Hur man gör Energieffektiva Uppgraderingar i en Lägenhet

Lägenhetsbor har inte lyxen att göra permanenta förändringar i sitt boende. Från målarfärger till fönsterbeklädnader, de flesta alternativ som kan förbättra energieffektiviteten måste antingen kontrolleras av en hyresvärd eller omedelbart ändras vid utflyttning.

Lyckligtvis finns det massor av enkla, lätta uppgraderingar som kan minska ditt koldioxidavtryck, energiräkning, och som inte behöver en större ombyggnad. Grönt boende är möjligt för alla!

Omfamna miljömedvetenhet och starta en grön strimma i din lägenhet genom att implementera några energieffektiva uppgraderingar som kan påverka både din livsstil och din ekonomiska resultat.

Välj LED-lampor

Lampor brinner ut, men du har möjlighet att välja vilka glödlampor du ska byta i. För att spara pengar i längden, byt ut traditionella glödlampor mot LED-lampor. LED-lampor avger inte bara mindre värme och energi, utan du kommer att upptäcka att de har en mycket längre livslängd. Faktum är att LED beräknas spara cirka 800kr per år på dina energibesparingar!

Byt luftfiltret

Har du ett VVS-system installerat? Vissa hyresgäster försöker använda luftkonditionering mer sällan för att spara pengar, men du vill dock se till att enheten fungerar så effektivt som möjligt när du använder den.

Ett smutsigt luftfilter cirkulerar luften mindre effektivt. Det rekommenderas att filter bör bytas månadsvis om du äger husdjur, röker i hemmet, har allergier, använder en öppen spis eller bor i ett område som drabbats av skogsbränder. Organisationen noterar att lägenheter eller hyreshus som ligger i närheten av byggandet också bör byta filter oftare.

Proffstips: Se till att alla luftkonditionerings- eller luftrenare är ENERGY STAR-märkta, för ökad effektivitet!

Justera termostaten

Att göra ett hem för varmt eller för svalt påverkar energianvändningen. Justera termostaten så att VVS-enheten inte behöver slå på lika ofta. Hyresgäster kan också ändra temperaturinställningarna på varmvattenvärmen för att minska energianvändningen och spara pengar. Smarta termostater är också ett användbart verktyg i lägenheter för att uppgradera din teknik och din effektivitet!

Använd Diskmaskinen sparsamt

Ibland är den mest frustrerande delen av lägenhetsboende att inte ha någon kontroll över vilka apparater som är installerade. Även om du kanske inte kan ersätta din diskmaskin med en mer effektiv, kan hur du använder den ha en inverkan. Diskmaskiner kostar cirka 5-10kr varje gång du använder den. Så kör inte diskmaskinen om den inte är helt full. Om du har några diskar som behöver rengöras nu, tvätta dem för hand istället.

Byt ut duschhuvudet

Kostnaden för en dusch baseras på både vatteneffekt och kostnaden som behövs för att värma vattnet. Att byta ut duschmunstycket mot ett mer effektivt är en snabb lösning och är vanligtvis inga problem för din hyresvärd. Ett annat alternativ för att spara pengar är att duscha kortare. Ju längre du njuter av de varma dropparna, desto mer pengar får du på din månatliga faktura. Sätt en tidsgräns för din dusch och dröja inte i sprayen. Sänk också värmen så att du inte pressar varmvattenberedarens effekt i onödan.

Tvätta kläder på kallt

ENERGY STAR rekommenderar att hyresgäster tvättar sin tvätt på kallt när det är möjligt. Att tvätta på varmt i onödan drar mer energi, kostar mer pengar och kan på kort sikt till och med krympa dina kläder. Såvida cykeln inte är avsedd för lakan eller underkläder som behöver det desinficerande elementet med varmt vatten, välj kallt.

Även om hyresgäster inte kan genomföra permanenta förändringar i sitt hem som ett sätt att sänka sina räkningar och spara energi, kan även små förändringar läggas till i det långa loppet. Nästan alla hyresgäster är skyldiga att betala sina egna el, och dessa kostnader kan enkelt kontrolleras genom att göra små justeringar och genomföra några livsstilsförändringar.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!