Hur man Identifierar olika Typer av Mögel i Hem

Den dåliga nyheten är att det finns tusentals typer av mögel som kan börja växa i ditt hem vilket utgör hälsorisker och orsakar skador. Den goda nyheten är att det finns specifika steg för att förhindra och eliminera mögeltillväxt. Det första steget är att identifiera mögeln, och här kommer vi att diskutera nio vanliga typer som förekommer i hem och byggnader.

Mögel växer var som helst med mycket fukt. Det förökar sig inomhus och utomhus i olika färger, former och storlekar, och ditt hems ålder gör dig inte mer mottaglig för att utveckla mögel.

Mögel kan komma in i ditt hem på många sätt, inklusive på kläder, husdjur och skor, såväl som genom ventiler, VVS-system och öppna fönster eller dörröppningar. Hemligheten med att undvika denna hälsorisk är att göra ditt hem oönskat för mögeltillväxt.

Mögelförebyggande

För att förhindra mögeltillväxt i ditt hem, eliminera fukt och läckor och kontrollera vattenproblem. Använd fläktar och luftrenare för att minska mögelsporer och överskott av fukt.

Fuktpunkter inkluderar följande.

  • Ångfyllda badrum
  • Läckande tak
  • Fuktiga källare
  • VVS läcker eller droppar
  • Frekvent kondens på ytor

Många typer av mögel avger en lukt. Om du känner en unken lukt, följ den till källan. Mögel kan växa i områden som du kanske inte misstänker.

Typer av mögel

Nu när du vet var du ska leta efter mögel, här är de vanligaste typerna av mögel du kan hitta i ditt hem.

1. Akremonium

Denna form kan vara en mängd olika färger, inklusive orange, vit, rosa eller grå. Även om det vanligtvis börjar som mindre, fuktigt mögel, utvecklas det till en pulverformig konsistens.

Akremonium växer ofta i fönstertätningsmedel, luftfuktare, kylslingor och avloppskärl. Denna sort av mögel är ett känt cancerframkallande ämne. Exponering kan leda till nedsatt hjärnfunktion och immunförsvar, benmärgs- och organsjukdomar.

2. Alternia

Alternia är en vanlig mögel som ofta uppstår i fuktiga utrymmen i badrummet eller utanför hemmet . Den förökar sig snabbt och kan ofta uppstå från vattenskador.

Denna mögel kan orsaka allergiska reaktioner och astmatiska symtom.

3. Aspergillus

Det finns över 185 arter av Aspergillus, som finns i många färger. Det är en vanlig hushållsmögel som vanligtvis är allergiframkallande, men som kan bli giftigare, beroende på miljö och art.

Exponering av Aspergillus kan leda till lunginfektion, luftvägsinflammation och astmaanfall. I sällsynta fall kan den producera aflatoxiner, som är giftiga cancerframkallande föreningar.

4. Aureobasidium

Aureobasidium är typiskt en kombination av rosa, svart och brunt, en allergiframkallande mögel som ofta förekommer på träytor, bakom tapeter och på målade väggar.

Denna mögeltyp kan ge hudutslag. Det kan också framkalla ögon-, hud- och nagelirritation och infektion. Bär alltid ordentligt säkerhetsskydd innan du interagerar med denna mögel, så att du inte utvecklar symtom.

5. Chaetomium

Chaetomium producerar ofta en unken lukt. Det växer vanligtvis på vattenskadade gipsskivor och kan verka ha en bomullsliknande struktur. När den mognar ändras denna svamp från ljus till mörk färg och kan vara mörkblå, brun eller grå.

Det kan vara farligt för personer med nedsatt immunförsvar och kan orsaka nagel- och hudinfektioner.

6. Cladosporium

Denna mögel kan växa i varma eller kalla förhållanden och är vanlig i mattor, tyger och stoppade möbel. Det kan också finnas inuti skåp eller trägolv.

Cladosporium kan orsaka andningsproblem och allergiska reaktioner.

7. Fusarium

Fusarium sprider sig snabbt i våta, kalla områden. Det förekommer ofta i byggnader med vattenskador och kan frodas i tyg, mattor och tapeter. Denna mögelart är klassificerad som både giftig och allergiframkallande, eftersom den kan orsaka allergiska reaktioner och infektioner. Långvarig exponering kan leda till dödliga hjärninfektioner under sällsynta tillstånd.

8. Stachybotrys

Stachybotrys, allmänt känd som svartmögel eller giftig mögel, är vanligtvis grönsvart till färgen och förekommer där det är konstant fukt. Den växer ofta på fiberskivor, gipsskivor och papper.

Denna art producerar mykotoxiner, som orsakar olika allvarliga hälsoproblem. Vissa experter har föreslagit att tidig exponering för svartmögel också kan leda till neurologiska problem hos barn.

9. Trichoderma

En typisk mögel som uppstår i våta områden, Trichoderma kan föröka sig snabbt. Den är typiskt vit med gröna fläckar och har en lurvig konsistens. Den växer ofta på mattor, trä och tyg, och i fuktiga områden med hög luftfuktighet.

Dessa svampar kan orsaka lunginfektioner som lunginflammation, såväl som astmatiska attacker och långvarig hosta.

Ta bort vanliga mögelsvampar

Med hjälp av beskrivningarna ovan, försök att identifiera formen som finns i ditt hem. Om du misstänker att det kan vara giftigt, kontakta en professionell. Du kan ta bort små mängder av icke-hotande mögel på egen hand, men stora mögelangrepp av vilken sort som helst kommer att kräva en expert för att utrota.

Kom ihåg att mögelsporer kan färdas genom luft och vatten, så använd alltid skyddsglasögon, gummihandskar och andningsmask vid rengöring. Om ett föremål har blivit mögligt, släng det. Det är inte möjligt att ta bort mögel från mat eller ruttna material.

När du har tagit bort mögeln, rengör området noggrant och se upp för återkommande tillväxt. Ta bort fuktkällan och om det inte är möjligt, rengör området regelbundet med blekmedel för att minska spridningen av svampar.

Mögel kan vara en vanlig del av livet, men det betyder inte att du måste leva med det i ditt hem.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!