Hur man gör en Personlig snusdosa i Trä [Tips & Guide]

Många gör-det-själv:are tycker inte bara om bygge och renovering. Många uppskattar även att arbeta med träsnideri och snickeri av mindre träobjekt.

När det kommer till träsnide finns det en mängd olika saker du kan göra. Trä är ett oerhört mångsidigt material som är lättarbetat och som ser fint ut. Om du är en snusare är en snusdosa i trä ett projekt som du kan ta dig an för att ha ett trevligare sätt att förvara ditt snus.

Idag görs i princip alla snusdosor i plast. Även om dessa är praktiska är de varken så värst snygga eller ger en trevlig känsla när du tar i dem. De är trots att gjorda för att slängas efter att de har förbrukats.

Vi alla uppskattar högkvalitativa premiumprodukter och en snusdosa i trä kan vara just detta. Och det faktum att du har gjort den själv kan dessutom bidra till en känsla av stolthet. Man kan säga att en egentillverkad snusdosa i trä förhöjer vardagen. Speciellt med tanke på det faktum att det är någonting som du ständigt bär med dig.

I denna artikel går vi igenom en enkel guide till hur du gör en personlig snusdosa i trä.

Hur du gör en snusdosa i trä – tips från Snussidan.se

Det finns en mängd olika tillvägagångssätt att göra en snusdosa i trä. Hur du väljer att gå vidare beror också på hur du vill att den ska se ut och vilken form den ska ha. Om du är en person som ständigt bär snusdosan i fickan kan det bli otympligt att ha en trädosa i fickan. I detta fall kanske du föredrar att ha en “stationär” snusdosa som du kan ha stående i hemmet istället. Du kanske även föredrar att ha en ask istället för en dosa. Det beror helt på var du är ute efter. Som tur är så är möjligheterna med träsnideri oändliga.

Så gör du en enkel rund snusdosa

För att göra en enkel rund snusdosa i trä, följ dessa steg:

  1. Ta en rund trästav/träcylinder som har en diameter som liknar en snusdosa (eller större eller mindre beroende på vad du föredrar). Staven bör vara cirka 2-4 decimeter för att göra det lättare att placerade den i svarven. Du kommer senare att såga staven och korta dess längd så at den får en lämplig tjocklek.
  2. Placera trästaven i en svarv.
  3. Plocka fram en träsvarvarsats och plocka fram ett lämpligt verktyg
  4. Du ska nu börja gröpa ut innersidan av trästaven. Det är här som du ska placera ditt snus. Skapa en lämplig tjocklek på “innerväggarna” med hjälp av verktygen. När du har skapat ett lämpligt djup som liknar en snusdosas cirka 3cm kan du ta loss trästycket från svarven
  5. Nu är det dags att såga dosan i form. Fäst trästaven och såga av längden från botten av den svarvade ytan, cirka en centimeter ifrån där svarvningen slutade.
  6. Nu är basen för dosan kvar. Nu är det dags att skapa ett lock. Här finns det en mängd olika alternativ att välja mellan. Det enklast är att såga en cirka 1cm skiva från staven. Det sista att göra är nu att svarva ut en “kant” på utkanten av skivan så att den passar perfekt i dosan som du har gjort. För att göra detta, placera den sågade skivan ovanpå ditt lock. Du kommer nu att se va du ska ta bort träet så att det skapar ett perfekt sittande lock. Det är oftast lättare att ta hela den återstående trästaven och placera den i svarven än en gång. Svarva på trästavens kant så att den blir som ett lock. Pausa maskinen och placera dosan som du har gjort mot den. Sitter den perfekt? Om inte, gör mindre justeringar så att passformen blir perfekt. När du har gjort detta är det dags att såga av träskivan, cirka 1cm.
  7. Nu har du både lock och dosa. Avsluta med att slipa och runda kanter så att du är nöjd med finishen och resultaten. Du kan nu dekorera utsidan på dosan genom till exempel lödning, ristning, eller målning för att gör din dosa mer personlig!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!