Hur länge ska man Tillaga Morötter i Mikrovågsugnen?

Om du gillar att äta hälsosamt kan du inte gå fel med morötter. En ofta underskattad grönsak, morötter kan förberedas och tillagas på hundratals sätt. Många människor frågar saker som hur länge man ska ånga morötter i mikrovågsugn?

Det tar inte mer än tre till fem minuter att tillaga ett par hackade morötter, vilket skapar ett välsmakande, vackert tillskott till alla hemlagade måltider (och sparar dig bokstavligen timmar av städning också).

Om idén att göra en ångad morotsrätt låter bra, har du kommit till rätt ställe. Följande avsnitt beskriver vilka typer av morötter du kan använda för morötter i mikrovågsugn och är till stor hjälp om du hatar långa timmars matlagning på spishällar.

Vilka morötter kan du ånga i en mikrovågsugn?

Låt oss först få något klart. Du kan ånga bokstavligen vilken morot som helst med en varmluftsmikrovågsugn, oavsett om det är en hel morot, hackade morotsmynt eller regnbågsmorötter. Ångade morötter är en utsökt tillbehör och kan även ätas med lite salt, örter och peppar som ett hälsosamt mellanmål för din lediga dag från jobbet.

Ändå skadar det inte att ta ett ögonblick för att veta de olika sätten du kan förbereda dina morötter för ångning och hur länge ska du ånga morötter i mikrovågsugn?. Du kan laga dina morötter på en mängd olika sätt, nämligen:

  • Bebismorötter: Bebismorötter är en mycket, mycket populär typ av morot. Vanligtvis är dessa ungefär lika stora som tre fjärdedelar av din handflata. För att för ett ögonblick glömma hur bedårande de ser ut, allt förberedelse som babymorötter behöver är en snabb skiva för att skära dem på mitten.
  • Morotsskivor: Namnet låter spännande, eller hur? Hackade morotsskivor låter kanske för enkla, men de är snabbast att förbereda och de är förvånansvärt läckra när de kombineras med vitlök, rosmarin och salt.
  • Vanliga stora morötter: Om du inte hittar något av ovanstående så fungerar vanliga färska morötter lika bra. Om de är lite större än din hand, skär dem i tredjedelar och stoppa in dem i mikrovågsugnen.
  • Morötter med blast: Detta är förmodligen det enda du borde’ inte göra. Topparna tillagas inte riktigt så bra i mikrovågsugn. Använd dem istället för något som en presto-rätt!

Gör en god ångad morotsrätt på under 10 minuter

Om du älskar morötter men vill hoppa över spisen för en gångs skull (och med tanke på hur mycket jobbigt det är att städa upp är ingen förvånad), prova en bänkmikrovågsugn! Oavsett om det är hackade morotsskivor eller hela morötter finns det hundratals olika sätt att tillaga morötter i en liten mikrovågsugn.

Här är ett enkelt och lätt recept på ångande morötter för att göra ett snabbt tillskott till valfri måltid:

Ingredienser:

    1. 450 g morötter
    2. 2 matskedar vatten (30 ml)

Recept:

1. Rengör, skär och tvätta dina morötter

Det första och mest väsentliga steget i att laga något, tvätta dina ingredienser under rinnande vatten och torka av dem i en minut.

Använd valfri grönsaksskalare för att ta bort det yttre lagret av morötterna, skär av stjälkarna och spetsarna på varje morot.

Nu kan du antingen skära morötterna i tre eller två bitar var, beroende på storleken på moroten eller skiva dem i små hackade skivor.

2. Tillsätt morötterna och 2 msk vatten i en mikrovågssäker maträtt

För detta steg är det bäst att välja en stor, mikrovågssäker skål med en hel del utrymme. Se till att dina morötter inte är för hårt inklämda, och har 2 msk vatten till behållaren.

Observera att skålen du använder ska vara antingen keramik eller glas. Om du använder en plastskål, kontrollera undersidan för att säkerställa att den är mikrovågssäker.

3. Täck morötterna med ett lock eller plastfolie

Att täcka behållaren är ett viktigt steg som många glömmer när de har bråttom. När du har lagt morötterna och vattnet i skålen, täck den med lock eller plastfolie. Detta säkerställer att dina morötter är korrekt ångade.

4. Koka morötterna på hög effekt i 3 – 5 minuter

Nästa steg är att koka morötterna. För mikrovågor på cirka 1000 watt räcker det med 3 ½ minut för att tillaga mjuka ångade morötter ordentligt. Om din mikrovågsugn är högre, minska med ungefär en halv minut för 2000 watts mikrovågor.

Om du äger en liten 800-watts mikrovågsugn, öka tiden till 4 minuter. Du måste vara lite intuitiv eftersom du inte kan öppna mikrovågsugnen och kontrollera hur väl de är tillagade som du kan för andra mikrovågsrätter.

5. Rör om, täck över och fortsätt koka morötterna tills de är möra

Vänta lite, vi är inte klara än. När din timer har gått ut, ta av locket och rör runt morötterna. Vänd på skivor som ser ut att vara halvfärdiga.

Täck morötterna igen med locket och koka dem i ytterligare två till tre minuter. När de är klara, kontrollera hur väl de är tillagade genom att sticka hål i dem med en gaffel: den ska sticka igenom lätt, med lite eller inget motstånd.

Naturligtvis, beroende på typ och kvalitet på grönsakerna, kan du behöva fortsätta tillaga dem längre. Vanligtvis bör även morötter av tragiskt dålig kvalitet göras på under 10 minuter!

6. Servera de ångade morötterna varma med kryddor och örter

Sista steget är förstås att servera babymorötterna varma. Det bästa med att veta hur länge man ska ånga morötter i mikrovågsugn? är att du inte behöver vara en gourmetkock i kryddning: lite salt, peppar, rosmarin och smör gör denna lättlagade rätt till ett absolut under!

Slutsats

I slutet av dagen fungerar alla mikrovågor olika. Hur lång tid ångningen tar beror helt på saker som wattal, volym, märke och modell för även den minsta mikrovågsugnen. Du behöver dock knappast oroa dig: efter att du ångat dina morötter i tre till fem minuter kan du fortsätta kontrollera varje minut tills dina morötter är så möra som du vill att de ska vara!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!