Hur man kopplar in en Avloppsslang till Diskmaskinen på Rätt Sätt

Diskmaskiner är ett bra sätt att spara tid och ansträngning.

De kommer också med en mängd olika funktioner som gör dem ännu mer bekväma, från hur de rengör din disk till hur du kan kontrollera hur mycket vatten som går in i diskcykeln. Så, hur kopplar du till diskmaskinens avloppsslang?

Effektiviteten hos en diskmaskin beror också på hur väl den underhålls. Oavsett om du äger en diskmaskin med dubbla lådor eller en vanlig diskmaskin måste avloppsslangen vara korrekt ansluten. Detta gör att smutsigt vatten lätt kan rinna från din diskbänk in i diskmaskinen och ut ur dräneringsrören efter tvättcykeln. Det här inlägget fungerar som en guide för hur du ansluter din diskmaskins avloppsslang ordentligt så att du kan säkerställa att den fungerar effektivt.

Olika typer av avloppsslangar

Olika diskmaskiner kommer med olika typer av avloppsslangar. Vissa kommer med snäppbeslag eller glidfog. Men i de flesta fall kommer de bästa diskmaskinerna med avloppsslangar med gängade beslag i båda ändar. Dessa låter dig ansluta dem genom att skruva in dem i varje diskbänk eller apparats ände.

Båda ändarna måste vara vattentäta så att smutsigt vatten inte sipprar ut under tvättcykeln och vid tömning. Det bästa sättet att säkerställa att detta inte händer är att använda rätt verktyg och tekniker när du ansluter din avloppsslang. Med det sagt, hur kopplar man till en avloppsslang för diskmaskin?

Hur man ansluter en avloppsslang för diskmaskin – Det finns två sätt att göra detta: luftgapsmetoden och direktinfästning. Båda har sina för- och nackdelar. Se till att du förstår hur de fungerar innan du påbörjar processen.

Om du istället vill använda en luftgap behöver du bara en speciell adapter. Adaptern kommer att omvandla den gängade avloppsslangens anslutning till en standard luftspalt så att den kan passa din befintliga diskbänkskran.

Luftspaltmetoden är ett bättre alternativ till att använda en diskmaskinsarmbåge. Detta eftersom det låter dig separera smutsigt vatten från det rena. Detta förhindrar i sin tur korskontaminering under tvätt- eller sköljcykler.

Steg-för-steg-guide

 • Kontrollera om du redan har en luftspalt. Dessa är de små öppningarna på din diskbänksblandare som låter vatten rinna ut ur den och förhindrar att smutsigt vatten går tillbaka upp genom röret igen. Om du inte har en luftspalt måste du köpa en adapter. Det finns olika typer av dessa adaptrar, så se till att du får den rätta för din diskmaskins modell.
 • När du har rätt adapter, montera den i den gängade änden av avloppsslangen och dra åt den genom att vrida den medurs. Se till att luftspalten är vänd uppåt så att vatten kan rinna ner från din kran istället för att gå upp genom pipen igen.
 • Anslut andra änden av avloppsslangen till diskmaskinen genom att skruva in den i den gängade anslutningen. Dra åt den genom att vrida den medurs också.
 • Om du har en dubbel diskho behöver du två luftspalter, en för varje diskho.
 • Se till att det inte finns några läckor mellan några delar för att allt ska fungera perfekt.
 • Testa diskmaskinen genom att köra en cykel. Om allt är rätt inställt kommer det smutsiga vattnet att rinna från diskhon in i diskmaskinen och ut ur avloppsröret utan problem.

Bästa Avloppsrensaren – 6 Bäst i Test [Lista & Tips]

Direktbifogningsmetod

Om du vill ansluta din diskmaskins avloppsslang direkt till avloppsröret under din diskbänk måste du använda rätt typ av kopplingar som passar bra.

 • Mät hur mycket längd du har tillgänglig från diskmaskin till avloppsrör. Detta hjälper dig att avgöra hur mycket av en kontakt du behöver och vilken typ som passar bäst.
 • Klipp av slangen till önskad längd och passa sedan den på ena änden av slangen genom att krympa den eller trycka ihop den på plats. Se till att den sitter ordentligt på och att det inte finns några läckor.
 • Gör samma sak på den andra änden av slangen, se till att den sitter säkert också.
 • Om du har ett dubbelt handfat, se till att du har två kontakter, en för varje diskho.
 • Kontrollera eventuella läckor mellan alla delar och dra åt dem vid behov.
 • Testa diskmaskinen för att se hur vattnet rinner ut.

Försiktighetsåtgärder att iaktta när du kopplar på en avloppsslang för diskmaskin

 • Kom ihåg att detta är en elektrisk apparat så stäng av strömmen innan du börjar arbeta
 • Se även till att diskmaskinen inte är igång när du fäster eller kopplar bort delar av dess avloppsslang. Detta kommer att hjälpa till att förhindra skållningsolyckor om vatten kommer i kontakt med elektriska komponenter och gör att de inte fungerar under användning.
 • Försök aldrig göra själv-reparationer om du är osäker på hur diskmaskinen fungerar eller hur man ansluter dess avloppsslang ordentligt.
 • Se till att diskmaskinen är ordentligt jordad för att undvika elektriska stötar när den används.
 • Om du använder en luftspalt, se till att adaptern sitter ordentligt in i kranen så att inget vatten kan rinna ut. Om inte kan smutsigt vatten rinna tillbaka upp genom röret och in i din rena disk.
 • Använd inte överdriven kraft när du drar åt några delar för att undvika skada dem eller göra läckor.

Med den här guiden bör du inte längre ha några frågor om hur du ansluter en avloppsslang för diskmaskin. Se bara till att allt passar ihop och att det inte finns några läckor innan du kör några cykler. Och om du fortfarande inte är säker på dina förmågor är det alltid bäst att kalla in en expert som gör jobbet åt dig.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!