vilka bänkskivor som passar bäst. Ett mycket upptaget kök där hygien är högsta prioritet, kommer att fungera bra med toppar av rostfritt stål. Ett bagarkök behöver å andra sidan en arbetsyta i marmor, medan ett familjevänligt kök behöver slitstarka ytbehandlingar som solid yta eller konstruerad sten.

Ett andra övervägande under funktionalitet är ditt val av handfat. Vissa ytor, som marmor, granit och kvarts, rymmer framgångsrikt en undermonterad diskbänk. Om du funderar på en integrerad diskbänk måste du välja massiv yta eller betong. Natursten kan också formas till integrerade handfat genom att sammanfoga plattorna. Detta är en särskilt populär lösning med täljsten.

Kostnad

Om budgeten är din viktigaste fråga, kommer postform-toppar att vara mest lämpliga: de är lätta att beställa och enkla att installera av en DIY-entusiast. Betong är ett annat prisvärt alternativ, men görs bäst av en professionell. På motsatt sida av vågen finns natursten som marmor, granit och tvålsten, och vissa specialytor som koppar och mässing.

Alternativ för bänkskivan


Marmor

Vackra och eleganta bänkskivor i marmor är tåliga och kan ge ditt hus ett betydande värde. På senare år har marmor blivit ett väldigt populärt val för bänkskiva, och detta delvis på grund av dess snygga och lyxiga utseende.

Det finns ett stort utbud av färger på marmor och med rätt tätningsmedel kommer dina toppar att se bra ut i många år. Marmor skadas lätt av syror, så se till att du är försiktig med sura livsmedel som citrus och kaffe och vissa rengöringsprodukter med hög syrahalt. En anledning till att marmor ses som lyxigt är att det är ett dyrare alternativ än många av de andra valen av bänkskivor.

Granit

En annan naturstenprodukt är granit. Detta är ett mycket hållbart och mångsidigt val av bänkskiva men det är nödvändigt att försegla och ta hand om det varje år för att skydda ytan från skador. Ytan kan vara matt eller glansig för att passa ditt kök. Granit är ett snyggt men prisvärt alternativ som ger ett modernt och lyxigt utseende.

Täljsten

Denna mörka sten har ökat enormt i popularitet under de senaste åren. Täljsten är mycket motståndskraftigt mot fläckar, repor och syror och är därför ett perfekt material för köksbänkar. Regelbunden oljning med mineralolja är nödvändig för att upprätthålla dess utseende – oljan kommer också att fördjupa sin färg med tiden.

Konstruerad sten eller kvarts

Kvarts tillverkas genom komprimering av naturligt kvarts och harts. Denna konstgjorda produkt har många fantastiska egenskaper: den är icke-porös, fläck- och reptålig och kommer att hålla i många år med praktiskt taget inget underhåll. Deras enda nackdel är att de inte är helt värmebeständiga och kan skadas av heta köksredskap eller apparater.

Rostfritt stål

Rostfritt stål är ett material som har används mycket och ofta för köksbänkar, speciellt förr i tiden. Primärt har det dock används i industriella kök tack vare sina överlägsna antibakteriella och hygieniska egenskaper. Men på grund av detta har de ökat i popularitet igen. Dessutom är de lätta att rengöra, har hög fläckbeständighet och är värmebeständiga. På undersidan är de benägna att repa över tiden och visar lätt fingeravtryck.

Trä

Ett vackert val har bänkskivor är trä, som är ett material som varit en del av traditionella kök i många år. Massiva bänkskivor används inte ofta på grund av risken för trävridning, men monterat trä eller block är ett utmärkt alternativ som är både hållbart och stabilt. Den kan användas direkt som en skäryta, men dessa skärmärken kan bli ett problem med att samla bakterier. Träskivor är inte beständiga mot fläckar, vatten eller värmeskador, men de flesta av dessa kan slipas bort och tätas igen för att få tillbaka skivan till dess ursprungliga utseende.

Högtryckslaminat

Laminat har kommit långt sedan de först introducerades i köksmiljön. Laminat som finns idag är mycket slitstarkt, fläck-, rep- och värmebeständigt och finns i oändliga mönster som passar perfekt i alla olika kök.

Eftersom laminatkärnan är gjord med träflis eller träfiber kan de absorbera fukt och varpa om de inte är ordentligt förseglade runt handfat och kranar.

Betong

Ett annat ganska nytt tillskott till valen av bänkskivor är betong. Betong används för en industriell, rustik look på ditt kök, men är också slitstarkt, rep-, värme- och fläckbeständigt. Eftersom den är avsedd för ett specifikt kök tillåter den mycket anpassning: betongen kan färgas naturligt, splashbacks kan gjutas, och integrerade diskbänkar kan också vara en del av designen.

För att säkerställa att du väljer rätt bänkskiva för ditt kök, bestäm vilken funktion du behöver från dina bänkskivor och välj sedan den bästa du har råd med.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!