Hur man Förbättrar Säkerheten på Byggarbetsplatser – Undvik Stölder på Byggarbetsplatser

Utrustningsstöld kostar byggbranschen mellan 300 miljoner USD och 1 miljard dollar varje år, enbart i USA.

Det beloppet inkluderar inte ens kostnaden för verktygs- eller materialstöld och eventuella skador som tjuvarna orsakat.

Och det är ett stort problem i Sverige också.

Under tiden återfår entreprenörer och platschefer bara omkring 20 % av stulna egendomar. Lyckligtvis finns det ett antal relativt enkla sätt att förbättra säkerheten för byggarbetsplatser.

1. Lys upp

Ett av de enklaste och mest prisvärda sätten att skydda din byggarbetsplats är att placera armaturer i och runt området. Tjuvar gillar att arbeta i skydd av mörkret, så att installera strålkastare kommer att avskräcka dem från att komma till din arbetsplats. Placera rörelsesensorljus där du förvarar dyrare material och utrustning för att skrämma bort alla som vågar komma nära.

2. Installera stängsel

Ett annat relativt enkelt sätt att förbättra säkerheten och avskräcka tjuvar är att installera stängsel. Upprätta en inhängnad runt din webbplats med ett metallstängsel. Om brottsligheten är hög i området, överväg att lägga taggtråd ovanpå. Se till att staketet är genomskinligt så att förbipasserande kan se in på platsen och rapportera intrång. Tjuvar kommer sannolikt att undvika att rikta in sig på områden där de tror att folk kan se dem.

3. Begränsa fordonsåtkomst

Naturligtvis vill du tro att din anställda är pålitliga, men man kan aldrig veta säkert. Om de skulle stjäla verktyg eller mindre maskiner kunde de enkelt gömma utrustningen i sin bil och köra iväg med den i slutet av arbetsdagen. Därför kan det vara smart att begränsa tillgången till fordon och skapa parkering utanför anläggningen för anställda. Upprätta en säkerhetskontroll för alla andra nödvändiga fordon för att säkerställa att ingen tar något de inte borde.

4. Använd videoövervakning

Du kan också använda ett videoövervakningssystem för att övervaka händer både på och runt din arbetsplats. Detta steg är särskilt viktigt om arbetsplatsen ligger på landsbygden med liten eller ingen trafik eftersom avlägsna platser är enkla mål. Om platsen är avlägsen och inte har tillgång till eluttag, använd sol- eller batteridrivna kameror för övervakning dygnet runt. Vissa kommer till och med med textvarningar och mobilvideo så att du kan kika in på webbplatsen oavsett din fysiska plats.

5. Ring polisen

Ett annat sätt att avskräcka tjuvar är att fråga en polisman att köra förbi din byggarbetsplats när de gör sina rundor varje kväll.

Poliser kommer sannolikt att vara mer villiga att ta emot dig om byggarbetsplatsen har en historia av kriminell verksamhet eller om den ligger i ett storstadsområde. Dessutom, om de upptäcker någon som försöker bryta sig in i byggzonen, kommer en polis att kunna gripa dem där och då. Alternativt, om du upptäcker att någon bryter sig in och går in under övervakning, kanske polisen inte kommer i tid för att få tag på gärningsmannen.

6. Förvara och säkra utrustning

I slutet av en lång arbetsdag har alla oftast bråttom att komma hem. I sin iver att lämna kan vissa arbetare försumma att lägga undan verktyg och låsa in material och utrustning. Naturligtvis uppmanar detta bara tjuvar att komma in och ta saker. Därför är det absolut nödvändigt att medarbetarna tar sig tid att lägga undan allt ordentligt. Att skapa en checklista vid slutet av dagen kan hjälpa arbetarna att komma ihåg detta viktiga ansvar.

7. Spåra dina tillgångar

När det gäller din utrustning är det avgörande att du vet exakt där allt är hela tiden – både för att öka produktiviteten och förhindra stöld. Många nyare maskinmodeller har redan GPS-spårningsfunktioner så att du kan fastställa deras plats. Men du kan också använda GPS för att spåra mindre verktyg som tenderar att försvinna oftare. Upprätta gränser för olika verktyg och material så att du får varningar när ett föremål flyttas eller används när det inte borde vara det.

8. Inventera

Dessutom är det klokt att inventera regelbundet och hålla en registrera hur många föremål din verksamhet använder och var de kan vara vid varje given tidpunkt. Räkna material och verktyg på en ganska regelbunden basis för att säkerställa att inget försvinner. Om något försvinner är det också bra att ha registrerat utrustningen genom Nationella utrustningsregistret. Denna organisation kan hjälpa till att återställa tunga maskiner och annan utrustning.

Uppmuntra bättre säkerhet för byggarbetsplatser

När det gäller att förbättra säkerheten för byggarbetsplatser och skydda din utrustning är ditt lag din första försvarslinje. För att förhindra stöld och säkerställa att webbplatsen är säker måste du uppmuntra säkerhetsmedvetenhet bland dina anställda. Utbilda och omskola arbetare och lär dem hur man förvarar utrustning, hur man märker misstänkt beteende och vad man ska göra om något skulle försvinna.

Att förbereda dem på ett sådant sätt kommer att förbättra säkerheten och visa för teammedlemmarna att du menar allvar med att stjäla och konsekvenserna av det.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!