Hur man kommer in i Byggbranschen utan Erfarenhet

Byggbranschen sysselsätter en enorm mängd olika människor runtom i världen. Det ger en mängd olika karriärmöjligheter för alla som är villiga att börja arbetet. En karriär inom byggbranschen är ett utmärkt val, men tänk om du aldrig har arbetat inom området tidigare? Du kanske undrar hur du kommer in i byggandet utan erfarenhet.

Modernt jobbsökande kan göra dig trött och tro att du inte ens kan överväga en karriär inom byggbranschen utan många års arbetshistoria. Bli inte avskräckt. Det finns mer än ett fåtal sätt att få in foten inom dörren utan att någonsin ha gjort det tidigare. Så här kommer du in i byggandet utan erfarenhet.

Börja längst ner

Det här kan låta nedslående, särskilt om du försöker komma in i byggbranschen direkt efter gymnasiet eller college. Men inom byggbranschen kan du börja längst ner på stegen som arbetare och arbeta dig uppåt och bygga upp din karriär när du klättrar.

Det finns massor av nybörjarbyggnadsjobb som inte kräver någon erfarenhet. De kräver alla någon form av manuellt arbete, men oavsett om du arbetar med snickeri, målning eller landskapsarkitektur får du möjlighet att lära dig på jobbet.

Mycket av det kommer att bli jobbigt. Du kommer att hjälpa de mer erfarna proffsen, åtminstone tills du lär dig några färdigheter och bevisar dig själv. Det är dock ett användbart sätt att få in foten inom dörren.

Skapa möjligheter

Det finns många sätt att hitta nya möjligheter. Byggverksamheten skiljer sig från andra branscher där en snabb internetsökning gör dig uppmärksam på vad som finns tillgängligt. Istället måste du tänka utanför boxen. Försök att gå till byggarbetsplatser för att se om de behöver en arbetare.

Det lönar sig att utbilda dig själv, så överväg att vara frivillig med en organisation där du kan lära dig värdefullt färdigheter på jobbet. Lokala högskolor kan också erbjuda prisvärda byggkurser. Om du bestämmer dig för att gå en lektion kan du fråga dina professorer om de har några kontakter.

Det är ditt ansvar att skapa möjligheter för dig själv, så gör din research. Du kan gå till en planeringsavdelning och göra en lista över hus som planeras att renoveras eller byggas om.

Därifrån behöver du bara besöka sajterna och be om ett jobb. Det är också fördelaktigt att nå ut till alla byggarföreningar i ditt område och nätverka med dess medlemmar. Om du bestämmer dig för att använda någon av dessa taktiker, kommer du att ta det första steget mot att bygga dig en karriär inom byggbranschen. Kom ihåg att alla måste börja någonstans.

Välj en nybörjarposition

Utan några förkunskaper eller erfarenheter kommer endast att kvalificera sig för att arbeta i en mängd olika grundläggande befattningar på ingångsnivå. Mer specifikt kommer dessa jobb att falla under titeln arbetare, hjälpare eller arbetare – du kommer inte att börja i ett högkvalificerat yrke.

Du bör förvänta dig att lägga ner hårt arbete – dessa roller kanske inte är din idé om kul, men de är en utgångspunkt. Så utan vidare, här är fyra tjänster du kan börja idag.

1. Lärling

I denna position har du möjlighet att delta i en mängd olika projekt. Även om ditt engagemang sannolikt kommer att begränsas till att hämta verktyg och transportera skräp, har du fortfarande chansen att slutföra andra grundläggande konstruktionsuppgifter.

Som en allmän entreprenörs arbetare kommer du att arbeta med vilka udda jobb som helst de behöver, så att du kan få nya färdigheter som att hänga gipsskivor, blanda betong eller måla.

2. Golv- och kakelarbetare

Du får specialkunskaper i arbetet som golv- och kakelarbetare. Även om du fortfarande kommer att slutföra enkla uppgifter som rivning kommer du också att lära dig hur du lägger golv och kakel. Även om du lär dig grunderna kommer denna roll fortfarande att öka dina kunskaper avsevärt. Med den expertis du får i denna position kan du starta ditt eget företag.

3. Takarbetare

Vad du lär dig kommer att variera beroende på typ av projekt du arbetar med. Som takarbetare kan din erfarenhet av kommersiella projekt vara drastiskt annorlunda än bostadsfastigheter. Du kommer förmodligen att hantera borttagningsprocessen, men det kan ta ett tag innan de börjar lära dig grundläggande installationstekniker.

4. Landskapsarbetare

Om du älskar att vara utomhus skulle den här tjänsten passa bra. Du kommer att lära dig viktiga gräsklippningsfärdigheter och kan få massor av praktisk erfarenhet av trädgårdsplanering.

När du behärskar varje uppgift kommer du att lära dig mer och din lön kommer att öka. Så småningom kan du känna dig tillräckligt säker för att starta ditt eget trädgårdsföretag.

Bli en lärling

Om du vill lära dig ett specialiserat yrke blir det bästa alternativet att bli lärling. Begreppet lärlingsutbildning går tillbaka årtusenden. Enligt Hammurabis kod var babyloniska hantverkare lagligt skyldiga att lära ut sina färdigheter till nästa generation. Detta går tillbaka till 1700-talet f.Kr., och även om praxisen har förändrats är grunderna fortfarande desamma.

Du måste hitta en mästare inom ditt valda område som tar lärlingar. De tar dig under sina vingar och lär dig de färdigheter du behöver för att lyckas. En av de största fördelarna med lärlingsprogram är att du får en lön medan du lär dig. Du kommer också att samla in meriter längs vägen, så när du slutför din lärlingsutbildning och är redo att ta dig an världen på egen hand, kommer det att vara en bit av kakan att hitta ett jobb.

Eftersom du får lära dig en värdefull färdighet på jobbet, tjänar du bara en del av lönen som en expert skulle tjäna på att utföra samma uppgifter. Men att tjäna något är bättre än ingenting – speciellt när du tänker på kontakt- och nätverksmöjligheterna.

Gå till handelsskola

Ett annat alternativ för att komma in i byggbranschen utan erfarenhet kan vara lite utmanande, men det kan också vara otroligt givande. Gå tillbaka till skolan — handelsskola, alltså. Handelsskolor finns över hela landet och erbjuder två- och fyraåriga program inom alla möjliga specialiteter. Du kommer att slutföra utbildningen med alla certifieringar du behöver för att ge dig ut och börja din karriär.

Om du är intresserad av att gå på en handelsskola, kolla med lokala campus i ditt område för att se vad som finns tillgängligt. Handelsskolor erbjuder ett brett utbud av program som låter dig specialisera dig inom specifika byggområden. Dessa diplom och certifikat kan sträcka sig från el till VVS eller ingenjör. Genom att undersöka dessa områden kan du hitta ett ämne som intresserar dig innan du börjar din akademiska och professionella resa.

Populära handelsskoleprogram inkluderar:

   • Byggnadskonstruktionsteknik
   • VVS- och rörmontör
   • Elkonstruktion och -underhåll
   • Snickeri och murverk
   • Byggledning

Tänk på ekonomi

Du kanske måste undersöka ett par olika faciliteter innan du hittar något som passar dina behov och intressen. Medan du gör den här researchen, överväg att undersöka alternativen för bidrag eller ekonomiskt stöd. Försök undvika studielån om möjligt, men leta efter bidrag som du kan använda för att finansiera din nya utbildningsresa.

Den enda nackdelen med att välja handelsskola är att du kommer att ansvara för dina skolkostnader. Du behöver ett annat jobb under tiden för att försörja dig själv medan du slutför ditt program. Detta kan vara utmanande om du märker att du måste arbeta heltid. Om du har tid och råd och en lärlingsutbildning inte är tillgänglig för det område du är intresserad av, är handelsskola ett annat genomförbart alternativ.

Vissa handelsskoleprogram inkluderar en betald lärlingsutbildning. del för att lära ut praktisk träning utanför klassrummet. Även om den här delen av dina lektioner kan vara kort, kan de extra intäkterna hjälpa till att kompensera skolkostnaderna. Det är dock bäst att be om en programöversikt innan du börjar eftersom varje skolas struktur och kurser är olika.

Nu vet du hur du kommer in i byggandet utan erfarenhet

Att komma in i byggbranschen utan erfarenhet är inte svårt. Utmaningen ligger i att lägga ner det arbete som krävs för att förvandla din ingångsnivå eller lärlingsutbildning till en fullfjädrad karriär. Bli inte avskräckt om du spenderar dina första år med att hämta verktyg och köra vatten till besättningen. Se det som ditt första steg uppför stegen som gör att du kan bygga upp din karriär.

Byggbranschen är alltid efterfrågad, från nya hem till ombyggnadsprojekt till företagsskyltfönster. Du kanske måste börja på bottenvåningen, men med lite tålamod och uthållighet kan du enkelt göra det till en lukrativ och givande karriär.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!