Hur man bygger en eldstadsmantel – Guide

Den öppna spisen är ofta i fokus i ett rum. Det är inte bara själva eldstaden som fångar ditt öga, utan även manteln som sitter ovanför den. Manteln kan sätta tonen för hela rummet, så att lära sig hur man bygger en eldstadsmantel för att ersätta en gammal och föråldrad design kan leda till ett helt annat utseende. Här är vad du behöver veta för att skapa den perfekta manteln för din eldstad:

Vad är syftet med en eldstadsmantel?

Tidigare fungerade manteln som en huva som skulle leda rök mot skorstenen istället för in i det omgivande rummet. Men nu behövs inte manteln för detta ändamål. Nu används den  som hyllor vanligtvis för dekorativa ändamål eller som hyllor för att ställa ut föremål ovanför eldstaden.

Gör-det-själv kontra professionella eldstadsmantlar

Att bygga en skräddarsydd eldstadsmantel från grunden är inte lätt. Om du vill ha en anpassad design är det bäst att anlita en professionell byggare med erfarenhet av träbearbetning.

Det är dock möjligt att bygga en enkel eldstadsmantel utan hjälp av en professionell. Det finns flera sätt att göra detta, inklusive:

Kröngjutning

Köp en krona som passar i utrymmet ovanför din eldstad. Krongjutning är en klassisk design som aldrig kommer att gå ur stil, så den är perfekt för en traditionell eldstad. De flesta kronlister är vita, men om du föredrar en annan färg, måla den innan du hänger den ovanför din eldstad.

Förgjorda mantlar

Du kan också köpa en färdig mantel från en hembutik. Färdiggjorda mantel finns i många olika storlekar, former, mönster och färger, så du bör inte ha några problem med att hitta en som passar ditt hem.

Trähylla

Köp timmer från en lokal hemförbättringsbutik för att skapa en enkel hyllhylla i trä. Butiksvirke har redan slipats, så det har en slät yta som är lätt att måla eller betsa. Efter att ha färgat eller målat träet, häng det ovanför din eldstad för att skapa en minimalistisk trähylla.

Hur hög måste en eldstadsmantel vara?

Mantlar är gjorda av brandfarliga material, så de kan inte placeras för nära eldstaden. I allmänhet bör en mantel vara minst 30 centimeter från eldstadens öppning. Du bör öka detta avstånd med 3 centimeter för varje 5 centimeter som manteln sticker ut från väggen. Till exempel, om manteln är 10cm djup, bör den placeras minst 30 centimeter bort från eldstadens öppning.

Förvandla rummet med en vacker öppen spis Mantel

Sätt pricken över i:et på din energieffektiva eldstad genom att bygga och installera en vacker mantel. Se till att du väljer en slående mantel som kommer att sticka ut samtidigt som den kompletterar resten av rummet. Nu när din eldstad är klar kan du tillbringa vintern med att värma upp framför en dånande brasa!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!