Hur man Installerar en Köksfläkt under Köksskåpet

En köksfläkt under skåpet är en viktig anordning utformad för att hjälpa till att bli av med rök, lukt, fett, och matos i ditt kök och på så sätt hålla inomhusluften ren. Så, har du precis köpt en köksfläkt till ditt kök?

Nästa steg som du förmodligen undrar över är hur du installerar den under köksskåpet. Om så är fallet har du kommit rätt. Att installera en köksfläkt är enkelt; du behöver bara följa några enkla instruktioner. I den här artikeln ger vi dig tips om hur du installerar en köksfläkt i ditt kök.

Verktyg du behöver:

  • Skruvmejsel
  • Trådmuttrar
  • tejp
  • Beröringsfri kretsprovare
  • Borr

Innan vi börjar är det viktigt att notera att spiskåpor under skåp finns i två olika typer: kanalförsedda och kanalfria. Deras installationsprocess varierar med kanallösa köksfläktar som är ganska lätta att installera än kanalkåpor. Innan du installerar din fläkt under köket är det därför viktigt att känna till typen och följa installationsprocessen för den specifika enheten.

Steg för steg process om hur man installerar en spiskåpa under skåpet.

 

Steg 1: Stäng av strömmen

Det första du behöver göra innan du börjar installera din fläkt i köket är att stänga av strömmen från huvudströmbrytaren. Du måste ansluta din kanalfria köksfläkt med ström för att den ska fungera. För att skydda dig mot elektriska stötar är det avgörande att du stänger av strömmen från huvudströmbrytaren.

De följande två stegen gäller endast om du installerar en spiskåpa med kanal. Så om du har en kanalfri köksfläkt, gå till steg 4.

Steg 2: Avinstallera den gamla köksfläkten

Om du planerar att byta ut din gamla köksfläkt med en helt ny, måste du först avinstallera den gamla. Denna process är enkel. Allt du behöver göra är att koppla bort ledningarna och muttrarna och sedan ta bort den gamla köksfläkten från skåpet. Be någon som hjälper dig att hålla köksfläkten när du skruvar loss muttrarna.

Steg 3: Installera ett kanalsystem

Om du byter ut ett gammalt kanalsystem är denna process inte nödvändig eftersom du redan har kanalsystem på plats. Men om du installerar en köksfläkt där det inte fanns någon tidigare, måste du installera kanalsystem för din köksfläkt. Läs tillverkarens instruktioner för att hitta den exakta plats där du behöver skära ut. Använd en borr för att skära igenom skåpet och installera sedan kanalsystem så att det leder röken säkert ut ur vårt kök. Hur du skär hålet för att kanalsystemet ska passera beror på köksfläktens läge som du installerar. Det är därför det rekommenderas att du läser tillverkarens instruktioner.

Steg 4: Installera spiskåpan

När köksfläkten är på plats är nästa process att installera en kåpa under köksfläkten. Borra skruvarna eller monteringsfästena i väggen för att täcka greppet på plats. Se till att det borrade hålet matchar ventilen. Om de inte är i linje, se till att du justerar dem ordentligt innan du drar åt skruvarna

Steg 5: Anslut kablarna

När köksfläkten väl har installerats korrekt under skåpet, är nästa avgörande process att ansluta ledningarna enligt anvisningar från tillverkaren. Ljuset och fläkten har båda vita och svarta kablar som måste kopplas till ström för att köksfläkten ska fungera. Om du aldrig har åtagit dig en eluppgift tidigare eller om du inte är säker på vad du ska göra, rekommenderar vi att du ringer en legitimerad elektriker för att hjälpa dig. Att göra ett misstag vid det här laget kan vara katastrofalt. Fortsätt bara om du vet vad du gör.

Steg 6: Fäst filtren

När du har installerat strömkablarna korrekt är nästa process att fästa filtren på huven. Denna process är också enkel. Allt du behöver göra är att följa tillverkarens instruktioner enligt bruksanvisningen. Fäst även fettskydd på huven och skruva fast eventuella lossade skruvar.

Steg 7: Slå på strömmen

När allt är på plats slår du på strömmen och sätter sedan på huven för att se om lampan och fläkten fungerar korrekt. Om de inte är det så är det något fel på strömkabeln.

Försiktighetsåtgärder att vidta när du installerar köksfläkten under köksskåpen

  • Se till att skåpen kan hålla köksfläkten på plats ordentligt
  • Läs tillverkarens instruktioner innan du startar installationsprocessen
  • Se till att du har rätt installationsverktyg
  • Ha hjälp från någon som hjälper dig i installationsprocessen
  • Stäng av strömmen innan du startar installationen.

Slutsats

Om du planerar att installera under köksfläkten i ditt kök rekommenderar vi att du följer den enkla processen som anges ovan. Se också till att du läser tillverkarens instruktioner och följer dem till de senare när du installerar din köksfläkt.

Upp till 40% rabatt på hundratals maskiner, verktyg och tillbehör från Metabo. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till 22/5.
Upp till 40% rabatt på hundratals maskiner, verktyg och tillbehör från Metabo. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till 22/5.