Hur man Kommer in i Byggindustrin som Kvinna

Byggbranschen söker ständigt efter nya medarbetare. Företag över hela landet kämpar för att hitta kvalificerade arbetare för att fylla sina led för att bekämpa bristen på byggnadsarbetare. Förändrade uppfattningar och ett växande behov av arbetskraft gör det lättare än någonsin att lära sig att komma in i byggindustrin som kvinna.

Tyvärr är byggindustrin fortfarande en ojämställd industri. Under 2018 representerade kvinnor endast 1,5 % av byggarbetsstyrkan. Den siffran steg till 9,9% under 2019, men branschen har fortfarande en lång väg kvar att gå. Om du är en kvinna som är intresserad av en karriär inom byggbranschen, vad kan du göra för att få in foten?

 1. Sök lärlingsplatser
 2. Gå på handelsskola
 3. Väx in i din roll
 4. Sök efter tjänster för att hjälpa
 5. Hitta en mentor
 6. Förstå nyanserna
 7. Utveckla dig

Varför behöver industrin kvinnor?

Det finns oändliga anledningar för kvinnor att gå med i byggbranschen. Mellan arbetskraftsbrist, ledarskapsmöjligheter, höga löner, nya innovationer och kompetensutveckling har kvinnor flera möjligheter och fördelar att ta hänsyn till när de tar en position.

Det är viktigt för kvinnor att veta hur de kan gynna branschen – och varför de själva blir mer framgångsrika. Här är en titt på varför byggandet behöver kvinnor.

1. Arbetskraftsbrist

Dagens yngsta babyboomer är i sena 50-årsåldern, vilket betyder att de troligen kommer att gå i pension inom de närmaste 10 åren. Otaliga äldre individer i den generationen har redan lämnat arbetskraften. Fenomenet har skapat en kunskapslucka, där jobb på hög nivå öppnar sig utan att någon kan fylla dem. Det är en underdrift att säga att byggandet har fått utstå återverkningar från masspensioneringar.

Denna arbetsbrist orsakas också av ointresse. Om du tittar på Millennials och Gen Zers i arbetsstyrkan, kommer du att märka att de inte riktigt har gjort karriärer inom enna industri. Det beror på att en fyraårig examen är normen, vilket lämnar tjänster inom bygg och liknande områden öppna utan några personer.

Lyckligtvis kan kvinnor lösa problemet med brist på arbetskraft. Denna demografi är inte helt frånvarande i byggbranschen – men 90 % av byggnadsarbetarna är män, så kvinnor har utrymme att kliva in när äldre individer lämnar arbetskraften.

Det är avgörande att öka rekryteringstekniker för unga kvinnor så att vi kan komplettera arbetare som lämnar fältet.

2. Ledarskapsmöjligheter

På grund av hur många tjänster som finns har kvinnor möjligheter att ta ledande positioner. Det finns få kvinnliga ledare i byggbranschen, så ytterligare kvinnor i sektorn kommer att innebära att de kan ta jobb som chefer, föreståndare och mer. Det är idealiskt för karriärtillväxt och utveckling.

I grund och botten är byggandet inte en återvändsgränd. Det erbjuder långsiktiga möjligheter för varje arbetare oavsett kön, särskilt för kvinnor, som bara innehar 29 % av ledande befattningar i den globala arbetsstyrkan.

Alla som vill klättra på stegen har en chans att lyckas, vilket inte alltid syns i vissa områden.

3. Höga löner

Det är uppenbart att män tenderar att tjäna högre inkomster än kvinnor under sin livstid. Denna löneskillnad sträcker sig över många branscher, inklusive traditionellt kvinnodominerade yrken som administration.

Det är anledning till oro av olika anledningar, särskilt när man tänker på att kvinnor ofta måste lägga pengar på högre utbildning bara för att hålla jämna steg med sina manliga motsvarigheter.

Lyckligtvis erbjuder konstruktion ett sätt för kvinnor att tjäna tillräckligt med pengar för att försörja sig utan några bekymmer. Under 2018 uppgick medianbyggnadslönerna till 100 000 mer än de nationella medianlönerna.

Eftersom yrken inte kräver så omfattande utbildning kan kvinnor till och med spara pengar när de väljer en karriär inom byggbranschen.

4. Nya innovationer

Det går inte att förneka att män och kvinnor tänker unikt. Det är faktiskt bevisat att män och kvinnor har olika kognitiva förmågor, så de tar med olika styrkor och svagheter till bordet. Det är viktigt för framgång i arbetskraften, eftersom du inte vill vara trångsynt eller begränsad i hur du arbetar. Allt handlar om mångfald i innovation och tanke.

Om vi ​​kan uppmuntra fler kvinnor att gå med i byggbranschen kommer vi att förbättra många processer. Dessa individer utmärker sig naturligtvis i kommunikation, vilket gör stor skillnad i hur väl ett byggprojekt blir. Det är också sant att kvinnor har bättre finmotorik och långtidsminne.

Därmed inte sagt att män inte heller har unika styrkor. Om du introducerar fler kvinnor i ett mansdominerat område som konstruktion kan du skapa väl avrundade team som kompenserar för varandras svagheter. Dessa parningar ger fler framsteg och prestationer.

5. Byggfärdigheter

Kom ihåg att byggandet inte alltid är en livslång karriär för alla. Men du kan fortfarande dra nytta av din tid på fältet, även när du bestämmer dig för att utöva en annan möjlighet längre fram. Alla som arbetar inom byggbranschen får värdefulla lärdomar som de kan tillämpa på sina liv och karriärer.

Här är en snabb titt på bara några av de förmågor som kvinnor kan utveckla genom byggjobb:

 • Tidsplanering
 • Kommunikation
 • Lagarbete
 • Matematik
 • Samarbete
 • Skiftighet
 • Teknik

Eftersom konstruktion kräver både mentala och fysiska styrkor, kommer du att ha oändliga möjligheter att bygga en portfölj av färdigheter som är tillämpliga på situationer i och utanför konstruktionen. Det här fältet ger oändliga sätt att växa i din karriär, oavsett om du bestämmer dig för att hålla fast vid din roll för alltid eller inte. Det här är praktiska förmågor som högskoleutbildningar inte alltid lär ut.

Sammantaget kan man se att byggbranschen som bransch skulle gynnas avsevärt av att ha fler kvinnor inom området. Samtidigt har kvinnor chansen att tjäna mer pengar än vad de skulle göra i flera andra roller, samtidigt som de bygger upp värdefull kompetens och utövar ledarpositioner. Det är en win-win för alla inblandade parter.

I hela byggbranschen har kvinnor tillgång till olika jobbmöjligheter. Det finns vanliga befattningar som elektriker, takläggare och snickare, men du kan också hitta mindre kända roller. Det är viktigt för kvinnor att veta att de sannolikt redan har nödvändiga förmågor för att lyckas i byggandet.

Om du inte är intresserad av ett arbetsintensivt jobb kan du titta på projektledning eller byggnad besiktning, som inte kräver så mycket byggnadsarbete. Det finns också mer specifika roller under breda kategorier.

Om du är intresserad av att snickra kan du bli specialiserad på till exempel inramning. Det finns också nya möjligheter, som installatörer av solpaneler, eftersom ren energi blir allt vanligare.

Fler möjligheter finns på arbetsplatsen. Om du vill vara med i åtgärden i en ledningskapacitet kan du utöva roller som kontraktshandledare, säkerhetsdirektör och inköpssamordnare. Annars kanske du vill bli pannmakare, glasmästare, ångmästare eller murare. Varje projekt kräver arbete från olika vinklar.

Tänk på att byggnadsarbeten inte bara är att sätta upp gipsskivor. Det kan verka som ett ganska okomplicerat område när man tittar på stereotyper i branschen, men kvinnor har oändliga chanser att använda sina styrkor. Var noga med att undersöka mindre kända karriärmöjligheter innan du rabatterar konstruktion som en möjlighet.

Sök lärlingsplatser

Lärlingsutbildningar är värdefulla verktyg för alla som vill komma in i byggbranschen, oavsett kön. För kvinnor kan det dock vara en fjäder i hatten att slutföra en lärlingsutbildning och förtjäna ditt behärskande som gör det lättare för dig att hitta arbete inom byggbranschen. Inom många områden kan du kanske hitta förlärlingsprogram som lär dig alla grunderna och hjälper dig att ta reda på vilket yrke som kan passa dig bäst.

I en idealisk värld skulle kvinnor inte behöva den här extra kanten för att säkra en lärlingsplats, men som vi nämnde är byggbranschen i hög grad en pojkklubb. Om du försöker bli en lärling måste du övertyga en befintlig – och vanligtvis manlig – handelsmästare att du är värd sin tid. Att ha lite extra erfarenhet kan ge dig det försprång du behöver.

Gå till Handelshögskolan

Ett annat alternativ som kan hjälpa dig att ta dig in i byggbranschen är att slutföra ett handelshögskolaprogram inom den specialitet du väljer. De är ofta tillgängliga runt om i landet och är villiga att öppna sina dörrar för alla som kan betala deras studieavgifter. Dessa skolor bryr sig inte om du är man eller kvinna och kanske till och med vill ta dig in i klassen som en symbolisk kvinna så att de kan bocka av sina mångfaldsrutor.

Du kanska kommer att ha trångsynta klasskamrater och instruktörer att brottas med, men ignorera dem och lär dig så mycket som möjligt. Var det bästa du kan vara och låt dem inte dra ner dig. Det kan ta lite tid, men du kan förtjäna deras respekt, vilket kan förvandla din handelsskola till ett värdefullt nätverksverktyg.

Gör din research

För kvinnor i progressiva organisationer och städer är det relativt enkelt att börja i byggindustrin – och det uppmuntras ofta. Men inte alla samhällen eller företag välkomnar kvinnor. Därför är det viktigt att göra din research och leta efter företag som har kvinnor i ledande positioner och aktivt söker att anställa kvinnor.

Att arbeta i en hälsosam miljö kommer att göra ditt liv och din karriär mycket roligare. Ännu viktigare, det kan förbättra dina chanser att växa till bättre betalda positioner. Om du intervjuar ett företag och upptäcker att de inte har många kvinnor i ledningen, tacka dem och gå vidare. Din tid och talang är för värdefull för att slösa bort.

Väx in i din roll

Du kanske inte har lyxen att vara kräsen. Om du är i desperat behov av en lönecheck för att betala tillbaka studielån eller helt enkelt täcka din hyra, kanske du måste arbeta för ett företag som inte så gärna välkomnar dig. I det här fallet måste du växa in i din roll som byggnadsarbetare.

Var inte rädd för att stå upp mot dina kollegor eller tala ut och erbjuda lösningar. Alla runt omkring dig kommer snabbt att inse att du är en innovativ ledare och någon de inte skulle ha något emot att arbeta under.

Sök efter tjänster för att hjälpa

Byggbranschens gamla pojkar kanske är tveksamma till att välkomna kvinnor till sina rankas, men det finns gott om tjänster som kan hjälpa dig att öppna dörrar. De kan erbjuda nätverk och kontakter, lärlingsprogram eller till och med ekonomiskt stöd om du väljer handelsskolans väg.

Många av dessa tjänster erbjuder också workshops så att du kan samla några av de färdigheter du kan behöva för att klara dig i branschen på egen hand. Kvinnor har det bättre inom byggbranschen än på många andra områden.

Hitta en mentor

Även om det inte finns lika många kvinnor i byggbranschen som där borde vara, de som har klättrat på karriärstegen har massor av visdom att dela med sig av — och många av dem gör det gärna.

Sök efter någon som är villig att vara dinmentor . Det är inte en officiell tjänst som du skulle ha som lärling, men om du inte har någon tur att säkra en lärlingsplats eller hitta en mästare att arbeta med, kan mentorskap lära dig de färdigheter du behöver för att lyckas.

Att hitta en kvinnlig mentor är inte alltid en lätt process. Du kan förvänta dig massor av mejl och telefonsamtal och lika många avslag. Bli inte avskräckt. Så småningom kommer du säkert att hitta någon som är villig att lära dig allt de har lärt sig på sin resa.

Förstå nyanserna

Alla de största affärsmogulerna vet att nätverk är nyckeln till framgång. Detsamma gäller de som arbetar inom byggbranschen. Ditt välstånd beror på dina kontakter med dem omkring dig, särskilt överordnade. Förstå gränsen mellan att vara för tjejig och för fräck, och försök att inte luta dig för långt åt ena hållet.

Äg vem du är, dra några skämt och förstå hur man gör det i en gruppmiljö. Om du kan göra det kommer alla att respektera dig.

Förgrena dig

De flesta föreställer sig byggnadsarbetare som killar på ställningar och stora stålbyggnader. Alla byggprojekt är dock inte likadana. Det finns faktiskt många olika sektorer inom branschen. Om du till exempel är intresserad av träbearbetning eller kakel, skulle göra en sådan till din karriär göra dig till byggnadsarbetare.

Om inte att bygga kontor och skyskrapor är din enda dröm, var inte vara rädd för att förgrena dig. Det kan finnas fler möjligheter för kvinnor i olika yrken, så det hjälper till att diversifiera dina intressen och hålla dina alternativ öppna. Sök jobb som snickare, elektriker, utrustningsansvarig, murare eller mekaniker. Håll sedan ögonen öppna för andra möjligheter även efter att du har blivit anställd.

Kvinnor på väg i konstruktion

Om du är en kvinna som är intresserad av att hitta arbete inom byggbranschen är det viktigaste att komma ihåg att aldrig ge upp. Det är fortfarande ett väldigt mansdominerat fält. Du kommer att möta människor som tvivlar på dina förmågor och trovärdighet under hela din karriär. Men om du är tålmodig och uthållig kan det vara ett otroligt lukrativt och givande område.

Ta initiativet och sätt in en fot inom dörren idag. Gå till ett lokalt byggföretag, lämna över ditt CV, presentera dig själv och skaka hand. Du skulle bli förvånad över hur kraftfullt ett personligt besök kan vara.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!