Hur man Odlar ett Avokadoträd

Avokado är en läcker källa till hälsosamma fetter. Tyvärr kan de också vara dyra, vilket uppmuntrar många att lära sig att odla ett avokadoträd på egen hand.

Vad behöver du veta för att odla ditt eget avokadoträd? Var växer de bäst och kan du odla ett träd från gropen i din mataffärs avokado?

Var växer avokadoträd bäst?

Innan du överväger att plantera ett avokadoträd på din bakgård, är en bra idé att ta reda på om de ens kommer att trivas i din växtzon. Avokado är tropiska träd, och områden där temperaturen sjunker dramatiskt på vintern är inte ett bra ställe att börja.

Du behöver dock inte bo i djungeln för att odla avokado. Områden som upplever milda vintrar eller inte får kallt väder alls kan fungera för att odla avokado. Även i Sverige i växthus under sommaren.

Kan du odla avokado från livsmedelsbutiker?

Det finns alla möjliga typer av videor som cirkulerar på internet som hävdar att du kan odla ditt eget avokadoträd genom att blötlägga en kärna från en avokado som köpts i butik tills den gror. Är detta ett gångbart alternativ för att odla din egen avokado eller bör du bege dig till plantskolan eller din lokala foder- och fröbutik?

Tekniskt sett, ja, du kan odla ett avokadoträd från kärnan av avokado som du köpte i mataffären, men det är inte alltid det bästa alternativet . Dels kan det ta upp till 20 år för ett fröodlat avokadoträd att bära frukt. Det kanske inte ens smakar som avokadon du är van vid att köpa i mataffären, eftersom gårdsodlade frukter ympas för att skapa en specifik ras och det finns ingen garanti för att du får samma resultat från ett frö.

Detta är inte för att avskräcka dig från att odla ditt eget träd, eller ens från att använda kärnan från din mataffärs avokado. Se bara till att du vet vad du ger dig in på innan du börjar plantera.

Hur man odlar ett avokadoträd

Vad krävs för att odla ett avokadoträd i din trädgård? Det beror på om du ska odla en från frö eller inte eller om du ska bege dig till plantskolan för att köpa ett träd. Om du ska göra det sistnämnda, hoppa över det här första avsnittet.

Odla ett avokadoträd från frö

Börja med att samla en kärna från en avokado. Häng upp den halvt nedsänkt i ett glas vatten och håll vattennivån tills den börjar gro och bilda rötter. Detta tar vanligtvis mellan två och sex veckor. Du vill låta plantan nå cirka sex tum hög och sedan skära den till tre tum för att uppmuntra rottillväxt. Låt stjälken växa tillbaka upp till sex tum och plantera sedan din planta i en 10-tums kruka.

Avocadoträd behöver full sol, massor av vatten och bra dränering för att trivas. Om du planterar dem utomhus, se till att du är i ett område som inte får någon frost på vintern. Temperaturer under 7 grader kan döda ett avokadoträd.

Om du planterar det utomhus, se till att du har gott om plats. Avokadoträd i krukväxter växer inte så stora, men i marken kan de bli upp till 12 meter höga. Håll en närmare titt på din markkemi. Avokadoträd behöver i första hand kväve och zink. Citrusträdgödsel är ofta ett bra val, eller så kan du göra din egen kväverik kompost för att hålla ditt träd näring.

Var tålmodig och njut av frukterna av ditt arbete

Att odla ett avokadoträd kräver tålamod, men när det väl börjar bära frukt kommer du att tacka ditt förflutna för att du har förutseendet att plantera ett av dessa läckra träd. Ge inte upp och ta väl hand om det, så har du snart mer avokado än du vet vad du ska göra med!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!