Hur Lång Tid Tar det för Betong att Torka?

En vanlig fråga som uppstår under betongprojekt är hur lång tid det tar för betong att torka och stelna. Att veta detta kan vara otroligt viktigt för planeringen av ditt projekt och för att uppnå ett perfekt resultat.

Betong är ett av de starkaste och mest hållbara byggmaterialen, men för att det ska nå sin toppstyrka måste det “torka” gradvis. Denna torkningsprocess börjar när du blandar vatten med den torra betongblandningen, vilket ger dig begränsad tid att få den våta betongen till perfekt form innan den hårdnar. Stelningsprocessen fortsätter under de närmaste veckorna och fortgår genom ett antal steg tills betongen är helt härdad.

Under torkningsprocessen utvecklas stenhårda kristaller i betongen som binder samman sand- och gruskomponenterna ordentligt. Om betongen torkar för snabbt blir det färdiga projektet inte så starkt som det borde vara. Läs vidare för att ta reda på hur mycket tid du har att hälla och avsluta betongplattan och vad du kan göra under varje steg för att göra ditt projekt till ett framgång.

Hälltiden är begränsad

Med de flesta betongblandningar kan du förvänta dig att du har ungefär en timmes arbetstid för att få betongen att skjutas in i formerna, spridas ut, och jämnas ut innan blandningen börjar stelna.

Under den här tiden är det viktigt att alla som arbetar med projektet vet vad deras jobb är och att de arbetar snabbt. Du kommer inte ha tid att springa ut och köpa en extra påse med betong mitt under projektet, så se till att du har tillräckligt innan du börjar hälla, liksom alla nödvändiga verktyg (spadar, golvbräda, murslev, en kvast, och så vidare).

Vädret påverkar arbetstiden

Vid varmt, torrt väder, särskilt om du häller under i direkt solljus mitt på dagen kan värmen snabbt dra ut vatten från våt betong, vilket minskar stelningstiden till så lite som 30 minuter, så det är bäst att hälla på en dag när temperaturen är mellan 15 och 26 grader. Även om det kan låta bra att betongen stelnar snabbt är det inte idealt för att säkerställa en god hållbarhet.-

Om du måste hälla din betong under varmt väder hjälper följande tips dig att förlänga hälltiden:

  • Använd kallt blandningsvatten.
  • Våt ner sanden i formerna innan du häller. Detta förhindrar att den torra marken drar ut vatten ur betongen för snabbt.
  • Förvara påsarna med betong i skuggan – den heta solen ökar temperaturen på den torra blandningen.
  • Planera hällningen tidigt på morgonen när temperaturen är svalare.
  • Ta hjälp av flera arbetare eftersom att hälla betong är arbetsintensivt.
  • Glöm inte att ta hänsyn till sluttiden.

När du häller betong, planera att spendera hälften av arbetstiden på gjutningsprocessen och den andra hälften på efterbehandlingen. Om betongblandningen har ungefär en timmes arbetstid (arbetstiden anges på påsen), planera att inte spendera mer än 30 minuter på den faktiska hällprocessen så att du har tillräckligt med tid för att avsluta plattan.

För att starta efterbehandlingen måste du täcka ytan. Avrullning är processen att avlägsna överflödig betong genom att utjämna plattans toppnivå. Det verktyg du använder måste vara längre än områdets bredd. För att slutföra processen, flytta den raka kanten i en sågrörelse över området för att lämna den platt. Ett pass är att varje riktning oftast räcker för att uppnå önskat resultat.

Efterbehandling av ny betong innebär att du flyter ytan med en betong”skrapa” för att släta ut den och trycka ner stora stenar.

Ju större plattan är, desto längre tid tar det för projektet att genomföras, så ta hänsyn till det och arbeta snabbt och ta extra hjälp om det behövs. Om betongen börjar torka, hoppa över styrfogarna och arbeta med att utjämna och borsta ytan och jämna ut kanterna. Du kan alltid kapa styrfogarna nästa dag med en betongsåg.

Med grundläggande betongblandning kan det vanligtvis ta cirka 24 timmar innan du kan gå på den. Om du behöver kunna gå på den tidigare, kanske du vill gå med en snabbhärdande typ av betong.

Blandningar med hög hållfasthet kan komma med längre torkningstider, så du måste läsa informationen på betongpåsen. Om du häller en snabb höghållfast blandning, medan arbetstiden är kortare, cirka 45 minuter, bör betongen inte gås på innan 10 till 12 timmar. Eftersom olika mixar skiljer sig åt i arbetstid och tid innan du kan gå på dem är det viktigt att du bara använder en typ av mix i ditt projekt. Blanda inte olika betongblandningar i samma häll.

Härdning hjälper betongen att nå sin toppstyrka

Genom att förhindra att den nya betongen torkar för snabbt får du en starkare platta – och här kommer härdningen in. Du kan sakta ner torkningsprocessen genom att spruta den nya plattan ofta med vatten under de första sju dagarna för att hålla den fuktig. Detta kallas “fuktig härdning” och hjälper till att säkerställa att fukten djupt inne i plattan inte dras upp till ytan för snabbt där den kan avdunsta.

Naturligtvis har inte alla möjlighet att spruta ner ny betong flera gånger under den första veckan för att hålla den fuktig. Om detta gäller dig, inga bekymmer. Du kan applicera en härdningsprodukt på ytan av färdig betong för att motverka att vattnet inuti att förångas och får betongen att torka för snabbt. Akrylhärdning och tätning kan appliceras på plattans yta med en rulle eller trädgårdsspruta så snart betongen hårdnar och ytglansen försvinner.

Efter sju dagar från att hälla betongen kan du köra på en ny uppfart med din bil.

När en vecka har gått har betongen nått cirka 90 procent av sin slutliga styrka, och det är vanligtvis säkert att köra på den. Om du har ett stort fordon, till exempel en 1 ton pickup, är det en bra idé att vänta några dagar eller till och med en vecka längre.

Efter 28 dagar når betongen sin fulla hållfasthet och stelningen är klar.

Även om huvuddelen av torkningsprocessen äger rum timmar och dagar omedelbart efter hällningen, behöver betong 28 dagar för att torka helt. Medan plattan härdas och ljusnar i färg före 28 dagar, luras inte till att tro att den är torkad. Om du planerar att fläcka eller måla betongen kan det innebära förändringar i färgen eller att färgen flagnar av om du gör det innan processen är klar.

Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!