Hur man Målar Tak Steg-För-Steg

Att måla ett tak är inte så svårt som det kan se ut. Här är några tips som hjälper dig att slutföra jobbet precis som proffsen.

Att måla är kanske det enklaste av hemmafix som har störst påverkan på utsendet av ditt hem eller det du målar. Men att måla taket kan vara en främmande uppgift, särskilt eftersom det innebär höjd och en ganska ovanlig målningsuppgift. Det är vanligt att måla väggarna, men något som inte tänks på lika ofta är att även taket inomhus måste målas.

Här är tips och tekniker för hur man målar ett tak på ett enkelt och framgångsrikt sätt precis som ett proffs.

Material och verktyg:

  • Latexfärg för inomhusbruk
  • Kanvasduk
  • Maskeringstejp
  • Roller
  • Förlängningsspinne för rollen
  • Färgbricka för rollen
  • Stege
  • Diskmedel
  • Pensel

Rensa ut rummet och täck golvet

Ta bort så mycket av möblerna som möjligt innan du börjar måla ditt tak. Denom att göra detta blir det lättare för dig att manövrera genom utrymmet där du arbetar. Använd droppdukar för att täcka möbler som är för besvärliga att flytta.

Sprid ytterligare dukar över golven för att skydda dem från färgstänk.

Maskera överdelar av väggar och kronformning med målartejp

Om du bara målar taket och inte väggarna, använd maskeringstejp där väggarna möter taket. Maskeringstejp bör också appliceras runt alla lister som dekorerar takets kanter.

Om du planerar att göra om hela rummet är taket där du ska börja! På så sätt är det mindre nödvändigt att tejpa av – du kan måla över alla felaktiga penseldrag när du kommer till väggarna.

Grundmåla innan du målar taket

Applicera ett lager latexfärgfärg för inomhusbruk med en roller. Hoppa inte över detta steg: Grundfärgen ger en fläckbarriär och i de flesta fall gör det möjligt att bara använda ett lager färg för att avsluta.

Använd en fläckblockerande grundfärg för att täcka fel. Takläckage, tobaksrök och stora spill kan alla lämna fula takfläckar eller smutsighet som är omöjlig att dölja med vanlig gammal färg. Men täck fläcken med ett lager fläckblockerande grundfärg och dina problem är över.

Den traditionella favoriten är vitpigmenterad lack. Du kan köpa sprayburkar med pigmenterad lack, men det är vanligtvis lättare att borsta på. Glöm inte att även köpa lite ammoniak eller alkohol för att rengöra borsten. Om du målar över ett tak som är gult av rök, rolla ett lager lack över hela taket innan du målar med latex.

Den specifika grundfärgen du använder beror på takets struktur.

Låt grundfärgen torka helt enligt anvisningarna på burken innan du fortsätter.

Slipa innan du målar

Med tiden och när färglagren byggs upp kan klumpar och ojämnheter fastna i taket. På otexturerade tak är det en bra idé att börja med en snabb engångsslipning med 100-korn sandpapper. Detta hjälper till att säkerställa ett perfekt smidigt målningsarbete och ökar färgbindningen. Det enklaste sättet att göra detta är med en slipstång. När du har slipat, torka av taket med en fuktig svamp för att ta bort dammet.

Måla runt takets kanter med en latexfärg

Byt nu till färg, antingen en som är märkt som ”takfärg” eller en inre latexfärg med hög viskositet. Den lite tjockare färgen fäster bättre i taket och förblir där tills den är helt torr.

Använd en trappstege för att måla en 2-tums till 3-tums linje längs takkanten. Börja i ett hörn och med en 2-tums borste, måla cirka tre meter längs en vägg, sedan den angränsande väggen.

Medan skärlinjen fortfarande är våt, fortsätt till nästa steg och börja måla taket. Att måla taket medan linjen fortfarande är våt hjälper till att minska synliga linjer. Detsamma gäller för färg applicerad från sektion till sektion.

Gör din roller redo med takfärg

För att använda en roller fyll den djupa delen av ett rollerbricka med färg och rulla rollen över färgen tills hela borsten är täckt.

Nyckeln är inte att sänka ner rullen, utan snarare att glida den. över färgen, arbeta den försiktigt fram och tillbaka i den grunda delen av brickan tills den är helt täckt och färgdropparna är minimala.

Rolla i båda riktningarna

Det finns några knep för att få en jämn färg på taket. Arbeta först i sektioner. Gå snabbt från en sektion till en annan för att se till att färgen längs kanten inte torkar innan du rollar den angränsande sektionen. Detta kallas “hålla en våt kant” och är nyckeln till att undvika målningsmärken. Du får bästa täckning genom att omedelbart rolla varje sektion i rätt vinkel mot din första rollerrriktning när håller på.

Applicera ett andra lager om det behövs

Vänta tills det första lagret torkar ordentligt under den tid som rekommenderas på burken. Beroende på färg och täckning kan du behöva upprepa processen – från målningslinjer.

Rengör dina verktyg

Var noga med att rengöra dina penslar, roller och färgbricka med varm tvål och vatten. Skölj sedan endast med vatten tills du har tagit bort kvarvarande tvål. Skaka, torka och pressa ut överflödigt vatten.

Rolla försiktigt på texturerade tak

Att måla strukturerade tak är en lite större utmaning. Om strukturen redan har målats över är det förmodligen säkert att måla igen. Om strukturen aldrig har målats finns det en risk att vattnet i färgen kan lossa strukturen och få den att falla av.

Mycket beror på kvaliteten på textureringsjobbet. Om du har en garderob eller annat obetydligt område, gör ett test genom att rolla på lite färg för att se vad som händer. Om strukturen lossnar är det riskabelt att måla över det större taket.

Om möjligt, spraya på färgen – det är mindre troligt att den lossnar strukturen än att rolla. Men sprutmålning i ett ockuperat hus är vanligtvis opraktiskt. Det bästa tipset för att rolla på målarfärg är att undvika överansträngning av färgen. Rolla bara på färgen och lämna den. Gå inte fram och tillbaka med rullen, eftersom det sannolikt kommer att dra texturen från taket. Om taket behöver ett nytt lager färg, vänta tills det första lagret har torkat helt. Rolla sedan ett annat lager vinkelrätt mot det första med samma noggranna teknik.

Fjädra ut färgen där du inte kan hålla en våt kant

Du kan inte täcka stora ytor som tak, extra höga väggar eller trapphus i enkla, kontinuerliga streck.

För att måla en stor sektion utan att lämna stretck, rolla den nästan torra rollern i olika riktningar längs den torra kanten.  När du har slutfört hela väggens eller takets längd, flytta till nästa del och måla över kanterna. Applicera färgen i motsatt riktning för det andra skiktet. Denna korsande färgapplikation minskar kraftigt (om inte eliminerar) färgmärken kraftigt.

Undvik färgstänk

Att rolla färg i taket kommer att stänka ner dig med massa färg. En keps är viktig och med skyddsglasögon kan du titta på ditt arbete utan att få färg i ögonen. För att göra det lättare att rengöra huden, gnugga lotion i ansiktet, armarna och händerna. I slutet av dagen kommer dina färgstänk att kunna tvättas av direkt.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!