Hur man bygger en eldstad i sten för ditt hem

Att bygga en eldstad i sten är en rolig DIY projekt, och det är billigare än att anlita en professionell. Dessutom är en brasa en utmärkt aktivitet i en ålder av social distansering. När det är klart kan du och din familj njuta av de blåsiga sommarnätterna medan de steker marshmallows och delar spökhistorier.

Läs vidare för att upptäcka hur man bygger en eldstad i sten perfekt för din bakgård.

Steg 1: Välj din plats och form

Innan du väljer en plats, slå upp din kommuns bestämmelser. Många kräver att du håller en grop minst 10 fot från vilken struktur som helst. Denna riktlinje är en bra tumregel för alla gör-det-själv-handlare – även om ditt lokala område inte kräver det – eftersom du inte vill att ditt hem, garage eller skjul ska fatta eld. Välj en plats som är bekväm att komma åt utan att äventyra din familjs säkerhet.

När du har en plats i åtanke, tänk på hur du vill att din eldstad ska se ut. Vilken form passar bäst för ditt hems estetik? Du kan gå med den klassiska cirkeln. Om du vill ha den perfekta platsen för att laga hamburgare och hundar, överväg en fyrkantig eller rektangulär grop. Formen du väljer kommer att avgöra vilken typ av sten du behöver köpa.

Steg 2: Förbered det valda området

Nu är det dags att beskriva din grops plats. Om du väljer en cirkeldesign, placera en påle i mitten av området och knyt ett snöre till den. Använd markeringsfärg på den andra änden av linjen för att rita en cirkel runt pålen. För en kvadrat eller rektangel, använd block för att tillfälligt ställa in ditt första lager. Använd en spade för att skissera formen och ta sedan bort blocken.

Gräv sedan upp gräset och smutsen från det markerade området. Du vill gå ner till ett djup av cirka 7 tum, var noga med att hålla området jämnt. När du är klar med att gräva, packa smutsen med en tamper.

Steg 3: Skapa en robust bas

När det kommer till eldstadens bas, du har två alternativ i ditt val av material — grus och betong. Grus är lättare att använda och kräver mindre tid. Betong, å andra sidan, är mer robust och kan hålla längre.

Om du planerar att använda krossat grus, lägg det jämnt ovanpå smutsen tills det är cirka 5 tum på djupet. Blöt gruset och använd sedan din tamper för att packa ihop det. Blanda betong enligt förpackningens anvisningar. Du vet att du har rätt konsistens när det känns som en kakdeg och inte smular. Sprid ut det ovanpå smutsen, men lämna en öppen plats i mitten för att möjliggöra dränering.

Steg 4: Lägg ut din sten

Nu är det dags att välja din sten. Du har flera alternativ, inklusive åkersten, flodsten, sandstens- och granitblock, murblock av betong och tegel. Ditt val kommer att bero på din budget och ditt önskade utseende. Murblock och tegel är ett billigt val och perfekt för en kvadratisk eller rektangulär design. Sten och granit kommer med en något högre prislapp och fungerar utmärkt för cirkulära gropar.

Nu är det dags att lägga ut dina lager av sten ovanpå din bas. Se till att sidorna på stenarna rör vid varandra och använd konstruktionslim mellan lagren för att säkra din struktur. En typisk eldstad har tre eller fyra rader. Du kan också lägga till ett täckstensskikt, som sitter ovanpå och fullbordar utseendet.

Steg 5: Ställ upp sittplatser och stapla ved

Du har gropen , men var ska du och dina nära och kära sitta? Lyckligtvis har du massor av val. Vill du ha en rustik look kan du använda kapade stockar. Om du har överbliven sten och betong, överväg att göra inbyggda sittplatser som matchar din grop. Du kan också välja butiksköpta stolar.

Glöm inte att lämna plats för ditt virke också. Du vill hålla den staplad och täckt på en plats med anständigt luftflöde. Om det regnar, kanske du vill bryta ut en fuktmätare och kontrollera om din ved är OK att brinna. Fukthalten är idealisk på cirka 20 %, vilket betyder att veden kommer att brinna varmare och renare.

Njut av din nya steneldstad

Med en enda dags arbete och lite prisvärda material kan du skapa en eldgrop på bakgården som du och din familj kommer att njuta av i flera år. Nu är det dags att bryta ut korv och marshmallows och börja skapa minnen.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!