Hur Man Målar Texturerade Väggar

Att måla är ett av de mest grundläggande hemmaarbeten som kan göras på en rad olika saker för att ge både möbler och ditt hem ett helt nytt utseende. Olika målningsarbeten kräver olika tillvägagångssätt för bästa resultat. Men hur ska du gå tillväga för att måla texturerade väggar?

I denna artikel går vi igenom hur du målar texturerade väggar, alltså väggar med en yta som inte är helt slät steg-för-steg.

Att försöka att måla en texturerad vägg vara en svår uppgift. Traditionella penslar tenderar att hoppa över toppar, dalar och fördjupningar och lämnar fula omålade fläckar som kräver flera omgångar av målning för att bli helt täckta. Men om du förbereder dig för ett målarjobb, följ med den här guiden om hur du målar en texturerad vägg. Dess noggranna teknik med antingen en roller eller en väggborste – en färgapplikator som är bredare och tjockare än en vanlig pensel, med flexibla borst som har mer färg – gör att du kan måla över alla texturerade väggar med fantastiska resultat och minimal ansträngning.

Steg 1

Välj en grundfärg som är utformad för strukturerade ytor. Välj antingen en vit eller en tonad grundfärg nära färgen som du ska måla. Antingen latex eller oljebaserad fungerar här, men kom ihåg: Oljebaserad färg är mer mångsidig eftersom du kan fylla på den med antingen latex- eller oljebaserad färg, medan oljebaserad färg inte kommer att fästa lika bra vid latexgrunder.

Steg 2

Välj antingen en latex- eller oljebaserad färg med en underhållsfinish som är tillräckligt reflekterande för att framhäva detaljerna i väggstrukturen – en satin- eller halvblank glans snarare än en platt matt yta.

Steg 3

Flytta möbler till mitten av rummet och täck med presenning för att skydda dem när du börjar måla strukturerade väggar. Lägg ytterligare droppdukar på golvet under de strukturerade väggarna. Ta bort speglar, konstverk och fönsterbehandlingar. Använd målartejp för att täcka golvskivor, takbeklädnader och andra områden där du inte vill måla.

Stäng av strömbrytare eller armaturer, stäng av strömbrytaren till rummet och koppla sedan bort skyddet för eluttaget och ljusbrytaren. Använd maskeringstejp för att maskera allt som inte kan tas bort men inte bör målas.

Medan du har tagit bort de flesta av dina ljuskällor, ställ in och sätt på en arbetsbelysning i rummet som vetter mot målningsytan. På så sätt kan du tydligare kan se strukturen på väggmålningen.

Steg 4

Fyll eventuella hål eller skador på ytan med spackel och en spackelspade. Låt spacklet härda enligt instruktionerna.

Steg 5

Dammsug hela den strukturerade väggen för att eliminera damm på och mellan spåren med en borste på munstycket.

Steg 6

I en hink, späd flytande diskmedel i varmt vatten. Torka sedan väggen med en ren trasa mättad med tvållösningen för att få bort grus och smuts. Gör ett andra pass med en fuktig trasa och låt torka helt.

Steg 7

Sätt på dig handskar och andningsskydd, fyll i en färgbricka med grundfärg och fyll på en pensel eller roller. När du målar texturerade väggar – eller andra väggar, riktigt applicera ett lager grundfärg på väggen i “W” -formade streck för maximal täckning, börja med det övre vänstra hörnet och flytta neråt. Låt härda enligt instruktionerna på förpackningen.

Om missfärgning eller andra kosmetiska brister på väggen kvarstår efter att den första grundfärgshärdningen följs, följ sedan med ett andra lager och låt torka helt.

Steg 8

Fyll en ny färgbricka med färg, doppa en vinklad borste på brickan och använd den för att ”skära in”, måla kanterna på väggen för att skydda angränsande ytor som tak från felaktiga färgslag.

Steg 9

Måla texturerade väggar med samma teknik som du gjorde för att grundmåla dem: Gör ett pass över väggen i ” W-formade streck, som arbetar uppifrån och ner tills hela väggen är täckt. Om du upptäcker att färgen inte når fördjupningarna i en viss region när du använder en roller, gå över den med en vägg/väggborste.

När du är klar, undersök väggen för att se om det saknas områden och rör vid behov upp med antingen en flisborste eller ett mindre rullskydd.

Steg 10

Om du vill ha en djupare nyans upprepar du steg 8 och 9 och målar de strukturerade väggarna med ett andra lager. Låt det sedan torka helt innan du ansluter lamporna igen och på annat sätt återställer rummet.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!