Hur får jag upp Tavlor på Betongvägg?

Tavlor är någonting som finns i de allra flesta hem. Det är ett sätt att ge liv och personlighet till ett hem och göra det mer trevligt och inbjudande. Tavlor kan vara en fantastisk källa till inspiration, skönhet och uttryck. De kan bidra till att göra vårt hem mer unikt och personligt.

Men när det kommer till att hänga upp tavlor på betongväggar finns det några utmaningar. Att hänga upp tavlor på vanliga gipsväggar är relativt lätt men hur gör du om du behöver hänga upp en tavla på en gipsvägg? Då blir helt plötsligt uppgiften betydligt svårare.

Betongväggar är kända för att vara robusta och stabila vilket gör dem otroligt hållbara. Samtidigt innebär det att de kan vara lite knepiga när det gäller att sätta upp tavlorna på dem. Betongväggar kräver ofta lite extra arbete och planering för att säkerställa att dina tavlor sitter stadigt och ser bra ut på väggen.

I den här artikeln kommer vi att ta en närmare titt på hur du kan lösa utmaningen och få upp dina tavlor på betongväggar på ett säkert och effektivt sätt.

Förberedelse

För att säkert och effektivt få upp tavlor på en betongvägg måste du börja med att göra nödvändiga förberedelser. Rätt förberedelser gör processen betydligt smidigare och minskar dessutom risken för eventuella misstag.

Nödvändiga verktyg och material

 1. Tavlor och ramar: Innan du börjar behöver du se till att du har de tavlorna eller konstverken du vill hänga upp och att de är i rätt storlek och form. Även om det kan låta självklart är det viktigt att dubbelkolla så att dina tavlor passar på den valda väggytan.
 2. Spikar eller skruvar: Beroende på vilken typ av fästelement du väljer (vilket vi kommer att gå igenom senare), se till att du har lämpliga spikar eller skruvar i rätt storlek.
 3. Borrmaskin med betongborr: För att borra hål i betongväggen behöver du en borrmaskin som är utrustad med specialborrar för betong. Det är viktigt att ha rätt utrustning för att göra hålen på ett korrekt sätt.
 4. Vattenpass: Ett vattenpass är ett viktigt verktyg för att säkerställa att dina tavlors placering är rak och horisontell. Det kommer att bidra till att skapa en estetiskt tilltalande arrangemang.
 5. Måttband och blyertspenna: Använd måttbandet för att mäta och markera exakt var du vill placera dina tavlor på väggen. Använd sedan blyertspennan för att göra tydliga markeringar.

Bedöm väggen och bestäm placeringen

Innan du börjar borra eller fästa något på väggen är det viktigt att noggrant bedöma väggens beskaffenhet och bestämma var du vill placera dina tavlor.

 1. Inspektera väggen: Undersök betongväggen noggrant för att se om det finns några hinder, elektriska ledningar eller rör som kan vara gömda bakom ytan. Detta är viktigt för att undvika att borra i farliga områden.
 2. Mät och markera: Använd måttbandet och blyertspennan för att mäta och markera exakt var varje tavla ska hänga. Använd även ett vattenpass för att säkerställa att dina markeringar är raka och horisontella.

Genom att göra alla dessa förberedelser blir det lättare att genomföra installationen när det väl är dags att sätta igång.

Val av fästelement

När du har förberett dina verktyg och bestämt placeringen för dina tavlor på betongväggen är det dags att fundera på vilka fästelement som bäst kommer att passa dina behov. Det finns flera alternativ att välja mellan och valet beror på olika faktorer, inte minst vikten på dina tavlor samt din personliga preferens. Här är några vanliga alternativ:

Pluggar och skruvar

 • Pluggar och skruvar är en av de mest pålitliga metoderna för att fästa tunga tavlor på betongväggar.
 • Borra ett hål i väggen med hjälp av din betongborr och sätt i pluggen.
 • Skruva sedan in en skruv i pluggen och använd den som ett fäste för din tavla.
 • Detta alternativ är lämpligt för stora och tunga tavlo  men det kräver att du borrar hål i väggen.

Specialiserade betongankare

 • Betongankare är konstruerade specifikt för att säkert fästa objekt på betongväggar.
 • De finns i olika storlekar ochför olika vikter så välj en som passar dina tavlor.
 • Borra hål i väggen, sätt i betongankaret och använd sedan en skruv eller krok för att hänga upp din tavla.
 • Betongankare är starka och lämpliga för tunga objekt.

Dubbelhäftande tejp och kardborreband

 • För mindre och lättare tavlor kan du överväga dubbelhäftande tejp eller kardborreband.
 • Fäst en remsa dubbelhäftande tejp på baksidan av din tavla och tryck den mot väggen.
 • Alternativt kan du fästa kardborreband på både tavlan och väggen för att enkelt hänga upp och ta ner tavlan.
 • Detta alternativ är mindre permanent och kan vara bra om du vill ändra tavlor ofta.

Klämmor eller tråd

 • Om du vill skapa en kreativ bildvägg med flera små tavlor kan du använda klämmor eller tråd.
 • Fäst klämmor eller tråd på tavlorna och häng dem på spikar eller krokar på väggen.
 • Detta ger dig flexibilitet att ändra arrangemanget när du vill.

När du har bestämt vilken typ av fästning som passar dina behov bäst är det viktigt att följa tillverkarens instruktioner och säkerhetsrekommendationer för att säkerställa att dina tavlor sitter stabilt och säkert på betongväggen. Oavsett vilket alternativ du väljer är noggrannhet viktigt för en lyckad installation.

Steg-för-steg guide

Nu när du har alla nödvändiga verktyg, bestämt placeringen och valt lämpliga fästelement är det dags att påbörja installationen för att hänga upp dina tavlor på betongväggen. Följ dessa steg:

Förbered väggen

Använd ditt måttband och blyertspenna för att markera var du vill placera dina tavlor på väggen. Se till att markeringarna är noggranna och att de är på rätt höjd och avstånd från varandra för att skapa den önskade layouten.

Borra hål i betongväggen

Använd din betongborr och borra försiktigt hål i de markerade platserna på väggen. Var försiktig så att du inte skadar eventuella gömda ledningar eller rör. Använd skyddsglasögon för ögonskydd och dammmask om det behövs.

Fäst fästelementet

Beroende på ditt val av fästelement, sätt i pluggar, betongankare eller spikar i de borrade hålen. Om du använder pluggar eller betongankare, följ tillverkarens anvisningar för att säkerställa att de sitter ordentligt.

Häng upp din tavla

Om du använder pluggar eller betongankare bör du använda en skruv eller krok för att fästa din tavla på det fästelement du installerade. Om du använder dubbelhäftande tejp eller kardborreband, tryck din tavla jämnt mot väggen där du har markerat placeringen. Om du skapar en bildvägg med klämmor eller tråd, häng upp dina tavlor en efter en och justera dem tills du är nöjd med arrangemanget.

Kontrollera nivån

Använd ditt vattenpass för att säkerställa att din tavla är helt rak och horisontell. Justera vid behov.

Upprepa processen om det behövs

Om du har fler tavlor att hänga upp kan du helt enkelt upprepa ovanstående steg för varje tavla. Se till att avstånden och placeringen är jämn och harmonisk.

Alternativa metoder

Förutom de tidigare nämnda metoderna för att hänga upp tavlor på betongväggar finns det flera alternativa tekniker som du kan överväga, särskilt om du vill ha mer flexibilitet eller en kreativ bildvägg. Här är några alternativa metoder:

Användning av klämmor eller tråd

 • Om du vill skapa en mer unik bildvägg med flera mindre tavlor kan du använda klämmor eller tråd.
 • Fäst klämmor eller tråd på baksidan av varje tavla och häng dem på spikar eller krokar på väggen.
 • Denna metod ger dig frihet att enkelt ändra layouten och arrangemanget av dina tavlor när du önskar.

Användning av krok-och-ögla-system

 • Ett krok-och-ögla-system består av krokar som är monterade på väggen och öglor som är fästa på baksidan av dina tavlor.
 • Du kan enkelt hänga upp och ta ner dina tavlor genom att koppla öglorna till krokarna.
 • Detta system är särskilt användbart om du vill rotera konstverk eller om du är osäker på den permanenta placeringen.

Användning av bildskenor

 • Bildskenor är installerade längs toppen av väggen och gör det möjligt att hänga upp tavlor med hjälp av speciella tråd eller krokar.
 • De ger en flexibel lösning för att justera höjden och placeringen av dina tavlor utan att borra i väggen på flera ställen.

Användning av magnetiska fästelement

 • Magnetiska fästelement kan användas för mindre och lättare tavlor.
 • Fäst magnetiska klämmor på baksidan av dina tavlor och placera magnetiska metallplattor på väggen för att hålla dem på plats.
 • Detta är en snabb och icke-permanent lösning som är bra för tillfällig konstutställning.

Skapa en kreativ bildvägglayout

 • Istället för att hänga upp dina tavlor på ett rakt och linjärt sätt kan du överväga att skapa en kreativ och eklektisk bildvägg.
 • Använd din fantasi för att arrangera tavlorna i olika höjder och vinklar för att skapa en unik konstinstallation.

Valet av metod beror på din personliga stil och behov. Om du letar efter en mer tillfällig eller flexibel lösning kan de alternativa metoderna vara perfekta för dig. Kom ihåg att oavsett vilken metod du väljer är det viktigt att ta hänsyn till vikten på dina tavlor och säkerställa att de är ordentligt och säkert monterade på betongväggen.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!