Hur man Fogar Kakel Steg-För-Steg

Foga utrymmet mellan dina nya kakelplattor med färsk murbruk i enkla steg.

När du fogar börjar ditt projekt att se ut som en sammansättning av plattor och inte enbart en samling av individuella plattor. Det är när du börjar foga ditt kakel som ditt projekt börjar se ut som det ska.

Den här delen av ett kakelprojekt kan göras med lätthet om du vet vilka steg som innefattas och hur du genomför fogningen steg-för-steg.

Traditionellt finns det två olika typer av murbruk: “slipade” och “icke-slipade” sorter. Den förstnämnda är hållbar och används ofta i golvapplikationer, medan den senare är bäst lämpad för väggplattor med fogar som är mindre.

Verktyg och material

Förbered projektet helt innan du börjar. Med kakel börjar du på en av två platser:

Om du har en befintlig kakelyta som behöver fogas igen måste du först ta bort den gamla fogen innan du följer dessa enkla steg för att foga kakel.

Om du kaklar en ny yta, se till att alla kakelplattor är helt inställda och placerade på avstånd som du vill ha innan du fogar.

Bästa Kakelskäraren – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

Hur man fogar kakel


Dammsug injekteringslinjerna, skrapa sedan utskjutande murbruk med en stel spackelspade och dammsug igen. Skrapa inte för hårt då du annas kan skära kakelglaset.

Applicera tejp

För enklare rengöring, tejpa av målade väggar för att skydda dem från murbruk. Tejpa också av trim eller infällda brickor som har inskrivna mönster med sprickor

Blanda ditt murbruk med vatten i en hink

När du blandar ditt murbruk vill du naturligtvis följa tillverkarens instruktioner. Målet är att uppnå precis rätt konsistens: Häll bara tre fjärdedelar av den rekommenderade mängden vatten i skopan och tillsätt murbruk. När den är blandad, tillsätt sedan kvarvarande vatten tills det ser ut som en våffel smet eller rinnigt jordnötssmör

Det kan vara lämligare att arbeta i mindre satser och handblandning med en spackel eller omrörare, men du kan också använda ett blandningsmunstycke som du sätter på din borr för att påskynda processen.

När murbruket är färdigblandat, låt det vila i cirka 10 minuter. Detta gör att kemikalierna i murbruket kan utöva sin magi. Att hoppa över detta steg kan leda till svagare, sprickbenäget murbruk. Efter detta kommer injekteringsbruk att kännas lite styvare, men tillsätt inte mer vatten. Blanda det för hand igen för att göra det redo

Använd en murslev för att trycka in bruket mellan kaklet

Börja med att fylla utrymmena mellan kakellpattorna. Gör sedan en andra svep över toppen för att rengöra klumparna.

Vänd skopan mot dig (som du gjorde när du blandade) och “dra” lite murbruk med din murslev uppåt på skopans sida mot dig för att starta. Detta gör det lättare att skrapa upp en anständig mängd murbruk på din slev.

Dra bort överlödigt bruk med en svamp

Du har nu en yta full av murbruk. Låt bruket stelna i 15 till 30 minuter och torka av överflödigt bruk med en svamp som har blivit blött i vatten. Om du tror att det tar längre tid än 30 minuter att få in bruk mellan alla kakelplattor och inte hinnar börja med att arbeta med svampen, kan du behöva arbeta i mindre sektioner.

Tryck in svampen med pekfingret och jämna ut höga eller ojämna injekteringslinjer. Tryck inte för hårt. Ditt mål med detta är fogar med samma form och djup. När ytan har rengjorts, börja ‘bearbeta’ (utjämna) injekteringslinjerna med svampen. Håll svampen i handflatan och tryck försiktigt ner med pekfingret och kör svampen över alla fogar som ser för höga eller ojämna ut.

Vänta tre timmar och gör det igen, den här gången och se till att det inte finns överflödig murbruk på brickan eller utanför injekteringslinjen. Håll din hink med vatten för att skölja svampen och skölj den så ofta som nödvändigt.

Ta bort huvuddelen av injekteringsbruk genom att torka av i en serpentinrörelse. Detta hjälper till att fördela injektebruket jämnt.

Torka av kaklet

Oavsett hur bra du är med en svamp, när allt är torrt (vanligtvis över natten) kommer det fortfarande att finnas en en smutsig yta på kaklet. Du kommer att frestas att använda en våt trasa för att torka av den, men det kommer att sätta dig i en ond torkcykel. En bättre idé är att använda en torr handduk för att gnugga bort torr smuts. Dammet kan sedan sopas upp.

Vanliga handdukar fungerar, men mikrofiberhanddukar är det effektivaste Med fler fibrer tar de bort smiutsen mycket snabbare och renare än en vanlig handduk.

Spara lite bruk för reparationer

Det är en bra idé att spara en liten mängd oanvänd murbruk för framtida fixningar och reparationer

Slipat eller vs oslipat murbruk

Slipat murbruk är starkare än oslipat murbruk och motstår krympning och sprickbildning bättre. Som en tumregel bör slipat murbruk användas i fogar större än 1/8 tum. Realistiskt, så länge du kan tvinga bruket in i fogen, använd slipat murbruk. Men på mjuka stenplattor som polerad kalksten eller marmor, använd endast oslipat murbruk annars repar du ytan.

Bästa Kakelskäraren – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!