Hur Håller man en Wok från att Fastna?

Woks används i allmänhet alltid för att steka på hög värme – vilket kan vara ett recept på en klibbig katastrof om din wok inte är väl kryddad. Här är våra råd om hur du håller din gjutjärnswok från att fastna och i sin bästa form i många år framöver.

Wokmatlagning har en viss unik känsla jämfört med andra köksredskap. Även om alternativen är obegränsade kan du välja en wokpanna att använda på elektriska spisar eller ett alternativ att använda i eld, så det gör den tillgänglig. Wokkastningen är både användbar för matlagning och ett roligt trick som du kan visa upp på nästa middagsbjudning.

Att slänga krispiga grönsaker och mjuka risnudlar runt en rykande het panna över hög låga är super tillfredsställande men kan snabbt bli en klibbig, bränd röra om du gör det på fel sätt.

Vi har beskrivit några grundläggande grunder när det gäller woktillagning så att din mat glider perfekt i din panna varje gång.

 

1: Håll din wok tillräckligt kryddad

Alla kokkärl i gjutjärn behöver välskiktade kryddor, olja som bakas på järnet för att skapa en non-stick yta. De bästa wokarna kommer att vara noggrant kryddade, eftersom varje lager av olja ger lite mer skydd och förbättrar dess förmåga att laga mat utan att fastna.

Bygg upp ett fast lager av kryddor genom att gnugga oljan i pannan, ta bort överskottet och grädda i ugnen. Upprepa tills ytan är kolsvart med mycket glans.

Du kan också köpa färdigkryddade gjutjärnswokar och spara dig arbetet med att bygga upp kryddningen. Gör alltid en snabb omsäsong efter att du har lagat mat i gjutjärn.

2: Välj rätt olja för jobbet

Inte varje olja tål den höga värmen i en wok. Oljor med låg rökpunkt kommer att ryka och brinna under hög värme, vilket påverkar din mats smak och avger skadliga gifter till luften.

Välj istället en olja med hög rökpunkt som klarar hög värme utan att brinna för bästa resultat i din wok.

Bästa och sämsta wokoljor

 

 • Bäst: Canolaolja
 • Bäst: Druvkärneolja
 • Bäst: Jordnötsolja
 • Sämsta: Olivolja
 • Sämsta: Linfröolja
 • Sämsta: Valnötsolja

3: Få det hett

Du kommer att värma din wok till hög värme för stekning, men lägg inte i oljan ännu! Om din olja är brännhet innan du lägger i dina ingredienser kan den bränna de aromatiska ingredienserna istället för att långsamt dra ut deras läckra smaker.

Värm din wok tom innan du lägger i din olja, och börja sedan snabbt lägga till andra ingredienser när oljan når pannan för bästa tillagningsresultat.

 

4: Använd rätt redskap

Det finns redskap speciellt designade för en kinesisk wok, eftersom dess unika form kräver ett unikt redskap. Skaffa dig en wokspatel med långa skaft så att du enkelt kan gräva ner dig i woken och hålla dina ingredienser i rörelse snabbt. En wokslev har en något annorlunda vinkel, vilket gör den idealisk för att ösa upp olja, vatten eller fond.

Försök att använda trä- eller silikonversioner av dessa verktyg, eftersom metallredskap kan gnugga bort dina surt förvärvade kryddor.

5: Överfyll inte din wok

En wok gör sitt jobb bra eftersom dess höga sidor erbjuder massor av yta så att varje ingrediens blir tillräckligt uppvärmd och tillagad. Att överfylla din wok med för många grönsaker släpper ut för mycket vatten i skålen, och det kommer att vara utmanande att undvika att fastna eftersom konstant omrörning blir hård.

Tänk på hur många saker du slänger i din wok. Om du vill dubbla ett favoritrecept, laga i två omgångar istället.

6: Laga mat i en viss ordning

Om du slänger alla dina ingredienser i din woka på en gång, kommer vissa ingredienser att brännas eller bli dåligt tillagade, eftersom de alla har olika tillagningstider.

Lägg istället till de fastaste grönsakerna i din maträtt först, låt dem koka och lägg till de mjukaste sist så att varje del av din maträtt tillagas till perfektion. Du kan även hacka de fastaste ingredienserna i mindre bitar så att de kokar lite snabbare. Risnudlar är otroligt känsliga, så lägg inte till dem förrän mot slutet.

Slutsats

Dessa principer kan hjälpa dig att göra den perfekta wokmåltiden utan att pannan fastnar.

Kom ihåg att när du använder din wok för att woka:

  • Se till att din wok har en ordentlig, non-stick baskrydda;
  • Välj en olja med hög rökpunkt som inte brinner;
  • Värma woken helt innan du tillsätter din matolja;

Använd wokspecifika redskap;

 • Tillsätt inte för många ingredienser i din wok;
 • Och koka dina grönsaker från hårdast till mjukast.

 

Vi hoppas att du tycker om att göra otaliga röror i din wok!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!