Hur Hållbara är Små hem (Tiny Houses) Egentligen?

Under de senaste decennierna har allt fler människor valt att minska sina bostadsytor. Oavsett om det är för att förenkla sina liv eller för att fly den uppblåsta fastighetsmarknaden, har människor flyttat in i sina egna små hem.

Många hävdar att denna okonventionella livsstil är mer hållbar än att bo i ett fullstort hem. När allt kommer omkring borde de använda mindre energi och vatten, och därigenom minimera dess koldioxidavtryck.

Lever det lilla hemmet upp till detta rykte? Hur hållbara är de egentligen? Vi går igenom design- och livsstilsvalen som gör hela skillnaden.

Design och konstruktion

Naturligtvis börjar hållbarhet med byggande. Beroende på vilka material små husköpare väljer att bygga huset kan den färdiga produkten vara miljövänlig eller raka motsatsen.

Bambu, halm och återvunnet stål, glas, plast, trä och andra material är till exempel vanligtvis grönare än helt nya tillbehör.

Dessutom kommer de som köper ett färdigt litet hem också att göra mindre av en miljöpåverkan eftersom designers inte behöver bygga ännu ett hus från grunden.

Förutom miljövänlig konstruktion innehåller hållbara småhus ofta passiva designprinciper för att öka energieffektiviteten. Ett passivt solhus kan till exempel ha taköverhäng för att ge skugga till fönster som vetter mot söder.

Under sommarmånaderna kommer denna strategi naturligtvis hålla hemmet svalare. Den passiva designen kommer ofta att minska eller eliminera behovet av sekundär värme och kyla, vilket gör hemmet mer hållbart.

Strömförsörjning Med alternativ energi

När det gäller driva ett tiny houses kan ägare välja mellan sol, vind och vanlig el. De mer hållbara alternativen är sol och vind. Men de flesta förlitar sig fortfarande på elektriska anslutningar och ansluter till närmaste elnät. Medan ett litet hems elförbrukning kan vara lägre än ett fullstort hus, är det inte otroligt hållbart att förlita sig på elkraft, särskilt när det finns gröna alternativ.

Vind kan vara ett bra alternativ för dem som vill bo utanför nätet. Ändå måste folk som bor i tiny houses ha en reservkraftkälla när det inte blåser mycket. I det här fallet kan solenergi vara det bästa alternativet. Även om den initiala kostnaden kan vara hög, kan paneler spara pengar på lång sikt. Dessutom är det mer hållbart och miljövänligt än el eller gas.

Nyligen har också äggformade små hem som drivs av vind, sol och batterier dykt upp, vilket gör det enklare än någonsin att leva hållbart. Deras unika form möjliggör till och med uppsamling av regnvatten och värmeeffektivitet. Dessa ekokapslar kostar cirka 900.000 kr USD och lämnar inga koldioxidavtryck när de används.

Problem med tiny houses

Uppenbarligen har små hem potentialen att vara ganska miljövänliga. Vissa kanske menar att det att bo på en så liten yta gör det svårt för en att leva hållbart.

1. Avfall och återvinning

När de går över till ett litet hem kommer många att behöva göra sig av med det mesta av sina kläder, verktyg, husgeråd, möbler, inredning med mera. Oavsett var de donerar dessa föremål kommer en del av dem att hamna i papperskorgen och så småningom en soptipp. Detta är verkligen inte hållbart eller miljövänligt.

Dessutom, när de väl bor i ett litet hem, kan det vara svårt att återvinna på grund av utrymmesbrist och besväret med att hitta någonstans att deponera föremål som kartong, burkar och plastflaskor. Även om invånare kan vara mer benägna att använda mindre av dessa saker, resulterar detta i slutändan i mer avfall än vad det behöver vara.

2. Reguleringar

Även om alla som bor i små hem skulle återvinna, eliminera avfall och använda grön energi, finns det skulle fortfarande vara problemet med mark. Zonindelningsbestämmelser har kvävt denna bostadsvurm kraftigt, och förbjuder camping på obebodda fastigheter och uppfarter till befintliga hus. Detta utgör ett problem för dem som hoppas kunna använda sitt hem som husbil.

Hållbara småhus kräver genomtänkt design

Så, är små hem hållbara? Svaret beror till stor del på vem som ringer hem dem. Även om inte alla kommer att kunna leva detta förenklade liv, har de som har möjlighet att upprätthålla en hållbar livsstil. Deras energi- och materialförbrukning kommer sannolikt att bli lägre. Om de också återvinner, väljer att använda grön energi och i allmänhet lever utanför nätet, kommer det lilla hemlivet förmodligen att fungera.

Men för dem som fortsätter att överkonsumera vatten, producerar en enorm mängd skräp och ansluter till elnät, kommer ett litet hem att bo inte vara hälsosamt för planeten. Allt beror på individuella omständigheter.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!