Hur man använder en mikrovågsugn hemma?

Vill du veta hur man använder en mikrovågsugn hemma? Ångkokning är ett av de snabbaste sätten att tillaga grönsaker utan att ge avkall på näringskvaliteten. Jämfört med torr värmekokning förhindrar ångning förlust av mineraler, vitaminer och näringsämnen. Som sådan behöver du inte tillsätta olja eller salt.

Även om det låter enkelt, vet många inte hur man använder en mikrovågsugn. Att lära sig ånga med en mikrovågsångare kräver tid för att bemästra färdigheten. När du vet hur man ångar mat kommer dina grönsaker att börja smaka bättre.

Följ stegen nedan för att lära dig hur man lagar mat med en mikrovågsugn. Fortsätt läsa!

Hur man använder en mikrovågsugn

Följande steg kommer att lära dig hur du ångar mat med en mikrovågsugn.

Steg ett – Tvätta och skär dina grönsaker

Enligt FDA, tvätta grönsaker mycket väl innan du skär, skalar och lagar dem. Att tvätta dina grönsaker minskar antalet bakterier som finns i frukt och grönsaker. Livsmedelsburna utbrott relaterade till produkter kan orsaka kräkningar och diarré som varar en till sju dagar. Andra symtom på livsmedelsburna sjukdomar inkluderar feber, trötthet, illamående och magkramper.

För att hålla dina färskvaror säkra, tvätta händerna med varmt tvålvatten. Rengör din bänkskiva och skärbräda innan du skalar, skär eller hackar dina produkter. Bakterier på råvaror kan komma in i dina grönsaker när de skalas eller skärs. Tvätta inte dina färskvaror med tvättmedel och tvål.

För produkter med tjock hud, använd en grönsaksborste för att tvätta bort mikroberna. Grönsaker med mycket vrår och skrymslen som broccoli och blomkål, blötlägg i 1 till 2 minuter i rent kallt vatten. Lägg eventuella ömtåliga produkter i ett durkslag och spraya med rent vatten.

Steg två – Tillsätt vatten

Tillsätt cirka en till två tum vatten till behållaren. Om vattnet går över ångbåtskorgen kommer du att förstöra dina grönsaker. Återigen, du vill inte tillsätta för lite vatten. Detta kan leda till att du bränner grytan. Nyckeln är att tillsätta rätt mängd vatten.

Du kan också lägga till smakämnen som citronsaft och sojasås för extra smak. Se till att det finns tillräckligt med fukt i behållaren eller maten.

I vårt exempel på hur man använder en mikrovågsugn kommer vi att använda Sistema 3,2 liter stor ångkokare. Designad för tillagning av fjäderfä, grönsaker och fisk, den har lättlyfta flikar och en avtagbar ångkorg.

Ångventilen Sistema Klip It ger stänkfri uppvärmning samtidigt som mellanstapeln förblir sval. Detta gör det enkelt för dig att lyfta ut den när din mat är tillagad.

Steg tre – Mikrovågsugna din mat

Täck Sistema mikrovågsångare med locket. Placera den i din minsta mikrovågsugn. Detta förhindrar matstänk. Håll ventilen öppen eftersom detta kommer att släppa ut ånga under tillagningen.

Ställ in din varmluftsmikrovågsugn på medelhög värme. Tillagningstiden varierar beroende på typ av grönsak, fågel och fisk. Det beror också på storleken och mängden mat. Undvik tillagning på hög nivå eftersom detta leder till överkokning.

En av de svåraste uppgifterna som många möter när de kokar mat är att få allt på bordet samtidigt. Ångkokta grönsaker tar några minuter att tillaga, men fisk och fågel tar längre tid. Det finns tillfällen du kanske upptäcker att dina grönsaker eller annan mat redan är tillagad innan du är redo för dem.

Om du ångar en mängd olika grönsaker, placera de “hårda” grönsakerna som morötter mot utsidan av behållaren. För de möra grönsakerna, placera dem nära mitten. Detta kommer att säkerställa att de blir färdiga samtidigt.

Steg fyra – Kontrollera vattennivån

Du kan alltid stoppa din konvektionsmikrovågsugn för att övervaka din matlagning. För att veta om dina grönsaker eller annan mat är klar, testa med en gaffel. De ska vara lite krispiga.

Om du ångar fisk med din Sistema mikrovågsångare, använd gaffeln i en vinkel på den tjockaste punkten. Vrid den försiktigt, och om din fisk är klar kommer den lätt att flagna. Den kommer också att förlora sitt råa eller genomskinliga utseende om den är väl tillagad.

Innan du ångar fisk, se till att den är ungefär en tum tjock. För att säkerställa att din fisk eller fågel är helt och jämnt tillagad, skär i enhetliga storlekar. Se till att det finns utrymme mellan maten för att hjälpa ånga att cirkulera. Kom ihåg att justera vattennivån och tidpunkten efter mattyp.

Steg fem – Se till att tätningen är lufttät

För att din mat ska lagas ordentligt måste ångan cirkulera runt och även röra maten. Om du har ett löst sittande lock kommer ånga att strömma ut. Detta kommer att ta längre tid att laga din mat.

I de flesta fall kommer processen att ångkoka din mat att förlänga. Detta kan förändra hur maten smakar. I svåra fall kan du underkoka ditt fjäderfä. Vi rekommenderar att du köper en kötttermometer. Detta är det bästa sättet att säkerställa att du inte serverar dåligt tillagat fågel.

Det är farligt att äta dåligt tillagad kyckling. Detta beror på förekomsten av bakterier som campylobacter och salmonella. När du är infekterad av salmonella kommer du att uppleva enterisk feber, matförgiftning och tyfoidfeber.

Steg sex – Ta bort ångkokaren från din mikrovågsugn

Efter att ha ångat maten, ta bort mikrovågsångaren från mikrovågsugnen. Använd grytlappar och ta försiktigt bort locket efter mikrovågsugnen. För att undvika att het ånga bränner ditt ansikte eller händer, öppna locket bort från dig. Använd de lättlyfta flikarna på locket.

Låt mikrovågsugnen stå i 1 till 3 minuter efter tillagning. Detta gör det också möjligt för mikrovågsugnen att släppa ut ånga och förhindra brännskador.

Steg sju – Servera mat

Undvik att skära maten inuti mikrovågsugnen med vassa redskap. Användning av vassa redskap kommer att repa insidan av behållaren. Servera istället maten på keramik-, sten- eller glastallrikar.

Slutgiltiga tankar

Där har du det. En informativ guide om hur man använder en mikrovågsugn hemma. Sistema mikrovågsångare tål diskmaskin. Efter att ha serverat mat, placera den på det översta stället. För att undvika blåsor eller fläckar bör du undvika att ånga curryrätter, rödbetor och mat med hög socker- eller fetthalt. Kom ihåg att inte använda mikrovågsugnen i en vanlig ugn, kokplatta eller spis.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!