Hur man isolerar en vind – Guide

En vind som inte är ordentligt isolerad kan göra att värme strömmar ut under vintern eller göra att bostaden värms upp under sommaren. Dålig vindsisolering kan öka energianvändningen genom att få luftkonditioneringen att arbeta övertid. Inte bara kommer husägare att ha svårt att upprätthålla inomhustemperaturen, utan de kan betala mer pengar varje månad för uppvärmning och kylning.

Så här isolerar du en vind för att förhindra att varm luft strömmar ut under vintern och för att säkerställa att bostaden inte värms upp under sommaren.

Möjlighet för vindsisolering

Det finns många typer av isolering för vinden. Husägare kan välja mellan glasfibervadd, cellulosa, lösfylld glasfiber, mineralull och sprayskum. Vart och ett av dessa material erbjuder fördelar…och möjliga fallgropar. När du installerar isolering, använd andningsskydd för att förhindra att materialet irriterar lungorna

Glasfibervadd är en av de enklaste isoleringstyperna för husägare att göra själva. Denna typ av isolering är känd för sin fluffiga kuddliknande konstruktion. Tyvärr, är detta material också det minst effektiva för jobbet. Även om glasfibervadd är ett bekvämt alternativ, kanske husägare som vill maximera energianvändningen och kostnaderna vill välja ett bättre material.

Cellulosaisolering är ett uppgraderat alternativ. Detta material kan också vara ett projekt du kan göra själv, men husägare kanske vill använda en fläkt för att effektivt installera det. Det här materialet kan vara lite mer komplicerat att installera själv, så husägare som är lite mindre erfarna kanske vill anlita ett proffs.

Lösfylld glasfiber är också ett alternativ om du vill göra det själv. Men den största nackdelen med detta material är att det kan vara mycket irriterande för huden och lungorna. Materialet är också en mindre effektiv isolator än cellulosa.

Mineralull är också ett alternativ. Den är dyrare än andra ulltyper och den är brandsäker. Detta material suger inte heller upp fukt som en svamp.

Det bästa valet för vindsisolering? Sprayat skum! Detta är det främsta materialet att använda för effektiv isolering. Men sprutat skum är också det dyraste materialet, och husägare bör använda ett proffs för att installera det. Sprayat skum rekommenderas inte för gör-det-själv.

Vad är ett R-värde?

Varför är sprayat skum bättre än något annat material? Svaret ligger i något som kallas “r-värdet.” Ett högre 'r-värde' indikerar bättre isoleringsprestanda. Varje material erbjuder ett annat “r-värde” som anger dess totala effektivitet. Medan varje material har ett associerat 'r-värde', anger varje region i landet ett annat 'r-värde' för effektiv isolering. Varmare regioner kräver lägre värden, medan kallare områden i landet kräver en mer effektiv form av isolering.

Specifika områden i hemmet kräver också olika 'r-värden' för effektiv isolering. 'r-värdet' som är förknippat med vindsisolering kan variera från minimivärden på 30 till 49 till maximala värden på 49 till 60 (intervallet varierar beroende på region). I södra Florida (region 1) är 'r-värdet'-rekommendationerna för vindsisolering 30 till 49. I norra Maine och Minnesota (region 7) varierar 'r-värdet' för vindsisolering från 49 till 60.

Varje isoleringsmaterial har sitt eget “r-värde” per tum. När ett material har ett högre 'r-värde' kommer husägare att behöva mindre av detta material för att effektivt isolera ett specifikt utrymme i hemmet. När du jämför varje material med dess “r-värde” är det tydligt att se hur valet av material kan påverka isoleringsprestandan. Dagens husägare ger en sammanfattning av 'r-värden' för varje isoleringsmaterial:

  Blåst glasfiber: 2,2 till 2,9

   Glasfiber Vadd: 2,9 till 3,8
 • Blåst cellulosa: 3,1 till 3,8
 • Mineralull: 2,2 till 3,3

  Sprayskum: 3,6 till 8,2

  De minst effektiva formerna av isolering – enligt “r-värde” – är blåst glasfiber och mineralull. För att säkerställa en lämplig nivå av isolering kommer husägare att behöva mer av detta material än de flesta andra val. När materialtyperna visas med deras “r-värde” är det tydligt att se varför sprayat skum är vinnaren. Tyvärr, även om detta material är det bästa valet, kommer det också att vara det dyraste…och det är inte gör-det-själv-vänligt.

   Kostnadsbesparingar för vindsisolering

   Varje husägare skulle sannolikt välja sprayat skum om budgeten tillät. Tyvärr är det inte alltid det är verkligheten. Precis som alla andra hemförbättringsprojekt kräver valet av rätt material för vindsisolering att husägare också tittar på sin budget. Även om blåst glasfiber inte är det mest effektiva valet, kan det vara det bästa materialet för kostnadsbesparingar för vindsisolering. Däremot kan husägare som kan göra DIY isoleringsprojektet välja dyrare material, eftersom pengar skulle sparas på arbetskostnader.

   Om bostaden är i behov av mer isolering för vinden—eller bättre isolering—tala med en hemförbättringsexpert för vägledning. Även medarbetare i megabutiker som Home Depot eller Lowes kanske kan ge råd och styra budgetmedvetna husägare till de bästa isoleringsalternativen för deras projekt.

   Oavsett vilket isoleringsmaterial som används bör husägare alltid se till att de har tillräckligt med material för att uppfylla “r-värde”-kraven i deras region. Otillräcklig isolering kan innebära energiavlopp och högre energiräkningar varje månad relaterade till kostnader för uppvärmning och kyla. Undrar du om dålig vindsisolering ökar de månatliga kostnaderna? Genomför en energibesiktning i hemmet med HomeSelfe och hitta alla energiavlopp i ditt hem!

  Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
  Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!