Hur man Lagar Ett Hål i en Dörr

Återställ den ihåliga dörren till ett helt nytt skick med dessa enkla steg.

Ihåliga kärndörrar – bestående av en lätt träram täckt med kompositfanér – är överkomliga (cirka 500 kr per dörr, jämfört med 2000 till 4000 för massivt lövträ) och kan målas, så att du enkelt kan matcha färgen på dörren till din dekor. Medan dessa innerdörrar tål normalt slitage, kan en olycklig olycka (som kan hända när man flyttar tunga möbler mellan rum) eller en inskruvad krok resultera i ett taggigt hål.

Verktyg & Material

VerktygsknivMålarduk
Lågt expanderande aerosolskumisoleringPlastkittkniv
Plastic Padding FinspackelSpackel
Sandpapper50mm pensel
Touch-up-färg

Den goda nyheten är att stegen för hur man fixar ett hål i en dörr är korta och enkla – du kan göra en sömlös reparation med några billiga verktyg och material, inga speciella färdigheter krävs. Läs vidare för detaljerna om en snabb fix!

Steg 1: Skydda golvet från limisolering, spackel och färg.

Skjut en droppduk under dörren för att skydda golvet medan du arbetar. Lämna dörren på gångjärnen – du behöver inte ta bort den för att göra det.

Steg 2: Förbättra hålets kanter.

Skär bort trasiga kanter runt hålet med en skarp verktygskniv (den typen med infällbara snäppblad). Håll kniven i en liten vinkel för att skapa ett avfasat snitt och använd en mild sågrörelse för att ta bort splittrade kanter och grovhet.

Steg 3: Fyll papper inuti dörren som omger hålets omkrets.

Knögla upp en liten bit av tidnings- eller pappershanddukar och skjut in tussen i det ihåliga området på dörren som omger hålet. Det skrynkliga papperet fungerar som en lätt block för att innehålla skummet du ska använda i nästa steg, så se till att sätta in det hela vägen runt hålets omkrets.

Steg: 4 Fyll hålet med isolering.

Spraya isolering av aerosolskum med låg expansion i hålet med det sugrör som medföljde burken. (Obs! Undvik att använda skum med hög expansion, vilket kan orsaka för stort tryck och få dörren att böja sig utåt.) Börja på baksidan av hålet och spray långsamt. Skummet kommer ut som en vätska men expanderar snabbt till ett fluffigt skum för att fylla hålet. Låt stå i 10 till 15 minuter tills den inte längre är klibbig vid beröringen men ändå känns mjuk och gummiliknande.

Steg 5: Trima isoleringen.

Det är troligt att något skum har expanderat utanför hålet. När den har torkat helt, skär bort överskottet med en verktygskniv. Förläng bladet tills fyra till sex snäppavsnitt är synliga och håll det jämnt mot dörrens yta för att trimma skummet.

Steg 6: Lägg till auto-body-fyllmedel.

Täck det skumfyllda hålet med lättviktigt karossfyllmedel som är kompatibelt med glasfiber, den isolering du redan har sprayat i hålet. (Kontrollera förpackningsinformationen för specifika användningsinstruktioner. Vissa typer finns i två separata behållare och kräver blandning, medan andra är färdiga att använda.) Sopa upp en liten mängd autokroppsfyllmedel med en plastkittkniv och släta över hålet. Torka bort överflöd med spackeln. Låt fyllmedlet torka helt.

Steg 7: Slät, smidig, slät.

Sandpappra med 120-sandpapper för att ta bort torkat auto-fyllmedel och skapa en sömlös yta. Använd sedan en spackel för att applicera ett mycket tunt lager lättviktsfärg över fyllmedlet. Sandpappra en gång till när det är torrt. Dra fingrarna över ytan så att den känns väldigt slät.

Steg 8: Rör upp med matchande färg.

Borsta beröringsfärg över det reparerade hålet för att dölja eventuella sista tecken på en reparation. För bästa resultat, applicera två till fyra mycket lätta lager, låt var och en torka helt innan du applicerar nästa.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!