Hur Man Bygger Sitt Egna Kubb Spel

Hur Man Bygger Sitt Egna Kubb Spel

Att kasta käppar kan vara tabu på lekplatsen, men det är just poängen med spelet Kubb: Målet är att kasta korta rundstavar på din motståndares bitar för att slå dem omkull. Ett vilt kast kan vara svårt, men spelet har underhållit svenskar i mer än tusen år, så det är värt att ge det ett försök.

För att komma igång, såga bara upp en 4×4-stolpar och några stavar för att göra spelbitarna och sätta ut spelplanen med tunnare pluggar. Vi går igenom stegen för att utforma kungen och kubbs i artikeln. Då kan du också lära dig att njuta av den tillfredsställande trä-på-trä-kontakt i din egen bakgård – ett område där din härskare regerar högst.

Verktyg Du Behöver

Cirkelsåg

sågbord

Fogsvans

Geringssåg

Steg 1

Översikt för att göra Kubb

Kungen och kubbbitarna kan alla sågas från en 4×4, men innan du sätter igång bör du veta att projektet kommer att vara lite mer involverat än att såga av en stolpe. Medan kungen behåller sin passande 4×4-omkrets måste de mindre kubbbitarna sågas ner till 7cm, vilket gör dem lämpligt lätta att slå över. När du väl har dimensionerat bitarna skär du dekorativa spår med en handsåg och hackar kungens topp för att skapa en krona. För att enkelt känna igen honom, så att du inte av misstag tar ner honom förrän du har störtat alla andra kubbs. Länge leve kungen.

Delar som behövs

• 4×4-kung: en på 30cm

• 7cm x 7cm kubbs: tio stycken på 15cm

• 2cm pluggar: fyra stycken på 30cm (till den långa punkten)

• 5cm stavar: sex stycken på 30cm

Steg 2

Klipp kungen i längd

Skär en 30cm bit från slutet av 4×4 med en geringssåg. Ställ den återstående längden på stolpen åt sidan för att för kubb bitarna.

Steg 3

Markera Kungens Krona

Hur Man Bygger Sitt Egna Kubb Spel

För det första, rita linjer hörn mot hörn ovanpå blocket för att skapa ett X. Med kombinationsfyrkant, skär två axlar på X och de resulterande linjerna markerar mittlinjen på varje sida av stolpen, utan att du behöver mäta. Använd den 45-gradiga vinklade kanten på kombinationsfyrkantens huvud och rita 45-graderslinjer på vardera sidan av den blivande kungen, från hörnen inåt och från mitten utåt. Dessa linjer skär varandra för att skapa två V på varje sida. Skugga Vs som den del av blocket som ska skäras bort.

Steg 4

Såga ut kungen

Hur Man Bygger Sitt Egna Kubb Spel

Fäst 4×4 på din arbetsyta. Med hjälp av en fogsvans, börja med att såga det främre hörnet i 45 graders vinkel och såga in i den markerade vinkeln i motsvarande bakre hörn. Nivellera bladet på fogsvansen över toppen av blocket och anslut de två skårorna med sågbladet. Klipp bort de V-formade kanalerna som löper genom kronan efter de 45 graders skärlinjerna. Vrid 4×4 en kvart varv och upprepa denna process på den vinkelräta axeln. När skärningarna är färdiga kommer de korsande V-kanalerna att skapa tredimensionella trianglar ovanpå blocket.

Steg 5

Såga 4×4

Hur Man Bygger Sitt Egna Kubb Spel

Kläm fast resten av 4×4 på arbetsytan. Ställ bladet på din cirkelsåg på det lägsta djupet och montera det med ett staket för att såga 2cm trä från 4×4. Slita längden och låt staketet såga längs sidan av 4×4. En cirkelsågs blad är inte tillräckligt stor för att skära igenom hela 4×4, så du måste vända på 4×4 och skära igenom den återstående tjockleken och låta staketet såga igenom sidan. Vrid 4×4 på intilliggande sida och upprepa processen för att skapa en stolpe som är 7cm kvadrat.

Steg 6

Mät och markera Kubb

Mät och markera längden på en kubb bit på en 7cm stolpe.

Steg 7

Skär Kubbs

Klipp kubbbitarna i längd med hjälp av en geringssåg. För att göra snitt utan att mäta varje bit, kläm fast ett stoppblock 15cm från sågbladet. Stäng den oklippta 7cm stolpen mot blocket, gör snittet och upprepa.

Steg 8

Skär de dekorativa spåren

Hur Man Bygger Sitt Egna Kubb Spel

På kungstyckena, mät och markera tre horisontella linjer 5mm från varandra med början 8cm från toppen av kronan på alla fyra sidor. Kläm fast 4×4 inuti en geringslåda och skär med hjälp av en handsåg ca 6mm djupt längs var och en av linjerna på varje sida av 4×4. På varje kubbbit drar du horisontella linjer 3cm från toppen och botten på alla fyra sidor och skär spåren längs linjerna på samma sätt.

Steg 9

Mät Plugg

Hur Man Bygger Sitt Egna Kubb Spel

2cm pluggarna som används för hörnpinnar kommer att skäras i 45 graders vinkel, så mät från spetsen till motsatt ände. De 5cm pluggarna för stavarna ska ha raka snitt i båda ändarna. Mät och markera längden på det första snittet på varje stav.

Steg 10

Såga av Pluggen

Använd en geringssåg och skär 2cm pluggen i längd och ställ in geringssågen i en 45 graders vinkel för att vinkla ena änden av varje bit. Såga 5cm stavar. För att undvika att mäta varje bit, kläm fast ett stoppblock 30cm från sågbladet. Skjut änden på staven mot blocket, gör snittet och upprepa.

Steg 11

Måla

Använd en pensel och träfärg, belägg bitarna och torka sedan av överflödet med långa, jämna streck med en torr, luddfri trasa.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!