Hur man Planerar Placeringen av Elektriska Artiklar i ditt Kök

Ett kök är överlägset det mest trafikerade och mest använda rummet i huset. En stor del av det är antalet elektriska apparater som används i köket.

Om du på något sätt kan jämföra de månatliga elräkningarna som genereras på grund av aktiviteter i köket med vilket annat rum som helst i hushållet skulle du bli förvånad över den stora skillnaden.

Utöver det krävs mycket ansträngning för att placera dessa apparater korrekt. Många husägare kämpar med just detta problem och gör oåterkalleliga fel som kostar en förmögenhet att åtgärda. Syftet med den här artikeln är att ge dig en omfattande guide om hur du planerar dina elartiklar i ditt kök. Vart och ett av följande avsnitt beskriver några av de viktigaste aspekterna som du skulle behöva hålla ett öga på.

Uttag

I de flesta kök finns det två typer av uttag: uttag ovanför bänkskivorna och de som är placerade under. Uttagen ovanför dessa bänkskivor används för små enheter som brödrost, vattenkokare och mikrovågsugn. Beroende på kökets form, design och struktur är dessa uttag monterade och placerade på rätt ställen.

De uttag som är placerade under eller inuti ett skåp används för statiska eller fasta apparater. Tvättmaskiner, frysar, diskmaskiner, torktumlare, ugnar och integrerade mikrovågsugnar är typiska exempel på enheter som skulle anslutas till dessa uttag. Uuttagen för dessa apparater skulle behöva placeras i ett lättillgängligt skåp. Detta hjälper till att hålla de elektriska portarna och anslutningarna på en säker, isolerad plats för att förhindra att de skadas på grund av den totala fuktigheten i köket.

Det rekommenderas att du känner till antalet uttag som du kan koppla på samma krets. Detta är avgörande eftersom du inte vill bryta mot några säkerhetsföreskrifter eller initiera någon hälsorisk.

Ljus

Belysningen inuti ditt kök avgör dess övergripande elegans. En ljus miljö gör inte bara att interiören ser stilig och elegant ut utan ökar också bekvämligheten och lättheten att arbeta där. Även om du inte utför ett enda reparationsarbete kommer ökandet av ljusstyrkan i inredningen göra att du känner dig som om du har kommit in i ett helt annat kök.

Det finns en mängd olika alternativ för köksbelysning på marknaderna som du kan välja mellan. Beroende på din budget, försök att behålla ett speciellt tema när du köper lamporna. Detta skulle innebära, med rätt placering, en jämn nivå av belysning kommer att bestå i varje hörn av köket. Låt oss ta en titt på några av de vanligaste lamporna som installeras i ett kök.

Lågt hängande ljus

Om du redan har eller planerar att ha en frukostbar eller matbord i köket bör du satsa på lågt hängande ljushängen. Detta ger matplatsen ett modernt utseende som finns i många kök nu för tiden. Hela måltidsupplevelsen förstärks av ljus som kommer direkt från ovan. Försök att lägga till fler ljus för att förstärka effekten, även om vi rekommenderar att du stannar vid 2 eller 3 eftersom överdriven belysning bara gör saken värre.

Om du har en begränsad budget kan du installera en stor enkel lampa som kan placeras centralt i taket. Detta kommer att fungera bra, även om vi föreslår att du inte förkastar planerna på ytterligare belysningsinstallationer i framtiden. Se till att ha fler butiker tillgängliga för framtida renovering.

Spotlights

Spotlights är också bra när det gäller att fokusera ljuset på en speciell position i köket; diskområdet till exempel. Försök att hålla en taktisk vinkel när du installerar lamporna så att de inte placeras direkt ovanför huvudet, eftersom det skulle skapa skuggor och försvåra arbetet. Oberoende belysning som dessa ger en touch av klass i alla kök och gör att det ser väldigt modernt ut.

Inbyggda lampor

Oavsett hur intensiva takbelysningen är förblir platserna under köksbänken förhållandevis mörka. Som nämnts tidigare är det här de extra uttagen, uttagen eller till och med strömbrytarna skulle installeras. Därför är det viktigt att ha en riklig mängd ljus installerat på de platserna så att olyckor inte inträffar när man försöker utnyttja något av uttagen.

Spis och ugnskretsar

Spisen är utan tvekan den viktigaste apparaten i köket, och med rätta. Därför är det nödvändigt att veta det rätta sättet att planera och hantera spiskretsen om du vill ta ett praktiskt tillvägagångssätt för att renovera eller ta hand om ditt kök. En dedikerad krets behövs för spishällen eller ugnen eftersom de för det mesta kräver en överdriven mängd ström, vilket gör dem olämpliga att anslutas till det allmänna köksuttaget. Även om detta helt beror på enheternas kilowatt, överskrider de flesta dock de säkra gränserna och kräver därför isolering.

Se till att omkopplaren som styr kretsen också är placerad på en isolerad och bekväm plats. Detta skulle möjliggöra enkel åtkomst. Moderna köksmodellerare försöker hålla alla elektriska material dolda för att upprätthålla estetiken.

Konsultera en elektriker

Trots alla ovan nämnda riktlinjer föreslår vi ändå att du konsulterar en professionell elektriker om du har stora köksrenoveringar i åtanke. Det skulle kosta pengar, men att anställa rätt personer skulle säkerställa att jobbet utförs utan förvirring eller krångel, på bästa möjliga sätt, med rätt metoder och enligt lagen.

Slutord

Det finns knappast någon heminredningsentusiast som inte längtar efter att designa sitt moderna kök. Det mest trafikerade rummet i hushållet förtjänar att prydas med så mycket estetik som möjligt. Eftersom elektriska apparater har en stor del av moderna kök, se till att du vet allt om deras funktioner och layouter innan du planerar en köksrenovering.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!