Hur man Förhindrar Olyckor Hemma

Många uppmärksammar knappt hemolyckor och hur man kan förebygga dem, trots att de varit ansvariga för olika dödsfall genom åren.

Majoriteten av olyckorna i hemmet är vanligtvis i form av skärsår, fall, kvävning, gift, brännskador, skållningar och stukningar.

Eftersom hemmet bör vara en fristad för komfort, säkerhet och avkoppling, bör varje husägare sträva efter att mildra eller förhindra nivån av olyckor som inträffar i deras hem.

Olyckor är ofta skadliga för hälsa och kan leda till döden när man inte vidtar förebyggande åtgärder. De vanligaste personerna som drabbas av hemolyckor är tonåringar, barn och äldre.

Vanliga orsaker till olyckor i hemmet


Dålig belysning

Att installera rätt belysning är ett enkelt sätt att förbättra säkerheten för människor som bor i alla hem. Områden i hemmet som inte är tillräckligt upplysta innebär många säkerhetsrisker för personer som bor och besöker lokalen.

Svaga ljussituationer, trasigt ljus och rent mörker i hemmet ökar risken för fall, halkar, resor, traumatisk hjärnskada, frakturer, ryggmärgsskada och andra typer av allvarliga olyckor.

Dålig miljö

Vissa negativa miljöfaktorer som ljudföroreningar, luftföroreningar (inklusive förekomsten av giftiga ångor och ångor eller skadliga partiklar) kan leda till kvävning eller hjärtinfarkt om de andas in för mycket. Därför är det mycket viktigt att se till att ditt hem är i en miljöfri miljö.

Dålig städning

När bostaden inte alltid underhålls och städas regelbundet kan det leda till olyckor. Några av de mest populära olyckorna som orsakas av felaktigt underhåll av huset är halkar, fall och snubblingar.

Till exempel, när du inte förvarar köksredskap och hushållsartiklar på rätt sätt, är människor bundna att snubbla över dem. Dessutom skapar du hala förhållanden när fukt, olja, vatten eller fett lämnas på golvet runt huset utan att skötas om eller rengöras.

Föräldrars bristande uppmärksamhet gentemot sina barn

Olyckor inträffar sannolikt när föräldrar inte övervakar sina barns aktiviteter i huset. Därför är det viktigt att övervaka och uppmärksamma barn i hemmet eftersom det finns många faktorer som kan öka deras risk att drabbas av allvarliga skador.

Att ha bråttom

Det finns tillfällen du kan behöva flytta hastigt runt i huset. Det kan bero på glömda föremål, olåsta dörrar eller kranen du lämnade på. Hur det än är kan det leda till olyckor att skynd dig eller springa.

Halt golv

Det finns flera orsaker till halka och fall i hemmet, inklusive spill på gångytor, is, snö/regn, lösa mattor eller mattor, lådor eller behållare som kan hindra din sikt.

Vätska som spills på golvet ska alltid moppas eller rengöras.

När golvet är rent, måste det lämnas att torka innan du låter någon gå på det.

Följer inte husgeråd och föremål från barn

Knivar, skakiga möbler, varmvattenkranar, heta kastruller på varma spisar, badtunnor och simbassänger måste användas med försiktighet och skyddas från barn.

Barn är mest sårbara för olyckor i hemmet, så övervaka dem på lämpligt sätt.

Trängsel och dålig fastighetsarrangemang

Vissa hem är ofta överfulla och fyllda med saker som inte behövs. Sådant kan leda till trängsel och bristande ventilation, vilket så småningom kan orsaka kvävning, särskilt för astmatiska personer.

Husägare måste lära sig att rensa bort gamla och oanvända föremål i huset för att ge plats åt en friskare miljö och tvärventilation.

Dessutom kan ett hus som inte är välbyggt eller strukturerat kollapsa, vilket kan orsaka fruktansvärda olyckor för dem som bor i det.

5 beprövade sätt att förebygga olyckor i hemmet


1 . Sök efter orsaken till fall

Kontrollera saker som slitna golvmattor, strömsladdar, lampställ, vingliga matbord och stolar, trappstegar, veranda, välkomstmatta, högskåp eller skåp, förlängningskablar för vardagsrum, och fotpallar.

Dessa saker kan orsaka allvarliga olyckor om de inte tas om hand på rätt sätt. De kan få dig att falla och få allvarliga skador om de är vårdslöst utspridda på golvet.

Därför måste du hålla dem säkra hela tiden.

Ha handtag längs väggarna i ditt hem, från vardagsrummet till köket, badrummet och sovrummet. Det är mycket viktigt, speciellt om du har en äldre person hemma.

Dessutom måste mattkanten fästas ordentligt i golvet eller helt tas bort för att förhindra fall.

Ordna skor och böcker på lämpliga platser och se till att du förvarar dina matvaror där dina händer lätt kan nå dem för att förhindra att du faller när du försöker komma åt dem.

2. Identifiera möjliga brandkällor

Brand är en av de vanligaste olyckorna i hemmen. Brandrisker orsakas vanligtvis av felaktiga elektriska ledningar, överbelastade eluttag, användning av sämre stickproppar och uttag, urkopplade elektriska apparater, pyrande cigarettfimpar, läckande gasspisar och brinnande ljus.

För att eliminera dessa möjliga orsaker till brandrisk från ditt hem, försök att använda en bra sladd och eluttag och stäng av dina apparater när de inte används eller när du lämnar huset.

Rökdetektorer eller larm är också viktiga i alla hem. Så se till att du håller dem på och fungerar hela tiden. Installera brandsläckare i varje rum för att förhindra större brandutbrott.

Att ha en utrymningsplan hjälper dig också att hålla dig och din familj säkra i händelse av ett brandutbrott.

3. Använd försiktigt utrustning eller föremål som kan orsaka brännskador

Bland orsakerna till brännskador är spisar, vattenkokare , varma bad och till och med en kopp varm choklad eller kaffe.

För att undvika risken för brännskador, se till att du ordnar alla dina redskap ordentligt och bär alltid kökshandskar för att skydda dina händer från varma föremål, särskilt när du vill kontrollera maten på din spis, ugn eller mikrovågsugn.

När du använder badrummet, slå på det kalla vattnet först innan du långsamt sätter på varmvattenknapp för att undvika att bränna dig.

4. Håll badrummet säkert hela tiden

Badrummen, hur små de än kan tyckas, är stora när det gäller hemolyckor. Olyckor inträffar ofta i duschen, toaletten och badkaret.

Installera halkfria kakel i ditt badrum och använd alltid halkskyddsmattor för att förhindra halka.

5. Undvik giftiga ämnen

Människor med svagare immunförsvar och lägre ämnesomsättning är benägna att bli förgiftade. Oavsiktlig förgiftning eller överdosering av läkemedel kan också inträffa om du saknar ordentlig kunskap om dina receptbelagda läkemedel eller tar droger som inte är avsedda för dig.

Om du också förvarar halvöppnade konserver för länge i kylskåpet kan orsaka matförgiftning.

Tänj inte ut din matbudget för tunn för att äta gammal eller möglig mat, eftersom det kan leda till matförgiftning. Kontrollera alltid utgångsdatumet för en produkt innan du köper den.

Tvätta dessutom alltid händerna innan du arbetar med mat, och undvik att återvinna mat som har legat i kylen i mer än två dagar.

När det kommer till dina mediciner, köp från betrodda apotek. När du frågar efter läkemedelsrecept, fråga alltid din läkare om möjliga biverkningar eller biverkningar för att förhindra hälsokomplikationer eller olyckor när du använder det hemma.

Viktigast av allt, missbruk aldrig droger. Ta bara mediciner som din läkare eller apotekspersonal ordinerar. Och förvara alltid mediciner utom räckhåll för dina barn.

Säkerhetsanordningar att ha hemma i händelse av olyckor

Olyckor är mindre benägna att inträffar hemma med strikt efterlevnad av personer i hemmet eller husägare till ovanstående förebyggande åtgärder och säkerhetsföreskrifter.

Men i händelse av en olycka är följande säkerhetsanordningar väsentliga för att hjälpa till att rädda situationen.

  • Brandsläckare
  • Sandhinkar
  • Handskar
  • Första hjälpen-låda
  • Vattenslang
  • Rökvarnare
  • Kolmonoxiddetektor

Slutgiltiga tankar

Olyckor i hemmet är utbredda på grund av slarv och brist på förebyggande åtgärder. Tyvärr är de flesta husägare bristfälliga när det gäller några avgörande saker att införa för att förhindra olyckor i sina hem.

Om du följer de olika förebyggande åtgärderna som diskuteras i den här artikeln kommer du definitivt att minska nivå av olycka som inträffar i ditt hem och till och med utrota den. Genom att göra detta får du ett bekvämt, säkert, fridfullt och olycksfritt hem att bo i.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!