Hur Man Blir en Rörmokare – Karriärguide

Föreställ dig hur världen skulle se ut utan erfarna rörmokare. Rörmokare är ofta ett telefonsamtal bort när husägare och företagare behöver hjälp med att laga ett läckande handfat eller en igensatt toalett.

Att lära sig ett yrke som VVS kan vara en extremt lukrativ karriärväg. Alla behöver rörmokare någon gång i livet för att se till att deras hem eller företag fungerar som det ska, vilket innebär att du alltid har arbete och kommer att vara efterfrågad.

För dem som gillar interagera med människor dagligen och fixa viktiga system för hem och kontor med dina egna händer, att vara rörmokare kan vara karriären för dig. Detta jobb ger lång livslängd, fast arbete och hög inkomst. Det kräver vissa specifika färdigheter, utbildning och licensiering som kan ta lite tid att slutföra. Men efter träningen och utbildningen är det väl värt det.

Så här blir du rörmokare, tillsammans med information om VVS-branschen och karriären.

Vad gör en rörmokare?

Rörmokare ansvarar för olika uppgifter, inklusive att installera, testa och reparera rör som leder gaser och vätskor i bostäder och byggnader. De arbetar också med värme- och kylsystem, sanitetsenheter och andra bostäder eller kommersiella inventarier relaterade till VVS. Dessutom kan rörmokare behöva designa VVS-system.

Nedan är en lista av några av en rörmokares uppgifter och ansvar:

 • Reparera apparater med VVS-relaterade problem
 • Resa till bostadsområden eller företag för att bedöma och reparera VVS-problem
 • Granska eller skapa ritningar för nya VVS-installationer
 • Mätning, skärning, montering och svetsning av olika rördelar, och rör
 • Använda testutrustning för att diagnostisera VVS-problem
 • Rekommendera bästa reparationsmetoder för hem- och företagsägare för kort- och långsiktiga korrigeringar
 • Ge offerter innan reparationerna utförs
 • Arbeta i slutna utrymme t.ex. handfat, eller överliggande områden på stegar och i alla element
 • Bestämma rätt material som behövs för en installation eller reparation
 • Fortsätter sin VVS-utbildning för att lära sig ny teknik och tekniker inom branschen

Dessutom kan rörmokare behöva arbeta med andra huvudentreprenörer, tillverkningsproffs och elektriker, särskilt när man arbetar på en ny byggnad. I nödsituationer kan rörmokare behöva ha jour. De måste visa att de kan dessa färdigheter och har kvalifikationerna för att slutföra var och en av dessa uppgifter.

Andra färdigheter som en rörmokare kan behöva inkluderar fingerfärdighet, kommunikationsförmåga, att vara bekväm med matematik och arbetar under olika förhållanden, som trånga utrymmen eller på hustak.

Den genomsnittliga lönen för rörmokare

Om du vill bli rörmokare bör du känna till den genomsnittliga lönen och se till att den fungerar med din levnadskostnadssituation. Kommer en VVS-karriär att hjälpa dig att möta dina behov?

Lönen för rörmokare och andra karriärer förknippade med VVS var cirka 35600 kr i medellön i månaden 2021.

När du går upp i din VVS-karriär får du mer kunskap och erfarenhet, vilket kan hjälpa dig att tjäna mer pengar. En VVS-lärling kommer att ge dig mindre än färdigutbildade rörmokare, men det är där du måste börja som rörmokare.

Många rörmokare kommer att arbeta heltid, inklusive helger, nätter och helgdagar. En VVS-nödsituation kan inträffa när som helst, vilket innebär att du har jour. Däremot kan du vara egenföretagare, vilket innebär att du kan ställa in dina egna timmar.

Utbildning, utbildning och certifieringar för VVS

Nästan alla rörmokare, ångmontörer och rörmontörer lär sig hur man gör sitt jobb genom en lärlingsutbildning. Andra kan gå på en teknisk eller yrkesskola. Hur som helst behöver rörmokare någon form av utbildning, utbildning och certifiering för att bli licensierade rörmokare.

Utbildning

Vanligtvis behöver rörmokare en gymnasieexamen eller motsvarande för att gå in i karriären. Efter att ha fått gymnasieutbildning kan du bli lärling och lära dig färdigheter på jobbet. Lärlingsprogram kan pågå allt från fyra till fem år. Du kan hitta en lärlingsplats på en lokal handelsskola, VVS-företag eller fackförbund.

Lärlingar som rörmokare får betalt när de går igenom utbildningen, och för det mesta kommer din arbetsgivare att betala för dina kurser. Om du istället skulle gå ett tekniskt skolprogram har du det alternativet också. En specialiserad skola kommer att lära dig genom kurser om rörsystemdesign, verktygsanvändning och säkerhet samt svetskurser.

Träning

Innan en lärling får utbildning måste han genomföra ett lämplighetsprov, vilket gör det möjligt för kandidaterna att visa sina kunskaper om grundläggande färdigheter som krävs för att utmärka sig i karriären. Om du blir godkänd och antagen till programmet kan du börja din utbildning. Under en lärlingsperiod eller skolgång skulle du utbilda dig för de olika jobb som krävs av en rörmokare.

Lärlingstiden kommer med cirka 2 000 timmars arbetsplatsträning med några tekniska lektioner per år. De tekniska kurserna inkluderar instruktioner om lokala VVS-föreskrifter och koder, läsning och tolkning av ritningar och säkerhetsutbildning. Utöver utbildningen ska en rörmokarelärling även läsa tillämpad fysik, matematik och kemi.

Även om du går yrkesskolevägen måste du ändå genomföra en lärlingsutbildning. Efter utbildningen måste du få olika licenser, registreringar och certifieringar.

Licenser, registrerings- och certifieringskrav

Det finns olika licenskrav, men i allmänhet måste du vara licensierad om du planerar att göra en heltidskarriär inom VVS. Denna licensiering inkluderar ett visst antal timmars undervisning, praktisk erfarenhet och slutförande av en lärlingsutbildning. När du har slutfört dessa kan du göra ett prov som bedömer din kunskap och kompetensnivå för att få en licens.

Du kan också få certifiering, som VVS-design, vilket kommer att utöka dina karriärmöjligheter och ge dig en specialisering inom ditt VVS-yrke. Om du inte är egenföretagare kan företaget du arbetar för även kräva ett körkort så att du effektivt kan ta dig till en arbetsplats på egen hand.

Efter din licens har du Bli en rörmokare som gesäll, där du kan utöva yrket självständigt. Sedan, genom minst två års erfarenhet som gesäll, blir du en rörmokare så länge du klarar ett prov.

VVS specialiteter

När du har blivit en VVS-mästare kan du specialisera dig inom ett visst område, som inkluderar en av fem kategorier:

 • Kommersiell rörmokare: Kommersiella rörmokare arbetar i skolor, kontorsbyggnader, fabriker, högskolor och sjukhus, specialiserade på industriell utrustning. Deras ansvar är mer omfattande än rörmokare för bostäder och har ofta mer kunskap.
 • Rörmokare för bostäder: Dessa VVS-proffs arbetar främst i hem och andra bostadshus. De får bara ansvara för småskaliga VVS-arbeten som toaletter, handfat och rörledningar.
 • Service- och reparationsrörmokare: Dessa VVS-tekniker arbetar i kommersiella och bostadsområden och fixar ofta läckor, eliminerar tilltäppningar och rengör VVS-armaturer.
 • Vattenrörmokare: Rörmokare för vattenförsörjning som arbetar med kök, badrum och vattentankar samt överliggande lagringsrör och tankar. De installerar vattenförsörjningssystem men kan utföra andra grundläggande VVS-uppgifter.
 • Sanitetsrörmokare: Äntligen kan du bli sanitetsrörmokare. De är den vanligaste typen av rörmokare som anlitas eftersom många VVS-frågor kretsar kring ett hems sanitära system.

 

Var och en av dessa VVS-inriktningar är nödvändiga och har samma efterfrågan . Att känna till dessa typer kan hjälpa dig att bättre bestämma vilken väg du vill ta med din VVS-karriär.

Fördelar med att vara rörmokare

Att vara rörmokare kommer med många fördelar. Det är ett jobb som efterfrågas mycket, och med den växande befolkningen kommer städer och städer att behöva fler rörmokare för att slutföra olika projekt och reparationer.

Dessutom finns det en utmärkt möjlighet till en hög lön, speciellt om du flyttar till en lukrativ stad. All din utbildning kommer att betalas för, och det kommer alltid att finnas efterfrågan på rörmokare, även i mer utmanande ekonomiska tider.

Bör du lära dig att bli rörmokare?

Rörmokare har ett stort ansvar och de behövs överallt. Om du är redo att vara en del av den här karriären är det första steget att hitta en lärlingsplats och få lite träning.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!