Hur man målar Marmoreffekt på Väggar som ett proffs

Om du har längtat efter att ha en marmorvägg i någon del av ditt hem eller kontor, är du i rätt plats. Du har inget att oroa dig för även om du inte verkar veta hur du ska gå tillväga som gör-det-själv-handlare.

Även om många människor tycker att processen att måla har en marmoreffekt på väggarna är ganska jobbiga, det kommer att vara en piece of cake när du väl får kläm på det — och resultatet är alltid värt besväret.

Den goda nyheten är att du inte behöver kämpa med installera marmorväggar eftersom det nu finns enklare sätt att skapa en marmoreffekt som proffsen. Det är hemligheten vi kommer att avslöja i den här artikeln när du läser vidare.

Marmorväggar får ett rum att slå upp. De ger det en helt ny känsla och skapar en slags atmosfär som gör dina besökare bekväma och roade på samma gång.

Du kanske har blivit informerad om att proceduren för att skapa marmor effekt på väggar tar dagar, veckor eller månader att slutföra. Låt dig inte avskräckas av detta. Det är allt för att du ska få ett givande resultat i slutändan.

Bortsett från det roliga du kommer att få genom hela processen, är det en budgetvänlig procedur som kommer att spara pengar. Allt du behöver är färg och lite tillbehör.

I artikeln kommer vi att utsätta dig för vad marmorväggar handlar om och hur du enkelt kan skapa en marmoreffekt på dina väggar som en pro.

Vad är en marmorvägg ?

En marmorvägg är i huvudsak en vägg gjord av marmor. I en lekmans term kan det kallas en kaklad blank vägg. Men om du inte har en kaklad vägg kan du skapa en marmorliknande vägg med hjälp av färg och lite verktyg.

När du behärskar ordentligt denna typ av målning är chansen stor att du alltid kan ge vilken yta som helst en marmoreffekt, inklusive dina möbler. Dina trähyllor och det platta mittbordet mitt i ditt vardagsrum kan också få en marmoreffekt om du så önskar.

Så, om du vill veta hur man skapar en marmor effekt som en expert, låt oss komma igång.

Hur man börjar

Som nybörjare måste du börja med den grundläggande effekten ; detta är känt som den “bleka marmoreringseffekten”. Det är ett bra ställe att börja. Chansen är stor att om du kan behärska den här tekniken är du praktiskt taget på väg att måla som ett proffs.

Material behövs

Äggskalsfärg

Denna färg rekommenderas i huvudsak om du vill att måla väggar. Men i ett fall där du vill måla metall eller bakgrund, bör du använda underlagsmaterial för metall och trä för bakgrund.

  • Oljefärg

 

Det här är vad som används för att skapa de ränder du ser på marmorväggar. Du måste ha färgen i olika nyanser av grått. Du behöver också oljefärg som kommer i bärnstensfärg. Detta kommer, i slutet av dagen, bokstavligen lägga en gnista till din vägg.

Borstar

Många penslar i olika storlekar behövs för din målning. Borstar som mjuka sminkborstar, vanliga målarpenslar och den typ av mjuka platta penslar som oftast används av konstnärer kommer att göra ditt arbete enklare och ge dig det bästa resultatet.

Rena trasor eller kläder

Dessa är lika mycket viktigt för din målning. Du måste dock se till att trasor eller kläder är fria från element som ludd eller vanligt skräp. Ha också några svampar vid din sida. Du får inte använda dem men förvara dem nära ifall du måste.

Målartejp

Den normala tejpen duger, men det rekommenderas att du skaffar den typ av tejp som oftast används av målare.

Plastbadkar

 

Du kommer att behöva detta för att blanda din färg.

Andra föremål som du kan behöva har ofta att göra med din nivå av kreativitet och hur skicklig du är med hanteringsmaterial för att ge ett imponerande resultat. Sådana material kan inkludera fjädrar, fler penslar, ullkuddar och glasyr för att ytterligare förstärka marmoreffekten.

När allt ditt material är klart kan du förbereda dig för att komma igång. Kom dock ihåg att täcka händerna med handskar för att skydda dig från att färga dem med färg.

Måla marmoreffekt på väggar som ett proffs: en steg-för-steg-guide


Steg 1: Förbered rummet och väggen

Förutom att rensa möblerna i rummet måste du förbereda väggar med målartejp. Lägg ner trasorna och applicera tejpen i slutet av väggarna. Detta för att se till att du inte målar över tejpen. Det gör målningen mer definierad och marginaliserad, vilket i det här fallet är bra.

Blanda färgerna om du inte redan har gjort det. Om färgerna är tjocka, applicera lite vatten för att lossa efter dina önskemål. En kopp vatten per gallon är bara bra.

Innan du börjar måla, se till att din vägg är ren och fri från grejer som splitter eller träpartiklar och eventuella färgrester som hade fastnat där tidigare.

Det här verkar vara mycket jobb. Men om det görs ordentligt och noggrant, kommer marmoreffekten av din vägg att förstärkas ytterligare. Det är enkel logik. Ju mer noggrann du arbetar med din vägg, desto bättre resultat eller resultat.

Om du har tid kan du lika gärna experimentera med vad du tänker måla på kartongpapper innan du börjar. Detta ger dig en inblick i hur din marmoreffekt kommer att bli.

Bästa Väggslipen [Långhalsslip]– 6 Bäst i Test [Lista & Tips]

Steg 2: Underolling

Det är här äggskalsfärgen kommer in. Däremot måste man vara försiktig med den. Underrocken avgör hela ditt arbete. Så se till att äggskalsfärgen appliceras på lämpligt sätt i rätt och rimlig färg.

Återigen, du måste vara försiktig när du gör detta. Om du tycker att det är nödvändigt, applicera ytterligare en omgång äggskalsfärg efter att ha applicerat den första. Du kan också applicera lite bärnstensfärgad oljefärg för att ge den en tonad effekt.

Du kan sedan använda svampen, om det behövs, för att skapa några djupa ytor på väggen. Detta ger det en slags overklig känsla.

3: Borste

Nu är det dags att måla. Även om målning av en marmorvägg beror på din kreativitet, måste du följa några riktlinjer. Till exempel måste dina penseldrag vara diagonala när du målar.

Om du ska ha en mörk marmoreffekt, måla ådrorna vita och gröna. Annars, håll dig till att applicera mörkgrått och lite Sierra.

4: Var kreativ

Nu är det här en chans att göra något eget. När du målar med fjädern, vänd den, skaka den och vicka på den för att korrekt efterlikna utseendet av naturlig ådring som ofta visas på marmorväggar.

Steg 5: Avsluta

Efter målning kanske du vill göra några ådror på väggen mer uppenbara. För att göra detta bör du ordentligt och noggrant applicera mer mörka färger. Detta kommer att stärka några av venerna långt.

Se också till att du ger utseendet ett slag av uppmjukad atmosfär. Det betyder att du bör använda en fjäder eller en mycket mjuk borste för att borsta över ytan. Detta kommer att förstärka väggen ytterligare och få fram marmoreffekten bättre.

När färgen är torr kan du sedan börja ta bort målarens tejp. Som nämnts tidigare är tejpen bara för att se till att du inte målar över vissa områden som du inte vill måla.

Det är också viktigt att förstärka linjerna och se till att vissa är mer synliga än andra. Detta är viktigt för att visa en mycket bra marmoreffekt.

Slutligen, applicera en glasyr för att göra effekten mer realistisk. För att ge ett utseende som får väggen att se ut som att vissa ytor är reflektioner, glasera över några fläckar.

Placera lack på väggen under efterbehandlingen. Du kan applicera glanslack först och sedan applicera satinlack. De lägger båda till mer djup och glans till väggen och ger den den där fantastiska marmoreffekten som du har velat ha hela tiden.

Detta kommer att göra mycket för att få din vägg att se ut som den. var gjord av verklig marmor. Och när dina vänner kommer över kan du alltid vara stolt över att säga detta till dem – “Jag målade det”.

Att måla en marmoreffekt på en vägg är väldigt enkelt och roligt. Du behöver inte bryta en bank för att uppnå det; du kan arbeta med din budget för att skapa ett mästerverk på din vägg.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!