Hur man Målar Exteriört Murbruk och Murverk

Är du trött på din utraderade, trista tegelstens- murbruks, och murverks exteriör? Kanske har du sett några av husrenoveringsprogrammen på tv och tror att du skulle vilja prova en total förvandling genom att lära dig att måla exteriört murverk.

Målning av tegel kan öka hemmets attraktionskraft och bostadens värde. Enligt undersökning av över 900 fastighetsmäklare kostar målning av ditt hems exteriör cirka 30000kr men ger dig 51 % avkastning på investeringen eller en ökning på 42000kr.

Om du planerar att sälja igen snart och din exteriör är ful kan färg hjälpa till att flytta ett hus och dra till sig mer uppmärksamhet från köpare.

Om din exteriör lämnar mycket övrigt att önska eller ser extremt utdaterad ut, att lära sig att måla exteriört murverk kan skapa intresse och modernisera ditt hems estetik. Du bör följa några specifika steg för att undvika att färgen flagnar och ge det färdiga resultatet en professionell kant.

Steg 1: Rengör tegelstenen

Ditt första steg är att förbereda hemmet för färg. Lägg tid på att slipa grova tegelstenar med ett 80-korns sandpapper. Detta kommer att ta tid, men vissa av dina tegelstenar kan redan vara så släta att du kan hoppa över dem.

Det enklaste sättet att hitta grova fläckar är genom att köra händerna över ytan. Ta ett litet avsnitt i taget. När du är klar med slipningen, trycktvätta utsidan av ditt hem för att bli av med smuts och skräp. Du kanske också vill använda ett rengöringsmedel för att bli av med mögel eller smuts.

Du kanske upptäcker att högtryckstvätten lyser upp din tegelstensfasad och du vill inte längre måla. Men om du fortfarande planerar att gå vidare kommer du att ha lite extra förberedande arbete.

Steg 2: Applicera Primer/grundfärg

Låt teglet torka i minst 24 timmar. Tegeltorktiden beror på produkter som används, klimat och till och med typen av tegel. När du har gett utsidan tillräckligt med tid att torka är det dags att applicera primer.

Primer ger dig ett mer enhetligt utseende på din färdiga produkt och hjälper till att täcka eventuella ytterligare brister. De flesta rekommenderar att man använder en mineralbaserad färg eller ett silikat. Se till att färgen andas så att fukt inte fastnar bakom den eftersom tegelstenen är porös. Det finns till och med ett fåtal märken som är gjorda speciellt för målning av murverk.

Steg 3: Välj en färg

När din primer torkat är det dags att gå över till att lägga till färg till ditt yttre. Experter föreslår ofta en elastodynamisk färg för tegel. Det rör sig när tegelstenen drar ihop sig och expanderar och förhindrar problem som vissa andra färger skapar.

Tänk på vilken färg du vill ha på lång sikt. Det är förmodligen bäst att hålla sig till neutrala färger för huvuddelen av ditt hem. Du kan alltid lägga till accentfärger runt trimningen. Akryllatex är en annan färg som många husägare använder eftersom den låter fukt avdunsta.

Steg 4: Investera i en spruta

Du kan säkert rolla eller handmåla ett hus, men du kan spara massor av tid och problem genom att investera i en spruta av hög kvalitet. Appliceringen går mer jämnt och du sparar tid och energi.

Börja på en oansenlig plats när du lär dig hur sprutan fungerar och fullända din metod. När du kommer till märkbara områden bör du vara proffsig på att applicera färgen.

Steg 5: Behåll utseendet

Tänk på att när du målar teglet har du löpande underhåll. Med tiden kommer sektioner att blekna eller billiga och du kan behöva bättra på fläckar eller måla om hela hemmet igen.

Ett annat alternativ som vissa människor väljer är att färga sitt befintliga tegel. Lägg bara till färgen på teglet och var noga med att inte fläcka murbruket. Det kan ta fram olika nyanser i ytan och göra din befintliga look mörkare eller ljusare utan lika mycket arbete som att måla.

Ska du måla din tegelsten?

Om man ska måla ett tegelhus eller inte är ett personligt val. Det finns många anledningar till att du skulle vilja ändra utseendet på exteriören och lägga till trottoarmål. Det finns dock lika många anledningar till att du kanske vill undvika att ta en exteriör med lågt underhåll och skapa kontinuerlig vård. Vad du än väljer, ta dig tid att undersöka dina alternativ, gör ditt förberedande arbete och luta dig tillbaka och njut av de slutliga resultaten.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!