Hur man förbättrar ventilationen i ditt hem eller kontorsbyggnad – Tips

Som dina lungor, behöver hem och kontorsbyggnader andas för att driva ut smutsig luft och ta in frisk ren luft. Detta utbyte minimerar mängden rök, mjäll, bakterier, virus, och andra föroreningar. När dessa föroreningar väl har tagits bort kan alla i byggnaden andas lättare.

Om du vill skydda dina nära och kära, kommer följande förbättringar att vägleda dig om hur du kan förbättra ventilationen i ditt hem eller kontorsbyggnad.

1. Öppna fönster och dörrar

Både kontor och bostäder har fönster och dörrar som du kan öppna för att öka ventilationen naturligt. Så länge luften utanför inte är spetsad med föroreningar eller allergener och vädret är rättvist, bör du kunna öppna flera fönster och dörrar för att förbättra luftflödet. För dubbelhängda fönster, öppna den övre bågen på en och den nedre bågen på en annan för att ytterligare främja god ventilation.

2. Korsdrag

Du kan också öppna fönster och dörrar i motsatta ändar av hemmet eller kontoret för att korsventilera. Denna process suger luft genom en öppning och trycker ut den andra för att skapa ett jämnt flöde som renar det inre från föroreningar. Att öppna de högsta och lägsta fönstren i ett hem samtidigt kan också uppmuntra korsventilation och föra in frisk luft i varje nivå i byggnaden.

3. Installera en fönsterluftkonditionering

De flesta hem och kontor har ett VVS-system för att maximera ventilationen och förbättra luftkvaliteten. Men att installera en luftkonditioneringsapparat för fönster kan ytterligare öka luftflödet under de varmare månaderna. Välj ett system som har ett utomhusluftintag eller ventil och låt den vara öppen för att tillföra frisk luft till byggnadens inre och suga ut varmluft. Denna metod kommer inte att vara lika effektiv för att ta bort virus. Det kommer dock att hjälpa till att filtrera bort andra luftföroreningar inomhus.

4. Öppna det yttre luftintaget

I vissa sällsynta fall kommer din VVS-enhet att ha ett luftintag utanför. Denna komponent låter sval frisk luft ta sig tillbaka till ditt system och in i ditt hem. Även om luftintaget utanför inte nödvändigtvis tar bort föroreningar, kommer det att öka mängden ren luft inuti ditt hem eller kontorsbyggnad. Därför är det klokt att öppna utomhusluftintaget när du har möjlighet eller när vädret tillåter.

5. Använd frånluftsfläktar

Hemma har du med största sannolikhet en frånluftsfläkt i badrummet och över spisen. Men du kan lägga till dem i nästan vilket rum som helst för att trycka ut rök, fukt och föroreningar. Att hålla dessa fläktar igång under dagen och i några timmar efter att alla lämnat kontoret kommer att möjliggöra ett kontinuerligt luftflöde och effektivt driva ut föroreningar så att inneluften är ren följande dag.

6. Placera fläktar i hela byggnaden

Naturligtvis kan du också placera fläktar i hela ditt hem eller kontorsbyggnad för att förbättra ventilationen. Placera elektriska fläktar så nära öppna fönster som möjligt och rikta dem mot utsidan för att trycka ut inomhusluften. Du kan också placera fläktar som pekar inuti på motsatt sida av byggnaden för att ytterligare öka cirkulationen. Du bör dock vara försiktig så att du inte riktar fläktarna direkt mot människor eftersom det kan leda till att förorenad luft strömmar direkt mot dem.

7. Uppgradera ditt VVS-filter

På sin mest grundläggande funktion tar luftfilter bort föroreningar från en byggnad för att förbättra inomhusluftens kvalitet och skydda HVAC-systemet från skador. Du måste dock byta filtret ofta för att säkerställa att det fungerar korrekt. Ännu bättre, uppgradera ditt filter till ett elektrostatiskt eller högeffektivt partikelluftfilter för att ta bort mindre partiklar och skapa en renare inomhusmiljö.

Gör mer, andas lättare

Utmärkt ventilation är naturligtvis inte alltid ett alternativ, särskilt när vädret eller utomhustemperaturerna inte samarbetar. Därför är det viktigt att minska luftföroreningar inomhus så mycket som möjligt.

Ju mer du kan göra som familj eller team, desto renare blir luften , både inuti och utanpå och desto lättare kommer du att kunna andas.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!