Hur man Använder en Wokpanna för Hälsosam Matlagning?

Matlagning kräver ordentlig planering och användning av köksredskap. Du har ditt recept, du har dina ingredienser och du har din wok, vet du hur man använder en wok? Om du inte vet hur man använder en wok, skulle det vara lätt för dig att göra obehaglig mat.

Saker du bör se upp med när du använder en wokpanna

Att använda en wok är inte komplicerat men om du är ny kan du sluta bränna din mat och wok också. Att använda fel temperaturer, fel oljor och fel rengöringsmetoder kan förstöra din wok så här är stegen för att se till att du använder din wok på rätt sätt.

Förbered din wok först innan du börjar laga mat

Det är en ny wok så du kan inte använda den direkt. Se först till att du förbereder den och nedan är stegen för att förbereda din wok.

Använd varmt vatten och diskmedel för att tvätta woken. Använd en svamp eller stålull för att säkerställa att du skrubbar ur fabrikens yttre hölje. De flesta företag lägger normalt till en tunn oljefilm för att skydda woken från fukt.

Torka wokpanna

Du kan ta pappershandduken för att eliminera överflödig olja. Om du inte tar bort dessa oljor kommer de att förstöra din mats test.

Sätt nu din brännare på höga temperaturer och börja torka den. Resterande oljor kan bränna helt och lämna woken ren och redo för matlagning.

Du kan gnugga den igen för att ta bort rester efter att den har svalnat fullständigt.

Krydda Wok

Du skulle inte vilja att din bästa wok skulle vara klibbig på mat och andra material som du lagar. Se därför alltid till att du tvättar den, torkar den och applicerar en liten mängd olja innan du förvarar den. En mörk wok är en indikation på att den inte är klibbig.

Varje gång du lagar mat, se till att du tvättar och torkar woken så att den behåller sin icke-klibbiga karaktär. Olika material i woken beter sig olika så du kan se olika färgförändringar.

Hur man lagar mat med en wokpanna

Lär dig hur du använder woken i stegen nedan. Kom ihåg att varje mat har sin egen tid för matlagning så se till att du läser till slutet så vet du hur man lagar mat.

Steg 1: Värm oljan

Använd medelvärme och värm woken tills den blir varm. Du kan ta olja och lägga till den i woken. Sprid ut oljan tills den täcker hela insidan där du ska placera maten för matlagning. Du kan snurra woken så att du enkelt fördelar oljan på wokens yta.

Steg 2: Börja steka ditt protein och håll det redo

Innan du lägger till proteinet i woken, se till att du torkar woken med en pappershandduk. Protein som inte är torrt kommer att ånga istället för att torka så se till att det är helt torrt innan du lägger till proteinet. Lägg till proteinet i ett enda lager, det kan vara kyckling, nötkött eller någon annan typ av protein, lägg bara i ett enda lager.

Låt det stå i några minuter för att säkerställa att det har stekt perfekt i botten, sedan kan du använda spateln för att se till att du vänder på köttet. Även när proteinet har brunnit ordentligt på båda sidor, fortsätt tillaga det eftersom proteinets djup kanske inte är redo att ätas.

När du är säker på att proteinet är klart och välkokt kan du smaksätta det med salt och överföra till en skål eller tallrik.

Steg 3: Tillaga aromer

Arom är allt när det kommer till mat. För att tillaga aromater, återställ först woken till medelstor värme. Häll en matsked olja i woken och snurra som du gjorde i början. Vitlök, lök och ingefära är några av de aromater och kryddor som människor använder. Tillsätt vilken aromatisk du vill och rör hela tiden tills den blandas perfekt med oljan.

Steg 4: Laga grönsaker

Till de aromater som du just har tillagat, lägg till grönsaker. Lägg till från de som tar längst tid att laga till de som tar väldigt kort tid att laga.

  • Upp till 7 minuters grönsaker inkluderar broccoli, brysselkål, blomkål och morötter. Du kan undersöka dina ingredienser för att veta vilka som är svåra
  • Upp till 5 minuter-dessa inkluderar grönsaker som svamp och zucchini
  • Upp till 4 minuters grönsaker inkluderar babymorötter, snöärter och paprika

När du har lagt till grönsakerna, rör om medan de tillagas så att de blir klara när de tillagas. Se till att du är stadig så att de steker jämnt på alla sidor.

Steg 5: Lägg till din Protein och ris om du har

När grönsakerna är klara är det dags för dig att lägga till proteinerna och vätskorna. När du lägger till vätska, lägg till från kanterna på woken så att den fördelar sig perfekt koka bra. Att hälla vätskorna från sidorna hjälper till att värma vätskorna innan de ens vidrör din mat. Detta leder till korrekt matlagning så att du kan njuta av en utsökt måltid.

Snabbt meddelande innan du stirrar på matlagning

Alltid veta när du ska laga varje mat. Nedan finns några tips om hur man lagar en del av maten.

  • Protein, Koka från 4 till 7 minuter
  • Aromatik bör endast tillagas i 1 minut
  • Grönsaker ska kokas i 1 till 7 minuter beroende på hårdhet
  • Såsen ska bara kokas i 2 minuter

Slutsats

Att använda en wok är enkelt men du behöver veta hur varje mat ska tillagas. Överkokning av mat kan leda till att de tappar smak och till och med bränner dem.

Att använda lämpliga oljor hjälper också inte bara för maten utan också för wokens välbefinnande. Detta är det bästa sättet att säkerställa att du producerar utmärkta rätter.

Förutom att veta hur man använder en wok, se till att du lär dig hur du rengör den så att du när du är klar kommer att kunna rengöra den perfekt och förvara den på rätt sätt. Låt inte din wok rostiga eller ha vissa svaga områden.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!