Hur Identifierar man Mögel i Huset? Allt du Bör Veta!

Om du är misstänksam att mögel förorenar din inomhusluftkvalitet och förvärrar allergier är det viktigt att hitta och identifiera om du har mögel i huset. Mögel i hus är aldrig bra, vare sig det är för luftkvalitén eller för att undvika långtgående skador i huset-

Har du någonsin gått in i ett badrum och känt en märklig doft? Det är inte nytt att dessa fuktiga områden är främsta grogrund för mögel.

Detta hjälper naturliga element att brytas ner så att de kan brytas ned biologiskt. Men även om deras närvaro kan vara avgörande utomhus i din komposthög är det ovälkommet i hem och byggnader på grund av skadorna det kan orsaka och de hälsoproblem som är förknippade med dess små sporer, som lätt kan bli luftburna och andas in när mögel växer.

Ibland åtföljs doften av mögel av andra ledtrådar om förekomst av mögel: fläckar på väggar och golv, utveckling av andningsbesvär och märkbar fuktighet. Andra gånger är det mindre uppenbart att det finns ett mögelproblem i huset.

Om du är orolig för att luften i ditt hem äventyras av mögel har du kommit rätt. I denna artikel går vi igenom i detalj hur du identifierar mögel i ditt hus,.

Som tur är så är denna process ganska enkel. Det kan vara så enkelt som att köpa ett mögeltestpaket och samla prover på strategiska platser enligt instruktionerna nedan. I bästa fall kommer resultaten att bli negativa och du kan vara lugn att lukten är något tillfälligt. I värsta fall, om testresultaten skulle vara positiva för mögelsporer, kan du skicka dina resultat till ett laboratorium för att avgöra vilken typ av mögel som finns i ditt hem och hur du effektivt behandlar den.

Dolda mögelfläckar

För att mögel ska kunna växa krävs fukt, så mögel finns naturligt i områden som är fuktiga och fuktiga. VVS-läckor, till exempel, utlöser ofta mögeltillväxt och bör repareras så snart man märker det. Synlig mögel var som helst i hemmet bör tas bort omedelbart genom att följa säkra metoder för borttagning av mögel. Men vad sägs om den mögeltillväxt som du inte kan se? I fall av en speciell doft som inte åtföljs av synliga tecken på mögel (svart, vit eller brunaktig beläggning) är det troligt att du har mögel som växer på en dold plats.

Följande är några av de vanligaste platserna för mögel att växa oupptäckt och därför smarta platser att testa för mögel:

 • Bakom ditt kylskåp
 • Under tidningar eller kartonger
 • Bakom gipsväggen i väggregelutrymmen som innehåller rörledningar
 • Runt läckande fönster
 • I ventilationskanaler
 • Under mattor som varit våta (översvämning, mattrengöring)
 • Baksidan av akustiska takplattor (om taket läcker)
 • Bakom gips som har utsatts för översvämning

Hur du använder ett mögeltestkit

Mögeltestkit är tillgängliga från diverse butiker och från återförsäljare online, men inte alla testkits är desamma. Vissa är utformade för att endast avgöra om det finns mögel på ytor. För att testa för mögelsporer i luften du andas måste du köpa ett mer avancerat kit. Hela testprocessen tar några dagar, och om testet du utför fastställer att mögelsporer finns i luften kan du skicka testmaterialet till ett laboratorium som utför ett nytt test för att avgöra vilken typ av mögel som finns.

STEG 1

Stäng fönstren och dörrarna i rummet du ska testa 24 timmar innan du utför testet. Detta gör att potentiella mögelsporer kan samlas utan att bli störda av drag.

STEG 2

Ta ut satsens innehåll ur förpackningen. Vanligtvis hittar du minst en grund petriskål av plast eller glas med lock och etikett. Insidan av petriskålen har behandlats med ett ämne som främjar tillväxten av mögelsporer. Detta bör hjälpa dig att samla in ett adekvat prov när du testar för mögel under den tid som tillverkaren rekommenderar.

STEG 3

Ta bort locket från petriskålen och placera skålen (öppen ände uppåt) på en plan yta i ungefär bordshöjd.

Lämna petriskålen orörd i cirka 48 timmar. Den här tiden kan variera något beroende på tillverkarens instruktioner. Under denna tid, begränsa trafiken i rummet under testperioden om möjligt för att undvika att störa luften.

STEG 4

Sätt tillbaka locket på petriskålen efter att väntetiden har gått och lägg ett lager tejp runt sömmen där locket möter skålen. Antingen tejp eller eltejp fungerar bra, men undvik att använda ett tejp som är svårt att ta bort.

STEG 5

Skriv dagens datum på etiketten som ingår i satsen och fäst etiketten på botten av petriskålen.

STEG 6

Placera den tejpade petriskålen på en mörk plats, t.ex. en byrå eller på en garderobshylla.

STEG 7

Kontrollera petriskålen efter två dagar för tecken på mögeltillväxt i skålen. Om det finns mögel ser det ut som den mögel du hittar växer på gammal mat i kylen.

Om petriskålen inte visar några tecken på mögel, sätt tillbaka den till den mörka platsen och kontrollera den igen varje dag. Om ditt test för mögel inte visar något efter totalt fem dagar (från datumet på etiketten), kan du kasta skålen i papperskorgen – satsen hittade inte mögel i rummet.

Om det finns mögel i skålen kan du skicka petriskålen till ett laboratorie för att bestämma dess typ och behandlingsförlopp.

STEG 8

Medan ett variabelt mögeltest kan berätta om mögelsporer finns i ett specifikt rum, måste du använda ytterligare kit om du vill testa andra rum i ditt hus.

Även om det finns tusentals arter av mögel, är de flesta husägare oroliga för svartmögel. Denna mögelart är faktiskt ganska sällsynt, men det är en av ett antal typer av mögel som producerar en hög nivå av mykotoxiner (farliga mögelbaserade kemikalier) som kan skapa en farlig hemmiljö. Som sagt, kan alla mögelarter bli en hälsorisk om den får växa utom kontroll. För att vara på den säkra sidan bör all mögeltillväxt som identifierats åtgärdas och tas bort snabbt.

Risken för hälsoproblem ökar för personer med kända allergier, nedsatt immunförsvar och andningsproblem, såsom astma.

Mögelrelaterade symtom inkluderar:

 • Kronisk hosta eller väsande andning
 • Andnöd
 • Nysningar ofta
 • Irriterad eller kliande hud
 • Vattniga ögon
 • Rinnande näsa
 • Kronisk huvudvärk
 • Hudutslag
 • Kronisk trötthet
 • Minnesförlust och minskad koncentrationsförmåga (associerad med giftig mögel)

Hur ser mögel ut?

Mögel finns överallt. Det är en typ av svamp som växer från små sporer som flyter i luften. Det kan växa nästan var som helst som sporer landar och hittar fukt och en behaglig temperatur, mellan 4 och 38 grader. Vanligtvis inkluderar det ungefär varje fuktig plats i ditt hem. Du kan lätt upptäcka den mest synliga typen av mögel, kallad mögel, som börjar som små, vanligtvis svarta fläckar men ofta växer till större kolonier.

Det är ett av de enklare sätten att se om du har mögel. En mögelaktig yta är ofta svår att skilja från en smutsig yta. För att testa för mögel och mögel och hur man berättar om ditt hus har mögel, lägg bara några droppar hushållsblekmedel på det svarta området. Om det ljusnar upp efter en till två minuter har du mögel. Om området förblir mörkt har du förmodligen smuts.

Testa efter mögel med en skruvmejsel

Vissa typer av mögel är en ytform som inte skadar ditt hems struktur. Men andra typer av mögel orsakar röta. Om du vill veta hur du hittar mögel i ditt hus, undersök det misstänkta området med en skruvmejsel eller annat skarpt verktyg som ett test för mögel. Om träet är mjukt eller smuler har svamparna tagit tag och ruttnandet har börjat.

Kontrollera rörledningsläckage

Om du ser mögel i närheten av vattenledningar, avfallsledningar eller VVS-armaturer är chansen att den läcker. Låt vattnet rinna medan du kontrollerar rören och omgivningen för fuktiga fläckar för att se om det är mögel från vatten som läcker.

Kom ihåg att vatten kan röra sig i vilken riktning som helst – nedåt, i sidled eller till och med uppåt när det tränger in i absorberande material som gips – så att den faktiska läckan kan vara en bit ifrån själva röret. När läckan har hittats, åtgärda den.

Leta efter läckor utomhus

Om mögel växer på en yttervägg eller ett tak, leta först efter en läcka i väggen eller taket. Mät från det mögliga området till en referenspunkt som en dörr och hitta sedan platsen på andra sidan väggen eller taket.

Inspektera noggrant ventilationsöppningar i närheten, däck, fönsterbrunnar och var som helst trä ruttnar. Leta efter mark sluttande mot huset och stuprännor. Om marken runt huset blir för våt kommer fukt att tränga in i fundamentet eller plattan och bli ihållande fuktig.

Lär känna skillnaderna mellan mögel

Även om det finns tusentals olika typer av mögel, har de alla två saker gemensamt: det första är att deras uppdrag på jorden är att bryta ner den organiska världen runt dem. Det andra är att de alla behöver fukt så att deras matsmältningsenzymer kan växa. Det finns skillnader mellan mögel och mögek.

Mögel är mikroskopiska organismer som innehåller enzymer (ansvariga för att smälta och sönderdelas) och sporer (som ansvarar för reproduktion). Mögel indelas som en svamp, som inkluderar svamp, jäst och andra. Dessa sönderfallande organismer inte är otrevliga alls. Utan dem skulle sönderfallna träd, döda djur och fallna grönsaker inte brytas ner. Men vi vill inte ha dem i vårt hus. Problemen uppstår när mögel börjar bryta ned bort saker som vi inte vill att de ska – som påverkar ditt hus utseende, lukt och strukturella integritet.

Hur man tar bort mögel

Om du måste ta bort mögelkoncentrationer eller utföra mögelborttagning som täcker mer än några kvadratmeter, där den smakfulla lukten är stark eller där du hittar omfattande vattenskador, rekommenderar vi att du vidtar särskilda försiktighetsåtgärder. Du vill undvika att förorena resten av huset utan också skydda dig från att andas in höga koncentrationer av sporer .

Använd gamla kläder och skor som du kan tvätta eller kasta efter rengöringsarbetet.

Använd särskilda andningsskydd, förutom skyddsglasögon och handskar.

Ställ en gammal lådfläkt eller en billig ny i ett fönster för att ventilera rummet medan du arbetar. Släng ut den när du är klar med rengöring, eftersom sporerna är nästan omöjliga att rengöra. Tejpa plywood eller kartong runt fönsteröppningarna så att sporerna inte kan blåsa in igen.

För att kontrollera luftburna sporer, fukta fuktiga områden med en trädgårdsspruta medan du arbetar.

Stäng av ugnen och luftkonditioneringen och täck kanaler och dörrar så att de inte innehåller sporer.

Använd en antimikrobiell spray

När fukten har torkats upp, rengör och spraya området med en antimikrobiell behandling för att förhindra att mögel kommer tillbaka. I källare eller andra större områden kan det vara mer effektivt att spraya hela rummet.

Använd tvål och vatten för att ta bort mögel

Att ta bort mögel görs bäst med tvål och vatten eftersom det har ytaktiva ämnen som hjälper till att ta bort mögel. Även om vissa säger att blekmedel och vatten kan användas för att ta bort mögel, har inte blekmedel samma egenskaper som tvål och vatten för att ta bort mögel.

Sist men inte minst, om du har större problem och omfattande mlgek sm har spritid sig och skapat omfattande problem kan det vara klokast att ta hjälp av en expert.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!